Romansbedrägerier är inget nytt fenomen. I alla tider har det funnits så kallade sol-och-vårare som lurat förälskade på pengar, men digitala plattformar och dejtingsajter har gett bedragarna nya jaktmarker.
Enligt polisen utger sig bedragaren ofta för att vara en engelsktalande man som befinner sig utomlands i tjänsten. Det finns flera varianter på detta: militär i Afghanistan, läkare i Syrien eller anställd på oljerigg. Relationen blir snabbt förtrolig och ofta har bedragare och offer kontakt flera gånger per dag.
I Sverige kommer över 80 anmälningar per månad in till polisens nationella bedrägericentrum – och i snitt blir offren lurade på cirka 350 000 kronor.
– Nätbedragarna är väldigt skickliga, de vet precis hur relationer fungerar och hur de ska komma nära någon. Den gemensamma nämnaren för brottsoffren är ensamhet, människor i en sårbar situation som har en stor önskan att hitta en livskamrat eller någon att prata med. Bedragarna tar reda på intressen, vad man gillar, och hittar sätt att nästla sig in, säger Violet Petersson, ordförande i stödföreningen Stoppa romansbedrägerier.
En relation kan pågå under en längre tid innan frågan om pengar kommer upp, men det gör den förr eller senare – och då är det bråttom. I början kan det handla om mindre belopp, men så snart en betalning är gjord uppstår fler utgifter och ytterligare behov av pengar. Då målas ofta scenarier upp om att personen behöver hjälp och spelar på offrets samvete för att få pengar, förklarar Violet Petersson.
– Det kan vara att personen befinner sig i krig eller andra oroligheter och behöver hjälp för att komma ut ur landet och till Sverige. Eller att han eller hon blivit av med sitt kreditkort och behöver pengar till flygbiljett. Ofta använder de sig av sanningar för att brodera ut sina lögner, så det kan vara väldigt svårt att se igenom bedrägerierna.
– Manipulationen är ibland så kraftfull att det är svårt att dra sig ur trots att man har sina misstankar om att allt inte står rätt till. Det finns de som trots att de kommit till insikt om att det är en bedragare ändå fortsätter relationen för att de så desperat vill ha någon att prata med.
Violet Petersson är själv en av de som blivit drabbad av romansbedrägeri, och blev lurad på nästan 400 000 kronor. Bedragaren hade använt identitet och livshistoria från en person som var sekreterare vid utrikesdepartementet i Kanada. Men när avslöjandet kom fanns bedragaren i själva verket i Ghana där svensk polis inte har någon insyn.
– Så fort pengarna går utomlands, och speciellt utanför EU, är chanserna minimala att hitta den som ligger bakom det här och få den utlämnad till Sverige. Jag fick aldrig tillbaka mina pengar, trots att jag hade sparat alla konversationer och transaktioner.
Efter att hon blivit utsatt bestämde hon sig för att starta en förening med syfte att sprida information om romansbedrägerier och erbjuda samtalsstöd till drabbade och anhöriga. Föreningen arbetar också för att romansbedrägerierna och dess offer ska tas på större allvar av samhälle och politiker.
– Vi träffar berörda politiker och organisationer och lobbar för att människor som drabbats av romansbedrägerier ska ses som brottsoffer hos myndigheterna. Till exempel vill vi att Kronofogden vid skuldsanering ska göra skillnad på om skulden beror på egen konsumtion eller om man har blivit utsatt för bedrägeri.
– Dessutom vill vi att bankerna ska ha mer kundkontroll och att dejtingsajterna ska ha större koll på vem som vistas där. Idag strömmar bedragare ut och in med olika namn, men ofta med samma bilder. Vi har föreslagit att införa inlogg med bank-id för att komma åt detta.
Fakta: Det här ska du göra om du drabbats av romansbedrägeri
Att inleda en kärleksrelation med någon i syfte att lura personen på pengar är brottsligt och kallas romansbedrägeri. Romansbedrägerier drabbar både kvinnor och män i alla åldersgrupper. Om du misstänker att du har blivit utsatt för ett romansbedrägeri rekommenderar polisen dig att:
- Kontakta din bank direkt. Om en transaktion nyss har genomförts kan banken ha möjlighet att stoppa den.
- Anmäl till polisen.
- Ta hjälp och stöd av personer i din omgivning. Du kan även kontakta Brottsofferjouren.
- Avbryt all kontakt, även med personer som påstår att de kan hjälpa dig att få tillbaka pengarna.
Källa: Polisen.se
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.