I måndags vid lunchtid gick Mikael Smeds och Carl Mitt Holm, båda jurister på Akademikerförbundet SSR, till Klarnas huvudkontor på Sveavägen i Stockholm. I händerna hade de några papper som skulle lämnas över personligen och i fysisk form.
Beskedet som var nedskrivet var att om en överenskommelse om nytt kollektivavtal inte nås så kommer förbundets medlemmar att tas ut i strejk i sympati med fackförbunden Sveriges Ingenjörer och Unionen.
Varslet som lämnades över av Akademikerförbundet SSR var samordnat med fackförbundet Dik och Naturvetarna som också varslar om sympatistrejk på Klarna. Däremot fackförbundet Akavia har valt att inte varsla om sympatistrejk, med hänvisning till sina medlemmar.

Representanter från DIK, Naturvetarna och Akademikerförbundet SSR lämnade gemensamt över besked om strejkvarsel.
Under veckan har en medlare utsetts av Medlingsinstitutet, men än har ingen överenskommelse nåtts.
Läs också
›› Heike Erkers: ”Den svenska modellen är utmanad”
››Oroade medlemmar på Klarna hör av sig till förbundet
Om inget sker så går medlemmar i Unionen och Sveriges Ingenjörer ut i strejk på tisdag, och övriga tre förbund på onsdag klockan 12.
– I praktiken betyder det att de lämnar sin telefon och sin dator och går från jobbet, säger Mikael Smeds, chefsjurist.
Dagen innan, på tisdag klockan 10.30, går Unionens och Sveriges Ingenjörer ut i strejk, om inte någon uppgörelse har nåtts.
Senast Akademikerförbundet SSR gick ut i strejk var 1986. Då pågick en tjänstemannakonflikt om lön och arbetsvillkor för offentliganställda tjänstemän. Förbundet har sedan dess varslat om stridsåtgärder, men överenskommelser har nåtts innan strejk har brutit ut.
Senast var våren 2022 då förbundet varslade om strejk i Svenska Kyrkan. Då berördes 70 av förbundets medlemmar, men arbetsgivaren godtog till sist medlarens bud och strejken blåstes av.
6 fördelar med kollektivavtal
1. Medbestämmande
– Att släppa in medarbetare i beslutsprocessen, genom förhandlingar, gör att arbetsgivaren får in de som är kunniga i verksamheten. Det blir bättre beslutsfattande och mer effektivt. Och det är inte facket som bestämmer, men det ger facket en möjlighet till inflytande. Arbetsgivaren kan alltid välja att inte lyssna.
2. Trygghet
– Som anställd får man en betydligt säkrare tillvaro när det kommer till anställningsvillkor. Ett kollektivavtal gör att arbetsgivaren inte själva kan göra urvalet vem som ska få förmåner och därefter ensidigt dra tillbaka en förmån. Det blir betydligt mer förutsägbart med ett kollektivavtal.
3. Konkurrens
– Det ger en konkurrensneutralitet på arbetsmarknaden då alla verkar på samma villkor, och ingen kan dumpa löner eller villkor. Det är en fördel som jag tycker att Klarna ska ta i beaktande: Med kollektivavtal verkar man på samma villkor som sina konkurrenter. Då konkurrerar man med spetsigare tjänster i stället för sämre villkor. Det ger ett bättre företagsklimat.
4. Tjänstepension
– Det kan bli en dyr historia för arbetsgivaren om denne inte ingår i en arbetsgivarorganisation som kan förhandla gemensamt. De anställda får mer pension för pengarna genom kollektivavtalad tjänstepension.
5. Individuell lönesättning
– Det finns inga hinder för detta med kollektivavtal. Det finns en föreställning om att kollektivavtal skulle innebära ett tak, men det är en myt. Självklar är det inte så att stora företag som Volvo eller Ericsson hindras från individuell lönesättning. Eller för den delen från att ha fruktkorg på jobbet. Det sprids många myter.
6. Ingen risk för strejk
– Man får inte strejka under tiden det finns ett gällande kollektivavtal. Då råder fredsplikt och ingen behöver oroa sig för strejk som verkligen kan vara en chock för ett företag.
Källa: Mikael Smeds, chefsjurist på Akademikerförbundet SSR
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.