20 september, 2022

De kämpar för att få fler att engagera sig fackligt

FÖRBUNDET I Falu kommun kämpar förtroendevalda med att värva fler som vill engagera sig fackligt. På måndagen fick de besök av Akademikerförbundet SSR som kraftsamlar i höst med över 200 möten runt om i landet.

Falu kommun lokalförening får besök av Akademikerförbundet SSR som är ute på turné med sin rikstäckande kampanj Landet runt.

Foto: Maja Todorovic

Tanken bakom kampanjen Landet runt är att bjuda på kunskap kring allt från arbetsmiljöfrågor till kompetensförsörjning, men framför allt att visa stöd i det fackliga arbetet, berättar Maja Todorovic, ombudsman på Akademikerförbundet SSR.

Maja Todorovid, ombudsman, Akademikerförbundet SSR.

Maja Todorovic

– Vårt arbetssätt bygger på att vi reser runt i landet och träffar våra medlemmar och förtroendevalda. Men pandemin satte stopp för det, och vi har inte kunnat mötas fysiskt på nästan två och ett halvt år. Därför är detta lite som en comeback, och vi hoppas att vi kan tillföra lite ny kraft i det lokalfackliga arbetet.

Akademikerförbundet SSR var på måndagen i Falun för att träffa förtroendevalda från kommunen. Mötet handlade om att hitta sätt för att få fler att engagera sig fackligt.

– Att förbundet kommer hit betyder att vi känner oss mindre ensamma i vårt fackliga arbete. I Falu kommun kämpar vi med att attrahera medlemmar som bli förtroendevalda, något vi har haft svårt att lyckas med. Vi har i mötet med Maja och förbundet fått konkreta verktyg till hur vi kan jobba med föreningsutveckling, säger Ida Slagkämpe, socialsekreterare och styrelseledamot i Falu kommun lokalförening.

Hon berättar att det på försörjningsstödsenheten, där hon arbetar, tidigare inte funnits någon facklig representant eller skyddsombud vilket påverkade arbetsmiljön negativt.

– Det blev en ond spiral. Man kände inte att man hade möjlighet att påverka och stod därmed utanför de förändringsprocesser som faktiskt handlade om den egna arbetsplatsen. Det fann en uppgivenhet. När jag började för 1,5 år sedan tog jag tag i det fackliga arbetet därför att jag såg att det behövdes. Men jag kan inte representera alla, vi måste bli fler som vill engagera sig. För att lyckas tror jag att vi måste bli bättre på att förklara vad facket faktiskt gör och varför man ska vara engagerad i sin lokala förening.

Förbundet föreläser om kompetensutveckling och det nya studieomställningsstödet för lokalföreningen i Falu kommun.

Carina Renhuvud är socialsekreterare på barn- och familjeenheten och ordförande i Falu kommun lokalförening. Hon bekräftar bilden av utmaningen att få fler medlemmar att engagera sig.

– Problemet är inte att attrahera nya medlemmar, utan att få medlemmarna att vilja lägga den tid och energi som det innebär att vara förtroendevald. Här har förbundet varit ett stort stöd i hur vi kan jobba med föreningsutveckling, säger hon och fortsätter:

– Vi måste bli bättre på att visa på fackets viktiga roll och vad vi kan göra konkret. På min enhet är till exempel löneprocessen en stor fråga bland socialsekreterarna. Där har vi påbörjat arbetet med att gå igenom vad facket gör och vad som är chefens mandat, vad kan vi påverka och inte. Jag tror det är en bra ingång att engagera fler medlemmar i det praktiska fackliga arbetet. Lönefrågan berör alla.

Under besöket i Falun ordnade Akademikerförbundet SSR även en medlemslunch där Ursula Berge, samhällspolitisk chef, höll en föreläsning kring kompetensutveckling och det nya omställningsstudiestödet som innebär att man kan studera heltid och samtidigt få upp till 80 procent av sin lön.

– Omställning och kompetensutveckling är något som berör många av våra medlemmar. Att vi får möjlighet att åka ut till våra föreningar och informera om detta och andra viktiga frågor är en ynnest och något som vi efter en lång tid av pandemi inte längre tar för givet, avslutar Maja Todorovic.

Läs också: Krönika: ”Lokalfackligt arbete kan vara otacksamt, men får aldrig vila”

Therese Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Så ska du agera om Kommunal går ut i strejk

STREJKVARSEL Kommunal har varslat om strejk. Medlemmar ...
16 april, 2024

Nya löner på gång – så maxar du ökningen

LÖN Anställda i kommuner och regioner får 3,3 ...
16 april, 2024

Mer pengar till Kriminalvården och Sis i vårbudgeten

VÅRBUDGET Kriminalvården får ett tillskott på 1,4 mi...
15 april, 2024

Fackliga kollegorna i fängelse – ”Det är nog värst f...

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER Maryia Taradzetskaya befann sig i Berlin f...
15 april, 2024


Läs även

Fyra nya namn föreslås till förbundsstyrelsen

AKADEMIKERFÖRBUNDET SSR Fyra nya namn finns med i förslaget till n...
2 april, 2024

Siffersatt avtal i hamn – 3,3 procent i löneökning

AVTAL Nytt kollektivavtal är klart och garantera...
28 mars, 2024

Avtalsrörelsen på upploppet – ”Intensiva förhandlingar”

KOLLEKTIVAVTAL En knäckfråga är om det ska bli en central...
26 mars, 2024

Allt fler inom HR söker sig till nya jobb

HR De senaste tio åren har omsättningen bland...
21 mars, 2024