25 maj, 2024

Kongressbeslut: Fler regionala skyddsombud för små arbetsplatser

KONGRESS 2024 Skyddsombudens roll och förutsättningar var uppe för debatt under kongressen och två av besluten som klubbades gick på tvärs mot förbundsstyrelsens förslag.

En lång rad motioner avhandlades på lördagen på Akademikerförbundet SSR:s kongress. Några handlade om skyddsombudens roll. Benny Johansson höll i ordförandeklubban under mötets gång.

Foto: Theresia Viska

På små arbetsplatser kan det vara svårt att få fram lokala skyddsombud. För att underlätta skyddsarbetet föreslog Distrikt Skåne att göra det möjligt för regionalt förtroendevalda att även utses som regionala skyddsombud.

Förbundsstyrelsen ville inte rösta ja till motionen, utan ansåg att frågan skulle utredas vidare.

– Jag är formellt utestängd från skyddsarbetet, säger Bodil Wiktorsson Bengtsson från Distrikt Skåne.

När frågan var uppe på kongressen berättade Bodil Wiktorsson Bengtsson, församlingspedagog i Svenska kyrkan i Ängelholm och kongressombud från Distrikt Skåne, om att hon, trots att hon har skyddsombudsutbildning, nekas att jobba som skyddsombud på de arbetsplatser där hon är regionalt förtroendevald.

– Jag är formellt utestängd från skyddsarbetet på arbetsplatsen. Jag är glad att förbundsstyrelsen vill utreda behovet, men till dess att frågan är utredd behövs vi. Jag behöver bara några få procent, då får jag tillgång till arbetsplatsen och sedan är det upp till mig att prioritera arbetet, som naturligtvis är mycket större, sade hon från talarstolen.

Förbundsstyrelsen hänvisade till att ett regionalt skyddsombud måste rikta sig mot alla arbetsgivare och inte bara en enskild och önskade att frågan skulle utredas vidare. Men kongressen ville annorlunda och röstade med siffrorna 47–33 ja till Distrikt Skånes förslag.

Särskild utbildning för huvudskyddsombud

Kongressen röstade också ja, på tvärs mot förbundsstyrelsens förslag, till motionen om en särskild utbildning för huvudskyddsombud. Det var Distrikt Jönköping och lokalföreningen i Jönköping som hade föreslagit att förbundet skapar en påbyggnadsutbildning inom arbetsmiljö som särskilt riktar sig till huvudskyddsombud.

Ulrika Mannerström, Distrikt Stockholm södra, stöttade Distrikt Jönköpings motion som sedan röstades igenom på kongressen.

Förbundsstyrelsen hänvisade till att det inte behövs någon särskild utbildning för huvudskyddsombuden, då det är samma kunskap som gäller för alla skyddsombud. Men Distrikt Jönköping argumenterade för att huvudskyddsombuden riskerar att bli flaskhalsar i arbetsmiljöarbetet och behöver utbildning med särskild inriktning på samordning och ledarskap. De fick stöd av bland annat Distrikt Stockholm södra.

– Vi tycker att Jönköping har skrivit en bra motion, vi behöver boosta våra huvudskyddsombud, sade Ulrika Mannerström under debatten.

Förslaget röstades igenom med röstsiffrorna 40–39.

Hot mot demokratin i fokus – ”Måste det gå så jävla fort?”

Reporter Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Maxad övervakning ska stoppa gängen – men vad händer...

ANALYS Ökad kontroll ska stoppa välfärdsbrotten s...
24 juni, 2024

Debatt: Skolkuratorns uppdrag är dubbelt

DEBATT En skolkurator måste kunna möta elever i e...
20 juni, 2024

Efter West Pride: ”Fackets roll är viktigare än någo...

PRIDE Fördomar mot hbtqi-personer legitimeras al...
18 juni, 2024

Kriminella ligor skulle stoppas med hemliga kontroller

REPORTAGE Facket hade rätt: Bakgrundskontrollerna so...
18 juni, 2024


Läs även

Har du kollegor som strejkar? Så ska du agera

STREJK Som kollega och medlem i Akademikerförbund...
14 juni, 2024

Expo: Facket kunde gjort mer i EU-valrörelsen

POLITIK Ytterhögern flyttar fram sina positioner i...
11 juni, 2024

Södertälje slutar med bakgrundskontrollerna – ”Invän...

ARBETSRÄTT De kritiserade bakgrundskontrollerna i Söd...
11 juni, 2024

Förslaget: Ny myndighet mot ungdomskriminalitet

POLITIK Regeringen föreslår att en ny myndighet in...
10 juni, 2024