22 juni, 2022

Historiskt avtal signerat på historisk mark

AVTAL Den kallas historisk och en milstolpe, överenskommelsen mellan parterna om en förändrad arbetsrätt. Det har varit en lång och emellanåt orolig väg, men i dag skrevs huvudavtalet under på den för arbetsrätten historiska platsen Grand hotel i Saltsjöbaden.

Arbetsmarknadens parter med bland andra PTK:s Martin Linder, Svenskt Näringslivs Mattias Dahl och LO:s Susanna Gideonsson satt vid podiet när det historiska avtalet skrevs under på Grand hotel i Saltsjöbaden.

Foto: Annika Clemens

– Det är verkligen roligt. Och det känns bra att få vara med om något så här historiskt, säger Heike Erkers, förbundsordförande i Akademikerförbundet SSR som var på plats för att bevittna den stora händelsen.

Riksdagen röstade igenom en förändrad arbetsrätt för två veckor sedan och det är sagt att parternas uppgörelse först kan undertecknas när riksdagen har röstat igenom förändringarna som parterna har enats om.

Och det är en del i det som beskrivs som historiskt, att arbetsmarknadens parter har kommit överens, ”med förhandlingar och kompromisser i stället för genom strid och konfrontation”, som Svensk Näringslivs Mattias Dahl sade när han satt framme vid podiet bredvid bland andra LO:s Susanna Gideonsson och PTK:s Martin Linder.

– När parterna har träffat en överenskommelse i samförstånd, då är den oerhört hållbar, sade Susanna Gideonsson.

Martin Linder kallade avtalet ett stort styrkebesked och talade om en historisk förbättring för individens möjligheter att utveckla sin kompetens.

– Det här breddar synen på anställningstryggheten, det handlar också om att kunna utveckla sig i sitt jobb eller i det jobb man vill ha i framtiden. Det innebär också stora förbättringar för visstidsanställda, något som har varit väldigt viktigt för oss. Det här är en milstolpe.

Läs mer >> Detta har hänt: Mycket oro på vägen till avtal

Mikael Smeds, Heike Erkers, Maria Johansson och Lars Holmblad från Akademikerförbundet SSR utanför Grand hotel i Saltsjöbaden.

Akademikerförbundet SSR är en del av PTK och flera av förbundets representanter var på plats på Grand hotel i Saltsjöbaden.

– Jag är glad att företräda ett förbund som har tagit ett stort ansvar i det här arbetet, säger Heike Erkers.

Och den stora del i det som är historiskt är innebörden av själva avtalet.

– Det är ett världsunikt system som vi har frambringat. Det innebär ett livslångt lärande och lösningen på ett problem om hur människor mitt i arbetslivet ska kunna försörja sig samtidigt som de kompetensutvecklar sig, förklarar Mikael Smeds, chefsjurist på Akademikerförbundet SSR.

Problemet är erkänt i hela västvärlden och lösningen har uppmärksammats långt utanför Sveriges gränser.

– Den fackliga sidan har fått mycket på kompetenssidan. På så sätt blir man anställningsbar i nästa steg. Och att man kan kompetensutveckla sig under en pågående anställning är en stor förändring, säger Maria Johansson, förbundets biträdande förhandlingschef för privat sektor.

Men arbetet är inte färdigt i och med onsdagens underskrifter. Tvärtom.

– Nu är det upp till utbildningssystemet att möta upp med möjligheter till kompetensutveckling. Det måste bli bättre, säger förbundsdirektör Lars Holmblad.

Och under hösten väntar ett omfattande arbete på Akademikerförbundet SSR, liksom andra förbund, att utbilda ombudsmän och förtroendevalda i innebörden av det nya avtalet.

– Det är nu det börjar, säger Maria Johansson.

Läs mer >>
Nytt omställningsstöd och förändringar i arbetsrätten snart lag
Fler nyheter i reformerad las

Annika Clemens

Senaste nytt

Virtuell verklighet ska hindra brott

KRIMINALVÅRD Våldsamma kriminella på Boråsanstalten trä...
8 december, 2022

Ministern: Ny socialtjänstlag 2024

POLITIK Först 2024 kommer ny socialtjänstlag, enli...
7 december, 2022

Distansarbete löser livspusslet – men många jobbar f...

ARBETSMILJÖ Nio av tio uppger att de kan göra ett bra ...
7 december, 2022

Historiskt skifte som ger stora förändringar

LEDARE Maktskiftet i svensk politik kommer att fö...
6 december, 2022


Läs även

Synpunkter från golvet viktiga i avtalsrörelsen

AVTAL Ett intensivt arbete pågår just nu inom pr...
5 december, 2022

Så funkar det: Turordning

ARBETSRÄTT Riksdagen har beslutat om nya turordningsr...
30 november, 2022

Qatar-VM ställer samhällsengagerade fotbollsfans inf...

INTERNATIONELLT Det blir bojkott av fotbolls-VM i Qatar fö...
21 november, 2022

Magnus Persson (SD): Facket är för politiskt

POLITIK För första gången håller Sverigedemokrater...
13 oktober, 2022