– Det är inte konstigt att man är tveksam för det handlar om ens karriär, inkomst och försörjning. Vi behöver ge medlemmarna information om vad kollektivavtal innebär och vad som gäller, säger Mikael Smeds, chefsjurist på Akademikerförbundet SSR.
– Vi uppmanar medlemmar att höra av sig till oss.
Förbundet har redan taget emot samtal från medlemmar som är tveksamma till att gå ut i strejk, berättar Mikael Smeds.
Men, liksom vid stridsåtgärder från andra fackförbund, är det inte upp till den enskilde medlemmen att välja om den ska strejka eller inte. Det skulle kunna öppna för påtryckningar från arbetsgivaren.
– En enskild medlems möjlighet att säga nej till strejk är mycket begränsad. Fackförbund funkar inte på det sättet att enskilda medlemmar kan styra över strategiska politiska frågor. Det är representativ demokrati som gäller och förbundsstyrelsen fattar beslutet.
Om en medlem fortsätter att arbeta, trots att strejken inletts, betraktas den som strejkbrytare.
– Generellt betraktar vi det som att personen inte är lojal med förbundets syfte och ändamål. En strejkbrytare bryter mot stadgarna och riskerar att bli utesluten ur förbundet.
Och om Klarna skulle tillåta någon av de strejkande att arbeta under strejken bryter företaget mot strejkreglerna. Det kan leda till en domstolsprocess där förbundet kan kräva skadestånd.
Läs också ›› Detta gäller om det blir strejk
På Tesla pågår just nu en strejk där IF Metall kräver kollektivavtal. Även på Spotify har förhandlingar förts om kollektivavtal, men företaget vägrar. Bakgrunden till strejkvarslet på Klarna handlar även den om företagets motvilja att teckna kollektivavtal.
För facken är frågan mycket viktig och när tre stora techföretag vägrar att teckna kollektivavtal ses det som att hela den svenska modellen är utmanad.
– Om man tillåter den här typen av vita fläckar på arbetsmarknaden, och låter dem växa till sig, vad kommer då hända i förlängningen? Då går i stället lagstiftaren in och styr om villkor i lagen i stället för kollektivavtal. Det gynnar inte vare sig arbetstagare eller arbetsgivare i någon bransch, säger Mikael Smeds.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.