Arbetsgivarna måste få mer kunskap om jämställdhet, likabehandlingsfrågor och diskrimineringslagen. Det tycker Akademikerförbunden, Almega och Unionen som har bildat en partsgemensam grupp som tagit fram en ny vägledning.
Vägledningen innehåller information om diskrimineringslagen, en lag som kräver att arbetsgivare jobbar med aktiva åtgärder för att ingen ska diskrimineras på jobbet och för att alla anställda och potentiellt anställda ska ha lika rättigheter och möjligheter.
Det betyder bland annat att arbetsgivaren ska identifiera hinder, brister eller situationer som kan missgynna personer samt främja att arbetsvillkor, arbetsförhållanden och arbetsmiljön är lämplig för alla.
I vägledningen finns också exempel från organisationer som redan kommit långt i sitt arbete.
– Arbetsgivarna behöver hjälp för att hitta bra rutiner. En del arbetsgivare är bra på detta medan andra gör det lite med vänsterhanden, säger Maja Rajs, ombudsman på Akademikerförbundet SSR och som ingår i gruppen.
Vägledningen riktar sig till den som jobbar som chef, inom HR eller är fackligt förtroendevald i en organisation.
Riktar sig vägledningen till alla typer av organisationer?
– Den är tänkt att vara ett stöd för tjänstesektorns service- och kunskapsintensiva företag men kan användas inom alla sektorer eftersom kraven i lagen gäller alla arbetsgivare, säger Maja Rajs.
Den partsgemensamma gruppen har också arrangerat flera seminarier under vintern där de informerat arbetsgivare och fackliga representanter hur de ska arbeta för ökad jämställdhet i arbetslivet.
Text: Stina Loman.
Läs mer:
Vägledningen Ett jämställt arbetsliv finns att ladda ner på Akademikerförbundet SSR:s hemsida.
En granskning från Diskrimineringsombudsmannen visar att kommuner och landsting brister i sina rutiner för att motverka trakasserier och repressalier. Läs mer om det här.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.