20 september, 2023

Tre miljarder sparas på arbetsmarknadsåtgärder

BUDGET Arbetslösheten väntas öka framöver. Trots det föreslår regeringen en kraftig besparing på arbetsmarknadsåtgärder i budgeten för 2024.

I svåra tider måste man prioritera, sade finansminister Elisabeth Svantesson när hon presenterade budgetpropositionen för 2024.

När Elisabeth Svantesson presenterade budgetpropositionen på onsdagsmorgonen beskrev hon ett nattsvart läge som kräver tuffa prioriteringar.

För att skapa reformutrymme för andra satsningar föreslår regeringen en besparing på arbetsmarknadsåtgärder på cirka 3 miljarder kronor per år. Antalet matchningstjänster, introduktionsjobb och lönebidrag ska minska. Samtidigt inför regeringen etableringsjobb för nyanlända och långtidsarbetslösa.

– I svåra tider måste man prioritera och det är det vi gör nu.

– I arbetsmarknadspolitiken handlar det mycket om omprioriteringar. I stället för introduktionsjobb flyttar vi nu över fokus på etableringsjobb, sade Elisabeth Svantesson på pressträffen.

Finansministern hade dock inte tid att svara på ytterligare frågor  från Akademikern kring besparingarna på arbetsmarknadsåtgärder.

Under pressträffen konstaterade hon vidare att säkerhetsläget i omvärlden och i Sverige kräver stora resurser.

– Vi presenterar en historisk utbyggnad av rättsväsende och försvar. Anslaget till försvaret är 27 miljarder mer för 2024 än innevarande år, det är en enorm upprustning, sade Elisabeth Svantesson på onsdagens pressträff.

– Men vi satsar också på förebyggande arbete, framför allt inom skolan, men också i socialtjänsten.

Tidigare har regeringen aviserat en riktad satsning på socialtjänsten motsvarande 200 miljoner under 2024, 1,2 miljarder 2025 och 2,2 miljarder årligen 2026-2028.

Generella statsbidrag till kommuner och regioner höjs med 10 miljarder kronor per år. Inklusive riktade statsbidrag blir det 16 miljarder kronor per år. Det kan jämföras med de 28 miljarder som SKR beräknar att sektorns underskott ligger på i spåren av den höga inflationen.

– Vi vet att kommuner och regioner jobbar hårt för att vi inte ska behöva se stora uppsägningar nästa år, som kommer bli det tuffaste året, sade Elisabeth Svantesson.

– Vi skjuter till 16 miljarder kronor och det är en bedömning för att det inte ska krävas uppsägningar. Vi ska ta oss igenom det här tillsammans och välfärden ska stå stadigt. Det kommer att bli tufft, men det är ett viktigt tillskott som vi har kommit överens om.

Många svenskar kämpar med ekonomin i spåren av inflationen och för att underlätta för hushållen sänker regeringen skatten på drivmedel med motsvarande 13 miljarder kronor.

– Och för de allra, allra, allra mest utsatta, de med minst marginaler, det är ofta ensamstående mammor, kommer vi att förlänga det höjda bostadsbidraget under första halvåret.

Det förhöjda bostadsbidraget under första halvan av 2024 motsvarar 800 miljoner kronor i budgetpropositionen.

Genom ett generellt besparingskrav på myndigheter beräknar regeringen och Sverigedemokraterna med att spara cirka 1 miljard kronor. Alla myndigheter, utom polis och försvar, får ett besparingskrav på 1 procent (universitet och högskolor på 0,5 procent). En översyn av myndigheter görs också för att se vilka som kan slås ihop eller eventuellt läggas ner.

Läs också ›› Här vill regeringen och Sverigedemokraterna spara – och här vill de satsa

Annika Clemens

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Akademikern.

Senaste nytt

Skarp kritik mot regeringens LVU-förslag: ”Ful...

SOCIALT ARBETE Akademikerförbundet SSR sågar regeringens ...
30 november, 2023

På väg utför med tilliten bland unga?

SPANING Unga litar mindre på varandra i dag än tid...
28 november, 2023

Avtalsrörelsen är igång – lön och kompetensfrågor i ...

AVTALSRÖRELSE Akademikerförbundet SSR:s avtalsråd för ko...
27 november, 2023

Så undviker du teknikstress på jobbet

ARBETSMILJÖ AI och andra verktyg ska effektivisera job...
23 november, 2023


Läs även

Johan Pehrson: Yrkesvux mer effektivt än matchningst...

POLITIK Regeringen minskar anslagen till matchning...
9 oktober, 2023

”Att få ner brotten och öka känslan av trygghet är t...

LAGSTIFTNING En ny lag ger kommunerna mer ansvar att fö...
6 oktober, 2023

”Jag ser AI som ett arbetsredskap”

AI Socialtjänsten i Linköping vill ta hjälp a...
3 oktober, 2023

Krönika: "AI kommer att förändra våra jobb"

AI Tillsätt en algoritmombudsman och ett rege...
2 oktober, 2023