Industrins parter är överens om att förlänga nuvarande kollektivavtal till och med oktober och ajournera förhandlingarna för att återuppta dem den 1 oktober. LO och Svenskt näringsliv uppmanar övriga sektorer att följa efter.
Akademikerförbundet SSR ska nu göra avvägningen tillsammans med övriga fackförbund som de förhandlar tillsammans med och med arbetsgivarsidan om vad beskedet innebär för deras förhandlingar.
– Vi har förhandlingsordning som säger att den konkurrensutsatta sektorn (industrin) ska gå före så nu har vi en avvägning att göra om det ens är möjligt för oss att fortsätta, säger Markus Furuberg, förhandlingschef vid Akademikerförbundet SSR.
Avvägningen ska göras både för förhandlingarna i privat sektor och i kommunal och regional sektor. Och om det ens skulle vara möjligt att fortsätta står Akademikerförbundet SSR inför samma problem som parterna inom industrin, konstaterar han vidare.
– Hela Sveriges arbetsgivare och arbetstagare arbetar tillsammans för att lösa den här situationen. Att tro att man parallellt med det skulle kunna jobba med en lokal lönerörelse går inte.
Normalt sett när förhandlingar ajourneras och ett nytt kollektivavtal blir klart någon månad efter att det tidigare avtalet har löpt ut gäller de löneökningarna parterna kommer överens om även retroaktivt från 1 april då ett nytt avtal skulle ha varit på plats. Hur det blir med den frågan i höst är däremot osäkert. Allt beror på hur det går i förhandlingarna.
Och även om Akademikerförbundet SSR försöker få de bästa villkoren för medlemmarna kan coronautbrottets effekter på samhällsekonomin påverka läget.
– Vi ser en helt annan situation i dag än för bara en vecka sedan och ännu mer sedan ytterligare en vecka tillbaka. Då såg det ganska bra ut, nu har det blivit tvärnit. Det är svårt att i dagsläget diskutera vilken effekt där här få på samhällsekonomin över tid. Det är ingen som kan säga hur det ser ut i höst, säger Markus Furuberg.
Förbundets ombudsmän har också fullt upp med att hantera den rådande situationen. Nya avtal för kortidspermitteringar har slutits liksom andra krisavtal. Och på det ska Akademikerförbundet SSR hantera den varselvåg som kommer i spåren av coronaviruset.
– Vi har aldrig varit i en sån här situation, det kan jag konstatera.
Hela förbundets verksamhet har på kort tid ställts om till att fungera helt digitalt. Detta samtidigt som det kommer in fler frågor och önskningar om rådgivning än vanligt från medlemmar och förtroendevalda.
– Det är en prövande tid, konstaterar Markus Furuberg.
På fredagseftermiddagen uppmadade LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och Jan-Olof Jacke, vd på Svenskt näringsliv, övriga sektorer att följa efter på en presskonferens. Vad den uppskjutna avtalsrörelsen innebär för löneökningarna är inte klart någonstans än.
– Det är för tidigt att säga, sade Karl-Petter Thorwaldsson.
Besked om beslut rörande de förhandlingar som Akademikerförbundet SSR för väntas i början av nästa vecka.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.