7 juni, 2021

Flera nyheter i reformerad Las

Arbetsrätt ”Den största reformen av arbetsmarknaden i modern tid”. Så presenterade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) regeringens utredningar om flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden vid januaripartierna S, C, L och MP:s gemensamma presskonferens idag.

Las-utredningarna presenteras

Leila Ali Elmi (MP), Martin Ådahl (C), arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och Arman Teimouri (L) vid pressträffen där utredningarna presenterades på måndagen.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Viktiga förslag i utredningarna

  • Vid uppsägning ska arbetsgivare ha rätt att undanta tre arbetstagare av särskild betydelse för verksamheten från turordningsreglerna. En utökning från de två undantag som gäller idag.
  • Allmän visstids ersätts av särskild visstid. Det innebär att anställningen redan efter 12 månader övergår till en tillsvidareanställning, istället för efter två år som idag.
  • Arbetstagare som inte omfattas av kollektivavtal får möjlighet till stöd för att ställa om och hitta ett nytt arbete genom den nya myndigheten Kansliet för omställnings- och kompetensstöd som inrättas vid Kammarkollegiet.
  • Ett nytt studiestöd införs för att göra det enklare för personer med arbetslivserfarenhet att själva ta initiativ till kompetensutveckling för att stärka sin ställning på arbetsmarknaden. Studiestödet, som består av både bidrag och lån, ska motsvara 80 procent av personens lön under upp till 44 veckors studier (motsvarande ett studieår).

Källa: Regeringskansliet.

Utredningarnas lagförslag bygger på överenskommelser mellan arbetsmarknadsparterna Svenskt Näringsliv, PTK och LO-förbunden Kommunal och IF Metall. Här är några av de viktigaste punkterna:

  • Arbetsgivare får rätt att göra undantag från turordningsreglerna för tre anställda vid uppsägning istället för som idag bara två.
  • Allmän visstidsanställning ersätts av särskild visstidsanställning, och ska övergå till en tillsvidareanställning efter 12 månader.
  • Rätten till vidareutbildning förstärks genom ett nytt omställnings- och kompetensstöd. Personer med flera års arbetslivserfarenhet ska har rätt att utbilda sig och få studiestöd som motsvarar 80 procent av lönen under drygt ett år.

– Vi levererar på vår överenskommelse som ska hålla lång tid, inte ändras till nästa val, sade PTK:s förhandlingschef Martin Wästfelt när arbetsmarknadsparterna höll en gemensam presskonferens någon timme efter regeringens presentation.

Utredningarnas lagförslag planeras träda i kraft den 30 juni 2022. Reformerna ska vara fullt utbyggda till 2026 och beräknas kosta cirka 11 miljarder kronor per år.

Akademikerförbundet SSR:s förhandlingschef Markus Furberg är liksom PTK:s företrädare positiv till utredningarna. Han tycker att utredarnas förslag är balanserat.

– Det är en stor förändring. Det här är en av de större reformer som har lanserats på lång tid. Det är klart att det kommer att påverka arbetsmarknaden på alla sektorer. Men vi har fortfarande ett bra anställningsskydd och får ett ännu bättre stöd i omställning där individen själv kan vara aktiv för att komplettera sin utbildning ytterligare. Ett sånt här system för livslångt lärande kan ju verkligen bidra positivt till kompetensförsörjningen, säger Markus Furberg.

Men även om utredningarna nu presenterats, så återstår fortfarande en del arbete. Först ska lagförslagen skickas ut på remiss och sedan behöver parterna på respektive sektor analysera förslagen i relation till befintliga kollektivavtal.

– Vi behöver sätta oss och analysera hur lagändringen faktiskt kommer att se ut och hur våra kollektivavtal påverkas. Vi behöver också genom förhandlingar säkra upp att det här verkligen blir ett långsiktigt system för livslångt lärande. Även för akademiker på alla sektorer. Då får vi den dynamiska effekten på arbetsmarknaden, säger Markus Furberg.

Läs mer och se regeringens presskonferens om utredningarna på regeringen.se.

Se även arbetsmarknadsparternas presskonferens där utredningarna kommenteras på Svenskt Näringslivs videoplattform.

Stefan Karlsson

Senaste nytt

Var fjärde ung tjej har svåra besvär av psykisk ohälsa

PSYKISK OHÄLSA Psykisk ohälsa vanligt förekommande bland ...
2 juni, 2023

Spotify: Vi måste skapa trygghet – rädda människor p...

HR På Spotify brukade många problem lösas gen...
31 maj, 2023

Kommunerna med störst andel barn i fattiga hushåll

EKONOMI Stora skillnader mellan kommunerna – här f...
30 maj, 2023

Tidslinje: Lever vi längre i dåliga tider?

FOLKHÄLSA Forskarna är överens om att det finns ett ...
29 maj, 2023


Läs även

Professorn: Alla yrken kommer att påverkas av AI

AI Professor Fredrik Heintz varnar för turbul...
16 maj, 2023

Nytt pensionsavtal ger möjlighet för avsättningar ti...

PENSION Fack och arbetsgivare är överens om ett ny...
11 maj, 2023

Arbetslösa i Södermanland lockas till jobb i norr

ARBETSFÖRMEDLING Arbetsförmedlingen startar ett projekt för...
8 maj, 2023

Avtal klart med Svenska kyrkan

AVTAL Ett drygt tvåårigt avtal är klart för de a...
5 maj, 2023