17 februari, 2021

Så lyckas du med lönesamtalet på distans

Dags för lönesamtal från hemmakontoret? Titta rakt in i kameran för att få ögonkontakt med chefen, tipsar förhandlingsexperten Katarina Biertz.

lonesamtal

"När du ska presentera din ståndpunkt: titta in i kameran", säger advokaten och förhandlingsexperten Katarina Biertz.

Foto: CHRISTINA@WOCINTECHCHAT.COM, NURLAN EMIR/UNSPLASH

I vanliga fall hade du kanske suttit öga mot öga med chefen i ett mötesrum, med synliga anteckningar på bordet och en mugg automatkaffe i handen.

Nu råder inte vanliga tider. Många jobbar hemifrån och kommer behöva ta lönesamtalet, eller det lönesättande samtalet, från köksbordet.

Katarina Biertz är advokat och expert på förhandlingsteknik.

Är lönesamtal på distans bäst över video eller via telefon? 

– Jag tycker definitivt det är bättre att se varandra, dels ser man signaler, dels kan man fokusera på ett annat sätt. Men är du mer bekväm med telefon, och det är en lägre tröskel: be om det. Under en löneförhandling så är man i en väldigt utsatt position. Min uppfattning är att folk är väldigt ovana och bara frågar efter en lönehöjning. Så allt som gör det lättare för dem, telefon eller mejl, är bra. Min poäng är att lönen inte höjs av sig självt, något måste man göra själv.

Vilka signaler är viktiga att ha koll på under ett videosamtal?

– När du ska presentera din ståndpunkt: titta in i kameran, då uppfattar chefen det som att du tittar rakt in i ögonen. Tittar du i stället på videobilden så blir det inte riktigt ögonkontakt från chefens synvinkel.

– När man får ögonkontakt med någon och ställer en fråga så blir det svårt för den andra personen att inte besvara den. Men man måste ha tålamod. Sakta ner, titta in i kameran och andas in och ut.

Hemmajobbandet har nog lett till en del möten i mjukiskläder. Vilken klädkod gäller på lönesamtalet? 

– Under bordet kan man se ut precis som helst. Men arbetskläder, som kavaj eller någon slags uniform, stärker ens självförtroende.

Och miljön? 

– Tänk på ljuset där du sitter, så att du syns. Du ska även se till att du hörs bra, att mikrofonen fungerar och att du inte störs av en katt, hund, barn, fru, man eller annat.

Hur förbereder man sig bäst för ett lönesamtal generellt sett? 

– Titta igenom din kalender – vad har du gjort under det gångna året? Är det något som chefen inte har uppfattat, saker som hamnat i ditt knä som du tagit hand om?

– Titta sedan på vad andra i organisationen tjänar. Man kan fråga dem direkt, eller fråga facket. Du kan också ringa Skatteverket och kolla vad dina kollegor tjänade förra året.

Vad ska man tänka på när mötet är klart?

– Efter varje möte – anteckna och skriv vad ni kommit fram till och när återkoppling ska ske, det är otroligt viktigt. Om det inte händer något – påminn om återkoppling! Ha alltid skriftlig historik.

Pandemin kan påverka lönesamtalen, menar du. Hur då? 

– Min uppfattning är att det går bra för företag nu, man har pustat ut och hittat nya sätt att jobba. Men fortfarande är många arbetstagare oroliga för att förlora jobbet, eller omfattningen av det. Kanske kommer det i år handla mer om andra förmåner än just pengar. Jag tycker man, förutom pengar, ska ha flera förslag till sin arbetsgivare. Till exempel arbetsuppgifter man vill göra mer av eller nya arbetsverktyg … något som skaver i din vardag som du vill förbättra och ändra.

Läs mer >> 4 samtal som påverkar din lön

Har du fler frågor kring hur lönen sätts och hur du ska tänka inför ett lönesamtal? Du som är medlem i Akademikerförbundet SSR kan alltid ta kontakt med förbundet via Svar direkt för att ställa frågor.

Som medlem har du också tillgång till detaljerad lönestatistik via Saco lönesök.

Klara Stefansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Medlem sedan 1979: ”Kändes stort att strejka”

FACKLIGT Med 45 år i facket och en karriär inom soc...
16 juli, 2024

Integrationsprojekt fördubblas med nya medel – ”Ovär...

ARBETSMARKNAD Nema Problema stöttar utrikesfödda i arbet...
9 juli, 2024

Heike Erkers om nya lagen: ”En kioskvältare...

LAGSTIFTNING Hör förbundsordförande Heike Erkers kommen...
2 juli, 2024

Nya socialtjänstlagen presenterad – ”Äntligen!...

POLITIK Med krav på kunskap och förebyggande arbet...
2 juli, 2024


Läs även

Alltid redo för uppdrag ute i världen

PORTRÄTT Efter många års arbete i världens konflikt...
19 april, 2024

Lönefrågor lockar nya medlemmar i Arvika

FACKLIGT Frågor om lön och friskvård lockar nya med...
12 april, 2024

Siffersatt avtal i hamn – 3,3 procent i löneökning

AVTAL Nytt kollektivavtal är klart och garantera...
28 mars, 2024

Prognos: Bristen på präster och socionomer består

BEMANNING Socionomer, präster och diakoner kommer at...
28 mars, 2024