Frågan om hur vi ska bygga ett samhälle där kriminalitet inte ter sig som den mest lockande valet för unga människor, har inte samma genomslag. Hur vill politikerna egentligen skapa ett samhälle där utbildning och jobb ter sig både möjligt och attraktivt för alla ungdomar?
Kanske är det så krasst att man inte vinner valet på att tala om förebyggande arbete. I stället får de som ropar på hårdare straff flest röster.
Trots det finns det många därute som sliter med att förebygga brott och utanförskap, många gånger trots bristande resurser. Men det finns också kommuner som satsar. I nästa nummer av Akademikern (som bör landa i era brevlådor på tisdag) berättar vi om hur Eskilstuna, hårt drabbat av skjutningar, jobbar för att vända våldspiralen. Där har det blocköverskridande politiska styret konstaterat att tidiga insatser är avgörande och nyanställer stort för det förebyggande arbetet.
Förra veckan presenterades polisens siffror över hur allt större andel av de gängkriminella är under 18 år och Sveriges Radio redogjorde för siffror som visar det inte är ovanligt att tonåringar styr kriminella gäng. Den nya påföljden ungdomsövervakning hanteras av frivården och ska hålla de allra yngsta brottslingarna borta från återfall. Akademikern besökte Västerås för att se hur det fungerar.
Så trots att politiker inte vinner val på att tala lyriskt om förebyggande arbete är min förhoppning att de ändå inser värdet av det.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.