21 december, 2021

Nytt avtalspaket: Detta innebär det för dig

AVTAL Höjda pensionsavsättningar och nya möjligheter till kompetensutveckling. Det är en del av innehållet i det nya avtalspaket som blev klart i går.

Avtalet ger nya möjligheter för kommunanställda att plugga vidare.

Foto: Green Chameleon/Unsplash

Detta innehåller avtalspaketet

  1. Omställning: Nya möjligheter för kompetensutveckling och utbildning mitt i livet.
  2. Pensioner: Högre avsättning till pensioner.
  3. Arbetsmiljö: Intensifiering av det lokala arbetsmiljöarbetet samt central satsning på forskning.

Flera av frågorna har stötts och blötts i många år. Den stora frågan, las, har sitt ursprung i januariavtalet. Efter många vändor med regeringens egen utredning och många utspel landade arbetsmarknadens parter i ett avtal om turordning och omställning för anställda i privat sektor, den så kallade las-överenskommelsen.

Den ledde till vissa lagändringar som i sin tur kommer att påverka kollektivavtalen för kommun- och regionanställda. Därav behövdes nya förhandlingar. Men de ändrade turordningsreglerna i privat sektor kommer inte att gälla kommun- och regionsektorn. I den frågan har parterna valt att fortsätta med sedan tidigare gällande avtal för kommun- och regionanställda.

Pengar till kompetensutveckling

Däremot innehåller det nu framförhandlade avtalet nya möjligheter att utbilda sig mitt i arbetslivet. Med hjälp av en registrerad omställningsorganisation ska varje anställd som vill vidareutbilda sig kunna få hjälp och stöd med tips om kompetensutveckling. Detta gör också att SKR och Sobona får sänkt arbetsgivaravgift. De pengar som frigörs går till en fond och ska kunna användas för att komplettera studielån från CSN för den som vill studera vidare.

Arbetsbrist ska fortsatt förebyggas genom att fack och arbetsgivare lokalt gemensamt ser över vilken kompetensutveckling som behövs i organisationen. Men nu blir det alltså även möjligt för varje individ att själv fundera på hur man vill öka sin kompetens, eller kanske till och med byta bana.

– Den här sektorn har behov av att stärka sin kompetensförsörjning. Och med detta kommer den att stärkas över tid. För de anställda finns ett system där individen kan komplettera sina studier för att göra sig mer anställningsbar, förklarar Markus Furuberg, förhandlingschef på Akademikerförbundet SSR.

Även visstidsanställda har rätt till omställningspaketet. Visstidsanställda kommer också att ha företräde till ny anställning redan efter nio månader i stället för tolv som tidigare. Detta är en del av las-överenskommelsen som även gäller för anställda i kommun och region.

Högre pensionsavsättning

Förhandlingarna om pensionerna har pågått i två år och varit uppe på bordet ända sedan flexpensioner infördes i privat sektor. I det nya avtalet höjs avsättningen för den som tjänar upp till 44 000 kronor i månaden, från 4,5 procent till 6 procent. För dem som tjänar mer har avsättningen för den del som överstiger 44 000 kronor höjts från 30 procent till 31,5 procent.

– Vi har jobbat för höjd pensionsavsättning länge och det är skönt att äntligen kunna landa i det här. Det här är en sektor som har legat efter, både privat och statlig sektor ligger högre, säger Markus Furuberg.

– Dessutom är lönenivån lägre i den här sektorn, så det har blivit dubbelt fel. Det har verkligen funnits ett stort behov av att stärka det här, särskilt för akademiker som har betydligt sämre villkor.

Satsning på arbetsmiljö

En ny avsiktsförklaring om ett hållbart arbetsliv har tecknats för att skapa friskare arbetsplatser.

– Vi har höjt ambitionen, säger Markus Furuberg.

Parterna ska både centralt och lokalt arbeta med verktyg som har tagits fram av organisationen Sunt arbetsliv, så kallade friskfaktorer på arbetsplatserna. Arbetet ska intensifieras.

Dessutom ska parterna centralt initiera forskning om arbetsmiljöfrågor.

Utöver detta kommer parterna att påtala de satsningar som görs för regeringen i hopp om att även regeringen ska gå in och stötta för en bättre arbetsmiljö för de cirka 1,2 miljoner anställda i kommuner och regioner.

Läs mer >> Historisk överenskommelse i hamn

Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Facket kräver handledning för alla kuratorer – ”Har ...

FACKLIGT I Region Västerbotten arbetar många av vår...
18 april, 2024

Så ska du agera om Kommunal går ut i strejk

STREJKVARSEL Kommunal har varslat om strejk. Medlemmar ...
16 april, 2024

Nya löner på gång – så maxar du ökningen

LÖN Anställda i kommuner och regioner får 3,3 ...
16 april, 2024

Mer pengar till Kriminalvården och Sis i vårbudgeten

VÅRBUDGET Kriminalvården får ett tillskott på 1,4 mi...
15 april, 2024


Läs även

Facket: Fler måste kunna få omställningsstudiestöd

OMSTÄLLNING Akademikerförbundet SSR kräver mer pengar ...
9 april, 2024

Ny lokalförening i Nyköping står upp för socialsekre...

FÖRTROENDEVALDA Nystartade lokalföreningen i Nyköping kämp...
8 april, 2024

Bättre arbetsmiljö avgörande för att fler ska orka j...

PENSION Jobb kan skapa mening. Men för att fler sk...
4 april, 2024

Fyra nya namn föreslås till förbundsstyrelsen

AKADEMIKERFÖRBUNDET SSR Fyra nya namn finns med i förslaget till n...
2 april, 2024