17 juni, 2020

Ökad belastning för personalen när Arbetsförmedlingen öppnar stängda kontor

”Jättepositivt”, tycker kommunalrådet i Hagfors om att Arbetsförmedlingen ska öppna sitt kontor där igen. Men för många medarbetare innebär det ökad belastning när stängda kontor öppnar på nytt.

jens_fischer_b

– Jättebra och jättepositivt, säger kommunalrådet Jens Fischer om beskedet att Arbetsförmedlingen ska öppna igen i Hagfors.

HAGFORS KOMMUN

– Det här är oerhört olyckligt ur flera aspekter, sade Jens Fischer i mars förra året när beskedet kom att Hagfors var en av de 132 orter där Arbetsförmedlingen planerade att stänga sina kontor.

Han är kommunalråd den värmländska orten med cirka 12 000 invånare och representerar Hagfors största parti, Oberoende realister. När beskedet kom att kontoret ska öppna igen i bland annat Hagfors blev han överraskad.

– Vi är jätteglada för det här beskedet. Det hade jag inte trott. Ibland är det svårt att backa tillbaka när man har tagit ställning. Men det är jättepositivt.

Arbetsförmedlingen har meddelat att några av de kontor som stängdes i förra årets stora omgörning av myndigheten ska öppna igen. Utöver Hagförs ska kontor öppnas igen i Hallsberg, Karlskoga och Årjäng. Men det som tas emot som mycket positiva besked av kommunerna oroar fackliga representanter på myndigheten.

– Det är mindre bra utifrån medarbetarnas perspektiv, säger Ulf Schultzberg, en av två ordförande i Saco-S på Arbetsförmedlingens region mitt.

Hans ordförandekollega i region mitt, Ulrika Svahn Lodin, håller med.

– Det blir ytterligare en belastning. Vi har tappat mycket personal på grund av budgetminskningar, säger hon.

Beskedet om att återöppna kontor på ytterligare fyra orter kommer i en period där vårens varsel just håller på att omsättas till uppsägningar. Enligt Saco-S är den nya organisation som håller på att formas på Arbetsförmedlingen inte anpassad för snabba konjunkturnedgångar.

– Det saknas resurser och vi har organiserat oss fel för en sån här hastig nedgång i konjunkturen som vi har sett i vår, säger Ulf Schultzberg.

Personal saknas på den nya kundtjänsten, personliga distansmöten (PDM), och cirka hundra anställda bara i region mitt har fått byta arbetsuppgifter för att kunna ta emot alla nyinskrivningar när coroanavarslen nu går över i uppsägningar.

– Prioriteringen just nu är den stora våg av varslade som har gått över i uppsägningar och på PDM är de kraftigt underbemannade, säger Ulf Shultzberg.

Och när personalen som vanligtvis jobbar med personer som står långt från arbetsmarknaden flyttas till andra arbetsuppgifter läggs deras uppdrag på en växande hög.

– Det är tungt för övriga handläggare. Det går inte att göra allt och vissa saker får fungera mer en andra. Det byggs ett berg som måste tas omhand så småningom, säger Ulrika Svahn Lodin.

Men hon konstaterar också att det är bra för orterna som får tillbaka sina kontor. Det är positivt med närhet till Arbetsförmedlingen för dem som söker arbete. Men Ulf Schultzberg betonar att det inte kommer att bli som förr, då kontoren var öppna för besökare. Allt kommer att vara tidsbokat.

– Kommunpolitiker längtar efter det här, men min känsla är att de tror att vi kommer att återgå till det som fanns för fyra, fem år sedan. Men så kommer det absolut inte att vara. Det kommer bara att vara bokade möten, inte öppna dörrar som tidigare.

Men Jens Fischer i Hagfors är bara glad över beskedet. Statlig närvaro betyder mycket i en liten kommun.

– Ofta är det symboliskt med statlig närvaro på orten där man kan få kontakt. Men det påverkar också kommunen när staten backar. Saker som egentligen är statens ansvar hamnar i kommunens knä. Och kommuner har stora utmaningar ändå.

I den senaste lägesbeskrivningen som Arbetsförmedlingen lämnade till regeringen i veckan konstateras att myndigheten nu har säkrat den lokala närvaron på alla de 132 orter där detta saknades efter förra årets stora neddragningar. På de flesta orter ska närvaron finnas med hjälp av samarbete med kommuner och statliga servicecenter. Men på några håll öppnar alltså kontoren igen.

I Hagfors har arbetslösheten ökat något under senaste året och ligger på 7,2 procent. Kommunens kontakter med Arbetsförmedlingen har försämrats sedan kontoret stängde, enligt Jens Fischer.

– Vi har sett ett ganska stort glapp med Arbetsförmedlingen. Vi hoppas att det återgår till den nivån vi hade förut, då hade vi en bra dialog.

Annika Clemens

Senaste nytt

Konsulter rött skynke för den som vill locka medarbe...

LEDARE Det anses inte som bra reklam för ett soci...
31 januari, 2023

Här är kommunerna som betalar mest för konsulter i s...

GRANSKNING 186 kommuner har deltagit i Akademikerns u...
30 januari, 2023

Konsultkostnader för miljoner

GRANSKNING Två av tre kommuner använder sig av konsul...
30 januari, 2023

Saco varnar för stigande arbetslöshet bland akademiker

ARBETSMARKNAD Arbetsmarknaden för akademiker är fortsatt...
27 januari, 2023


Läs även

Nya avtalsförhandlingar inom Svenska kyrkan

SVENSKA KYRKAN Lön, brister i arbetsmiljön och bilersättn...
18 januari, 2023

Ny karriär runt hörnet

KARRIÄR Jill Clavell hoppade på en utbildning på F...
9 januari, 2023

Håll koll på nya lagarna 2023

LAGSTIFTNING Höjd pensionsålder och ökade möjligheter t...
4 januari, 2023

Politiskt skifte med stora förändringar

POLITIK Flyttlasset har gått till Rosenbad för nya...
19 december, 2022