22 maj, 2024

Hård kritik mot arbetsmiljön på Ivo – ”Raljant ton från ledningen”

ARBETSMILJÖ Tystnadskultur, toppstyrning och upplevd psykologisk otrygghet bland anställda. Arbetsmiljön vid Ivo Sydväst sågas i ny rapport. Men problemen finns på samtliga tillsynsavdelningar, säger Ulf Prahl, ordförande Saco-S på Ivo.

I en ny extern rapport larmar medarbetare på Ivos avdelning i Göteborg om allvarliga arbetsmiljöproblem. Slutsatsen i rapporten är att Ivos ledning och styrning påverkar arbetsmiljön negativt, och att detta inte är något de anställda upplever att de kan påverka lokalt.

– Det är rätt så ordentlig kritik mot myndigheten i stort. Det handlar inte bara om avdelning sydväst, utan samtliga tillsynsavdelningar i landet bekräftar bilden som kommer fram i rapporten. Från fackligt håll har vi lyft problemen i två–tre års tid, men inget händer.

Ulf Prahl beskriver en toppstyrd hierarkisk organisation med hög personalomsättning, där beslut inte förankras med vare sig medarbetare eller fack. Bemötandet och attityden gentemot de anställda brister, säger han.

– Det är långt mellan medarbetarna och de som sitter i ledningen. Man möts inte på samma nivå och enligt rapporten är det ofta en raljant ton från ledningens håll. I rapporten framkommer också att medarbetare blivit tillrättavisade efteråt för att ha ställt frågor ”på ett felaktigt sätt” när GD varit på besök.

Vad får detta för konsekvenser?

– Rapporten visar på bristande tillit och förtroende för medarbetarna och att den professionella hedern kränks, det vill säga att kompetensen inte värderas. Och det ska sägas att vi har väldigt kompetenta medarbetare på myndigheten. Detta i kombination med en psykologisk otrygghet, att man inte vågar uttrycka sig fritt med risk för att bli tillrättavisad av ledningen, leder till en ohälsosam arbetsmiljö präglad av oro och missnöje. Det är väldigt allvarligt.

HR-enheten har tillsammans med Lars Fröding, avdelningschef sydväst, fått i uppdrag av generaldirektören att ta fram en handlingsplan för att komma till rätta med de brister som identifierats. Arbetet ska ske i dialog med medarbetarna och de fackliga organisationerna.

– Vi tar arbetsmiljöfrågor på största allvar, våra medarbetare ska må bra och känna en trygghet på jobbet. Ett förslag till handlingsplan är under utarbetande och kommer att tas vidare i dialoger inom myndigheten. Handlingsplanen planeras att bli gemensam för hela Ivo. Bred involvering och delaktighet med medarbetare, huvudskyddsombud och fackliga företrädare kommer att prioriteras säger Ulrika Atterfors, HR-chef på Ivo.

Ulf Prahl hoppas att arbetsgivaren tar arbetsmiljöproblemen på allvar och att man ser att det är större än bara avdelning sydväst.

– Jag utgår från att man nu agerar för att ta tag problemen, som enligt oss tillåtits fortgå alldeles för länge. Det är viktigt att man verkligen tar till sig rapporten och inte bara ser det som ett lokalt problem. Det här är så mycket större än så – det omfattar hela myndigheten.

Reporter Therese Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Maxad övervakning ska stoppa gängen – men vad händer...

ANALYS Ökad kontroll ska stoppa välfärdsbrotten s...
24 juni, 2024

Debatt: Skolkuratorns uppdrag är dubbelt

DEBATT En skolkurator måste kunna möta elever i e...
20 juni, 2024

Efter West Pride: ”Fackets roll är viktigare än någo...

PRIDE Fördomar mot hbtqi-personer legitimeras al...
18 juni, 2024

Kriminella ligor skulle stoppas med hemliga kontroller

REPORTAGE Facket hade rätt: Bakgrundskontrollerna so...
18 juni, 2024


Läs även

Södertälje slutar med bakgrundskontrollerna – ”Invän...

ARBETSRÄTT De kritiserade bakgrundskontrollerna i Söd...
11 juni, 2024

Debatt: Gemensamt ansvar bygger Europa starkare

EU-VALET Lika lön för lika arbete, stärkt a-kassa o...
4 juni, 2024

Risker med nya arbetsmiljöregler

EXPERTEN SVARAR Pim har fått reda på att arbetsmiljöarbete...
3 juni, 2024

Varmt (eller kallt) på kontoret arbetsgivarens ansvar

ARBETSMILJÖ Maj har bjudit på rekordvärme – vem ansvar...
30 maj, 2024