Att få mer tid med barnen är den främsta orsaken till att svenska akademiker arbetar deltid. Nästan var tredje kvinnlig akademiker med småbarn har i dag gått ner i arbetstid, enligt en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Saco. Bara var tionde manlig akademiker fattar samma beslut. Men deltidsarbetet slår hårdare mot vissa grupper än andra när det blir dags för pension.
– Deltidsarbetet är förrädiskt eftersom det ofta får mycket större effekter på pensionen än vad som syns i lönekuvertet, säger Sacos ordförande Göran Arrius.
Livslön och löneutveckling
Privatanställda tjänstemän är bland dem som påverkas mest av deltidsarbete. En tjänsteman med en månadslön på 45 000 kronor som går ner till 75 procent förlorar hela två tredjedelar av tjänstepensionen. Detta eftersom pensionssystemen och kompensationsnivåerna är olika utformade inom de olika sektorerna. Därför kan det vara bra att vara lite framåtblickande när man som par diskuterar arbetstid och föräldraledighet, menar Göran Arrius. Särskilt som ett äktenskap kanske inte varar livet ut.
– Jag uppmanar alla att inte bara titta på inkomsten idag utan också saker som livslön, löneutveckling och pension. Om man börjar räkna på det hur det slår över ett liv är det olönsamt att låta en person ta hela smällen.
Text: Ylva Mossing
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.