30 maj, 2022

Hur bygger vi ett samhälle där kriminalitet inte lockar?

Hårdare tag och mer resurser till polisen efterlystes av alla partier i SVT:s stora partiledardebatt för några veckor sedan. Betydligt färre gånger talade politikerna om förebyggande insatser.

Annika Clemens, chefredaktör Akademikerm

Annika Clemens, chefredaktör Akademikern.

Foto: Viktor Gårdsäter.

Frågan om hur vi ska bygga ett samhälle där kriminalitet inte ter sig som den mest lockande valet för unga människor, har inte samma genomslag. Hur vill politikerna egentligen skapa ett samhälle där utbildning och jobb ter sig både möjligt och attraktivt för alla ungdomar?

Kanske är det så krasst att man inte vinner valet på att tala om förebyggande arbete. I stället får de som ropar på hårdare straff flest röster.

Trots det finns det många därute som sliter med att förebygga brott och utanförskap, många gånger trots bristande resurser. Men det finns också kommuner som satsar. I nästa nummer av Akademikern (som bör landa i era brevlådor på tisdag) berättar vi om hur Eskilstuna, hårt drabbat av skjutningar, jobbar för att vända våldspiralen. Där har det blocköverskridande politiska styret konstaterat att tidiga insatser är avgörande och nyanställer stort för det förebyggande arbetet.

Förra veckan presenterades polisens siffror över hur allt större andel av de gängkriminella är under 18 år och Sveriges Radio redogjorde för siffror som visar det inte är ovanligt att tonåringar styr kriminella gäng. Den nya påföljden ungdomsövervakning hanteras av frivården och ska hålla de allra yngsta brottslingarna borta från återfall. Akademikern besökte Västerås för att se hur det fungerar.

Så trots att politiker inte vinner val på att tala lyriskt om förebyggande arbete är min förhoppning att de ändå inser värdet av det.

Annika Clemens

Läs även

Nu tar vi fighten!

Varför ska det vara så svårt att få upp f...
1 juni, 2022

Viljan att hjälpa finns  – men gäller bara vissa

När Ryssland invaderade Ukraina exploderade viljan att hjälpa ukrai...
19 april, 2022

"Vi släpper aldrig taget om likabehandling"

Att arbeta för att stärka jämställdheten p...
25 februari, 2022

”Har klockan tickat framåt?”

Kvinnors löner närmar sig männens, men det...
22 februari, 2022