29 juli, 2021

Rätt behandling för flickor saknas på Sis-boenden

UNGDOMSVÅRD Det finns fortfarande brister i vården på Sis ungdomshem, särskilt för flickor. Det konstaterar regeringen i en skrivelse.

raby2

Efter uppmärksammade rymningar från Sis ungdomshem förra året, bland annat här i Lund, tillsätter regeringen en utredning om användningen av mobiltelefoner och internet.

Annika Clemens

Riksdagen har gett regeringen i uppdrag att återkomma med en redogörelse för vad som görs och vad som behöver göras för att vården på Statens institutionsstyrelses (Sis) ungdomshem ska vara säker.

Det är beklagligt, skriver regeringen i en skrivelse som överlämnas till riksdagen, att det fortfarande finns brister i Sis ungdomsvård. En särskild oro finns för de flickor som vårdas på ungdomsboenden enligt LVU.

Det finns exempelvis vittnesmål om att ungdomar har utsatts för sexuella övergrepp och trakasserier på boenden. Dessa ska ha begåtts av andra ungdomar på boenden, personal eller utomstående personer.

Eftersom det fortfarande finns brister i ungdomsvården vill regeringen tillsätta en utredning som ska ta ett samlat grepp om hur kvaliteten för barn i samhällets vård ska säkerställas.

En särskild oro finns för flickor som oftare lider av psykisk ohälsa och funktionsnedsättningar. Det är även vanligare att flickor har svårbehandlade trauman och psykotiska tillstånd. De har också, oftare än pojkar på ungdomshem och oftare än andra flickor, varit utsatta för sexuella övergrepp.

Därför är det särskilt viktigt att det utvecklas behandlingsmetoder som är anpassade efter flickornas behov, slår regeringen fast. Statskontoret har fått i uppdrag att analysera om Sis har de förutsättningar som krävs för att leva upp till sitt åtagande.

Antalet avskiljningar har ökat över tid, särskilt när det gäller flickor. Detta är en oönskad utveckling, anser regeringen som har gett IVO i uppdrag att rikta särskild tillsyn på de institutioner där flickor vårdas enligt LVU. I uppdraget ingår att särskilt titta på avskiljningar och om de används på olika sätt på olika ungdomsboenden.

Regeringen planerar också att låta en utredare se på hur ungdomar på Sis-boenden ska kunna använda mobiltelefoner och internet. Det görs mot bakgrund av de rymningar och fritagningar som har kunnat ske efter kontakter med utomstående.

Detta är något som Lena Henriksson, ordförande i Saco-S på Sis, påpekade redan för ett år sedan.

– Nu tillhandahåller myndigheten telefon och paddor, visserligen med ett begränsat antal appar. Men de här ungdomarna ligger alltid steget före oss. Vi har inte befogenheter att begränsa dessa kontakter i tillräcklig utsträckning, sade hon till Akademikern då.

Hon efterlyste även nya behandlingsmetoder och bättre fysisk säkerhet på Sis ungdomsboenden.

Läs mer ›› JO kritiserar Sis-hem

Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Rekryteringsexperten: "Nyckeln för kompetensförsörjn...

LIKABEHANDLING Tre av fyra svenska företag lider av kompe...
22 juli, 2024

Medlem sedan 1979: ”Kändes stort att strejka”

FACKLIGT Med 45 år i facket och en karriär inom soc...
16 juli, 2024

Integrationsprojekt fördubblas med nya medel – ”Ovär...

ARBETSMARKNAD Nema Problema stöttar utrikesfödda i arbet...
9 juli, 2024

Heike Erkers om nya lagen: ”En kioskvältare...

LAGSTIFTNING Hör förbundsordförande Heike Erkers kommen...
2 juli, 2024


Läs även

Debatt: Skolkuratorns uppdrag är dubbelt

DEBATT En skolkurator måste kunna möta elever i e...
20 juni, 2024

Förslaget: Ny myndighet mot ungdomskriminalitet

POLITIK Regeringen föreslår att en ny myndighet in...
10 juni, 2024

Ministern om uppgifterna om SD:s trollfabrik: ”Upp t...

POLITIK Camilla Waltersson Grönvall (M) har jobbat...
27 maj, 2024

Tuff situation för skolkuratorer i Malmö – "Det blir...

FACKLIGT Nedskärningar i Malmös skolor går ut över ...
13 maj, 2024