13 februari, 2024

Risk för ökad prostitution i skuggan av industrisatsningarna

ARBETSMILJÖ I samband med industriexpansionen i norr ökar risken för prostitution, befarar både Jämställdhetsmyndigheten och lokala aktörer. ”När många män samlas på ett ställe vet vi att risken för sexköp ökar”, säger utredaren Sofie Kindahl.

Oro över ökad sexuell exploatering i samband med industriexpansionen i norr. Foto: Getty

Norrbotten och Västerbotten står i fokus när de gröna industrierna breder ut sig och pressar på en sällan skådad samhällsomvandling. Stora fabriker växer fram och bostäder, skolor och barnomsorg byggs på löpande band för att möta behovet hos en växande befolkning.

För det behövs mycket arbetskraft – de närmsta femton till tjugo åren måste omkring 100 000 människor lockas norrut för att klara framtidens kompetensförsörjning. En utmaning som heter duga.

Socialtjänsten: Oro för ökat tryck på unga tjejer i prostitution

Men det finns fler utmaningar här och nu – på byggena, i barackerna och runt omkring anläggningarna. Jämställdhetsmyndigheten varnar om att prostitution och människohandel ökar i spåren av samhällsomvandlingen i norra Sverige.

Sofie Kindahl

– I samband med de omfattande industriexpansionerna som sker i snabbt tempo ökar risken för alla former av exploatering, såväl arbetskraftsexploatering som sexuell exploatering, säger Sofie Kindahl, utredare på Jämställdhetsmyndigheten.

Varför ökar sexköpen i just dessa sammanhang?

– När de stora industrierna växer fram finns det mycket pengar och män i omlopp. Det är massiva satsningar med många underleverantörer och stor del utländsk arbetskraft, vilket ökar risken att personer exploateras i arbete. När många män samlas på ett ställe vet vi även att risken för sexköp ökar. Det är också en marknad för människohandlare och kopplare som vet att efterfrågan finns på dessa orter där stora bygg- och industrisatsningar sker.

– 1 av 10 män i Sverige har någon gång betalat för sexuella handlingar och många av dessa sexköp sker i samband med jobbresor. Det kan vara arbetstagare som är borta från sina familjer under långa perioder, eller utländska arbetstagare som  inte känner till hur den svenska lagstiftningen ser ut, att det är olagligt att köpa sex.

Sofie Kindahl berättar att polisregion Nord gjort generella spaningar kring den stora industriexpansionen i Norrbotten och Västerbotten som visar att sexuell exploatering förekommer.

– Vi har även fått indikationer från flera regioner om kvinnor som körs runt till olika boenden och byggbaracker, eller att svartanställda, som kan vara exploaterade själva, får utnyttja kvinnor i prostitution som en del av lönen. Det är få som har fällts, men både polis och regionkoordinatorer har misstankar och iakttagelser om att detta förekommer.

I polisens årliga lägesrapport om människohandel avseende år 2022 kan man läsa att polisregion Nord i stor utsträckning arbetat förebyggande mot sexuell exploatering. Utbildningsinsatser riktade till hotellverksamhet samt motiverande samtal med kvinnor i prostitution har resulterat i 8 anmälningar om människohandel för sexuella ändamål, 7 om koppleri samt 75 anmälningar om köp av sexuella tjänster.

"Det är bara en väldigt liten del av alla som utnyttjas i prostitution som kommer till myndigheternas kännedom. Mörkertalen är enormt stora."

Sofie Kindahl

– Det är dock viktigt att komma ihåg att det bara är en väldigt liten del av alla som utnyttjas i prostitution som kommer till myndigheternas kännedom. Mörkertalen är enormt stora. Denna målgrupp söker sällan stöd självmant, och brotten upptäcks främst genom polisens spaningsarbete och uppsökande arbete. Därför har allmänheten en viktig roll att spela i att tipsa polisen, exempelvis om man misstänker att det förekommer exploatering i anslutning till arbetsplatsen.

Vilka konsekvenser får den sexuella exploateringen?

– Framför allt får det konsekvenser för de som utnyttjas i prostitution, och kanske är utsatta för människohandel med tvång, hot och livslånga trauman. Det bidrar ju också till den grova organiserade brottsligheten som genererar pengar som förs ut ur landet. Dessutom – en arbetsplats där sexköp är vanligt förekommande skapar en skev kultur som riskerar att hänga kvar även när industrin eller företaget är etablerat. Det är därmed också i hög grad en arbetsmiljöfråga.

Jämställdhetsmyndigheten startade i höstas kampanjen ”Låt inte tystnaden tala” som lyfter upp kollegornas roll i att förebygga sexköp.

– I stället för att fokusera på de som utnyttjar, eller den som utnyttjas, eller riktas strålkastarna mot omgivningen. Forskning visar att till exempel kollegors reaktioner har stor betydelse. Den som betalar för sex är ofta mer orolig för de sociala konsekvenserna än att det är olagligt, eller att personen i prostitution är utsatt.

Reporter Therese Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Larmet inifrån Arbetsförmedlingen: ”It-miljön skapar...

ARBETSMILJÖ Skyddsombuden har anmält brister i den dig...
26 april, 2024

Krönika: Det kan vara skadligt att vänja sig

KRÖNIKA Det är lätt att vänja sig, även vid sådant...
25 april, 2024

Låginkomsttagares vård kostar mer – trots att de lev...

FORSKNING Redan från 20-årsåldern har personer med l...
24 april, 2024

Debatt: 3 sätt att lösa kompetensbristen i EU

EU-VALET En europeisk talangpool är ett sätt att mö...
23 april, 2024


Läs även

Facket: Fler måste kunna få omställningsstudiestöd

OMSTÄLLNING Akademikerförbundet SSR kräver mer pengar ...
9 april, 2024

Ny lokalförening i Nyköping står upp för socialsekre...

FÖRTROENDEVALDA Nystartade lokalföreningen i Nyköping kämp...
8 april, 2024

Bättre arbetsmiljö avgörande för att fler ska orka j...

PENSION Jobb kan skapa mening. Men för att fler sk...
4 april, 2024

Prognos: Bristen på präster och socionomer består

BEMANNING Socionomer, präster och diakoner kommer at...
28 mars, 2024