– Hur kunde detta ske? Vems ansvar är det att rutinerna brast? Det är den stora frågan som alla ställer sig just nu.
Läs också ›› Arbetsmiljöverket överväger åtalsanmälan mot socialtjänsten
Akademikerförbundet SSR:s biträdande förhandlingschef Anders Lindström har tillsammans med kollegor på förbundet haft flera medlemsmöten och dialog med arbetsgivaren på plats i Mellerud. Stämningen är upprörd, berättar han.
– Man blir naturligtvis väldigt rädd när något sådant här händer. De medlemmar vi pratat med är ledsna, arga och upprörda. Att rutinerna inte efterlevdes gör folk ursinniga, och man vill veta hur det kunde brista och vem som är ansvarig.
Hot- och säkerhetsrutinerna i kommunen är bra som dokument, menar Anders Lindström. De visar att man alltid ska vara två medarbetare som möter en klient som är riskbedömd som allmänt farlig. Ändå var den utsatta kvinnan, som jobbade med ekonomiskt bistånd, själv i rummet med klienten när dådet ägde rum.
– Man ska aldrig vara ensam i ett rum tillsammans med en sådan klient, det står klart och tydligt i säkerhetsrutinerna. Men ändå hände det. Nu pågår en internutredning och enhetschefen är avstängd under tiden. Dessutom har Arbetsmiljöverket gjort en inspektion på arbetsplatsen som ska bli intressant att ta del av.
Hur mår den utsatta kvinnan?
– Hon mår efter omständigheterna bra. Naturligtvis oerhört uppriven efter att ha blivit attackerad med kniv, men hon hade tur. En vaken receptionist kom till undsättning och hon kunde åka hem från sjukhuset samma kväll. Hon är nu sjukskriven.
Flera i arbetsgruppen för ekonomiskt bistånd, däribland kvinnan som utsattes, är unga och nya i yrket, och bör inte ha befogenheter att ge avslag på bistånd, anser Anders Lindström.
– Det tar några år innan man kommer in i yrket ordentligt. Har man hög personalomsättning med många som är nya i yrket blir det sårbart och risken att något går snett ökar. Att som ung och oerfaren gå in ensam i ett rum med en klient och ge ett negativt besked, det är inte lämpligt. Detta borde implementeras i säkerhetsrutinerna.
Hur stöttar förbundet medlemmarna i Mellerud?
– Vi har regelbundna möten med både medlemmarna och arbetsgivaren, informerar löpande om vad som händer och vad som är på gång. De har i nuläget ingen egen lokalförening och inget skyddsombud, och vår ambition är att starta upp en och bygga upp en styrelse från grunden. När något sådan här händer ökar intresset för facket dramatiskt, och våra föreningsutvecklare jobbar nu hårt med att få en förening på plats.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.