På små arbetsplatser kan det vara svårt att få fram lokala skyddsombud. För att underlätta skyddsarbetet föreslog Distrikt Skåne att göra det möjligt för regionalt förtroendevalda att även utses som regionala skyddsombud.
Förbundsstyrelsen ville inte rösta ja till motionen, utan ansåg att frågan skulle utredas vidare.
När frågan var uppe på kongressen berättade Bodil Wiktorsson Bengtsson, församlingspedagog i Svenska kyrkan i Ängelholm och kongressombud från Distrikt Skåne, om att hon, trots att hon har skyddsombudsutbildning, nekas att jobba som skyddsombud på de arbetsplatser där hon är regionalt förtroendevald.
– Jag är formellt utestängd från skyddsarbetet på arbetsplatsen. Jag är glad att förbundsstyrelsen vill utreda behovet, men till dess att frågan är utredd behövs vi. Jag behöver bara några få procent, då får jag tillgång till arbetsplatsen och sedan är det upp till mig att prioritera arbetet, som naturligtvis är mycket större, sade hon från talarstolen.
Förbundsstyrelsen hänvisade till att ett regionalt skyddsombud måste rikta sig mot alla arbetsgivare och inte bara en enskild och önskade att frågan skulle utredas vidare. Men kongressen ville annorlunda och röstade med siffrorna 47–33 ja till Distrikt Skånes förslag.
Särskild utbildning för huvudskyddsombud
Kongressen röstade också ja, på tvärs mot förbundsstyrelsens förslag, till motionen om en särskild utbildning för huvudskyddsombud. Det var Distrikt Jönköping och lokalföreningen i Jönköping som hade föreslagit att förbundet skapar en påbyggnadsutbildning inom arbetsmiljö som särskilt riktar sig till huvudskyddsombud.
Förbundsstyrelsen hänvisade till att det inte behövs någon särskild utbildning för huvudskyddsombuden, då det är samma kunskap som gäller för alla skyddsombud. Men Distrikt Jönköping argumenterade för att huvudskyddsombuden riskerar att bli flaskhalsar i arbetsmiljöarbetet och behöver utbildning med särskild inriktning på samordning och ledarskap. De fick stöd av bland annat Distrikt Stockholm södra.
– Vi tycker att Jönköping har skrivit en bra motion, vi behöver boosta våra huvudskyddsombud, sade Ulrika Mannerström under debatten.
Förslaget röstades igenom med röstsiffrorna 40–39.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.