6 augusti, 2021

Kan vi återvända till kontoret i höst?

ARBETSMILJÖ Över hälften av svenskarna är nu fullvaccinerade mot Covid-19 och under sommaren har Folkhälsomyndigheten stegvis lättat på pandemirestriktionerna. Men rekommendationen om hemarbete är kvar till den 30 september. Hur blir det sedan, kan vi komma tillbaka och jobba på kontoret igen?

Enkät hemarbete

Folkhälsomyndighetens rekommendation

Om du har arbetsuppgifter som kan utföras hemma så kom överens med din arbetsgivare om att få arbeta hemifrån så ofta det går.

Om du vistas på arbetsplatsen bör du hålla avstånd till andra vid exempelvis möten, i fikarum och omklädningsrum. Om det är möjligt, anpassa dina arbetstider så att du undviker trängsel i kollektivtrafiken och på arbetsplatsen.

Källa: Folkhälsomyndigheten.se

Martin Klaar Kriminalvården

Martin Klaar, ställföreträdande HR-direktör, Kriminalvården:
– Vi följer Folkhälsomyndigheten rekommendation. Hemarbete fortsätter att gälla till den 30 september. Vi har en anvisning för hemarbete, men exakt vilka arbetsuppgifter som är möjliga att utföra i hemmet och inte görs upp mellan chef och medarbetare.
Hur jobbar ni nu?
– Den stora massan hos oss på Kriminalvården kan aldrig jobba hemifrån, eftersom de utför sitt arbete nära klienter. Inom HR så genomför vi utbildningsverksamhet av nya medarbetare. Det är lite svårt att göra på distans. Men vi har också andra funktioner, till exempel rekryterare och HR-experter som kan jobba hemifrån.
Vad händer efter den 30 september?
– Någon dag hävs ju pandemirestriktionerna då måste vi vara beredda. Vi arbetar med den frågan sedan i våras och kommer att ta tag i den igen med full kraft när semestrarna är över. Men inget är klart idag.

Mona Axelsson, HR-strateg, Jämställdhetsmyndigheten:
— Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och uppmanar alla som kan och som inte måste vara på kontoret att jobba hemma.
Mona Axelsson JämställdhetsmyndighetenHur jobbar ni nu?
– Vi är lite tursamma i att vi har många jobb där det faktiskt varit ganska lätt att jobba hemifrån. Vi har använt digitala verktyg, haft digitala möten och ändå kunnat jobba på bra. Vi har inte märkt något produktionsbortfall. Någon gång i veckan måste vi ju gå till kontoret och hämta post eller om det är något särskilt. Men för det mesta så jobbar vi hemma.
Vad händer efter den 30 september?
– Vi har jobbat ett tag med olika scenarios för hur det ska bli om Folkhälsomyndigheten släpper på rekommendationen om hemarbete. Då tänker vi oss att vi successivt ska börja vara max 20 personer på kontoret och sprida ut oss så att vi inte sitter tätt. Sedan efter två månader så fyller på ytterligare så att man kanske kan vara max 40 personer. Jag skulle ändå gissa att det inte blir fler än så till en början, för jag det kräver lite processande att ta sig tillbaka till kontoret. Men om Folkhälsomyndighetens rekommendation förlängs så skjuter vi fram den tanken.

Lena Leipe, HR-chef, Attendo Care Sverige:
Lena Leipe Attendo Care– Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendation.
Hur jobbar ni nu?
– De flesta av våra tjänstemän, alltså stödfunktioner, sitter i Danderyd i Stockholm och Mölndal i Göteborg – sedan har vi ett regionkontor i Malmö också. Nu håller vi på och renoverar vårt huvudkontor i Danderyd, så där kan man inte arbeta. Renoveringen kommer inte att vara klar förrän i november, då har det förhoppningsvis blivit lättnader. I Mölndal är det så att om ens arbetsuppgifter kräver att man är på plats, så får man varva med andra. Vi ska inte vara full styrka på kontoret. Vi ska kunna hålla avstånd och inte ha fysiska möten i konferensrum.
Vad händer efter den 30 september?
– Det beror väldigt mycket på vad Folkhälsomyndigheten säger. Det är också lite upp till varje funktion. Vi kommer nog att arbeta en hel del hemifrån ändå. Vi har precis som övriga samhället vant oss vid Teams-möten. Vi har också ställt om många fysiska utbildningar för tjänstemän till digitalt. Vissa måste vara fysiska träffar, men då kanske vi minskar antalet deltagare istället. Men jag tror att många längtar efter det här sociala, att träffas och prata vid skrivaren igen.

Anna Nordström, HR-chef, Rädda barnen Sverige:
Anna Nordström Rädda barnen– Vi har hela tiden följt Folkhälsomyndighens rekommendation och just nu är beslutet att vi inte ska arbeta från kontoret. Men om man ska göra något som kräver att man är på kontoret så får man det. Normalt sett, innan pandemin, så var vi 250 personer på Stockholmskontoret och totalt 400 personer på våra andra regionala kontor. Vi har aktivitetsbaserade och rymliga lokaler med möjlighet att arbeta i olika miljöer så vi var ganska bra rustade redan inför pandemin för att kunna jobba på distans.
Vad händer efter den 30 september?
– Vi jobbade med frågan och tog ett inriktningsbeslut juni. Vi skickade ut en enkät till medarbetarna och frågade vad som fungerat bra och vad som fungerat mindre bra under den här distansperioden. Vi fick in mycket bra input. För en del så fungerar det att sitta på distans, men andra, till exempel nyanställda, har ett större behov av att lära känna sina kollegor och att träffas på kontoret. Vi vill möjliggöra det som är bra för alla. Vi landade därför i att vi ska ha ett flexibelt arbetssätt. Men det som är viktigt är att man utgår från sin roll och uppdrag. Vad som fungerar i samarbete med kollegor. Har en dialog med sin chef och bestämmer hur man ska göra med möten och när man ska ses. Jag föreställer mig att många vill komma till kontoret inledningsvis. Då kanske vi får styra det lite grann. Den detaljerade planen ska vi ta fram efter sommaren.

Läs mer >> Volvo Cars tidigt ute med att återgå till kontoret

Stefan Karlsson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Forskare: Starka fackförbund leder till färre konfli...

ARBETSRÄTT Den svenska modellen kan ge upphov till nå...
11 oktober, 2024

Konsten att skapa inkluderande arbetsplatser

ANALYS Alla vet att mångfald är ett framgångsrece...
10 oktober, 2024

Debatt: Förlegade it-system skapar stress i statens ...

DEBATT Arbetsförmedlingen och andra myndigheter a...
7 oktober, 2024

Etiska dilemman vanligare på jobbet

ARBETSMILJÖ Den politiska polariseringen kan vara en o...
3 oktober, 2024


Läs även

Allt fler använder AI på jobbet

DIGITALISERING Skulle du vända dig till en AI-terapeut fö...
30 september, 2024

Forskaren: ”Ta tillbaka 90-talets time management-ku...

ARBETSMILJÖ Vilka kommunikationskanaler ska vi ha och ...
23 september, 2024

Debatt: Hur påverkar nya lagen arbetsvillkoren i soc...

POLITIK Krav på kunskap och förebyggande arbete nä...
10 september, 2024

Forskaren: ”Hjärnan behöver ständigt starta om”

ARBETSMILJÖ Vi blir avbrutna i snitt var fjärde minut ...
10 september, 2024