Enligt tingsrätten har politikern brutit mot yttrandefrihetslagens efterforskningsförbud när han frågade två kommunala tjänstemän om deras kontakter med media. De två fallen av efterforskningsbrott inträffade för drygt ett år sedan. Under ett telefonsamtal och i ett mejl frågade politikern om tjänstemännen hade blivit intervjuade av en reporter i samband med ett reportage om honom. Det hade sedan flera år tillbaka förekommit rapporter från kommunens tjänstemän om hot och kränkande särbehandling från politikerns sida. Politikern döms till 22 500 kronor i dagsböter och ska också betala 7 000 kronor vardera till de båda målsägandena.
– Det känns jätteskönt. Svenskt rättsväsende har bekräftat att offentliganställda har meddelarskydd, en grundläggande demokratisk rättighet. Vi i det offentligas tjänst kan jobba vidare tryggt och säkert, säger den ena målsäganden, Göran Tesfai Skoglund.
Enligt yttrandefrihetsgrundlagen har den som lämnar uppgifter till medier rätt att vara anonym, så kallat meddelarskydd. Ingen företrädare för statliga eller kommunala myndigheter har rätt att efterforska anonyma källor. Detta för att anställda ska kunna berätta om brister och problem utan att riskera påföljder. Det är dock första gången som en politiker dömts för brott mot efterforskningsförbudet.
Text: Ylva Mossing
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.