12 januari, 2023

Efter Sis-kritiken: Facket efterlyser mer personal och högre kompetenskrav

Sis Efter Ivos skarpa kritik mot Sis ska regeringen se över uppdraget till myndigheten. Lena Henriksson, ordförande på Saco-S, efterlyser ökad grundbemanning och högre krav på kompetens för att komma till rätta med problemen.

Lena Eriksson, Saco-S-ordföranden påStatens Institutionsstyrelse

Lena Henriksson, Saco-S-ordförande, Statens Institutionsstyrelse.

Foto: Auri Andersson/Statens institutionsstyrelse

FAKTA: Regeringens prioriterade åtgärder gällande Sis

  • Sis har fått ökade anslag för att öka och höja kompetens och kvalité på myndigheten. Anslaget uppgår till ett årligt belopp om 140 miljoner kronor från 2023.
  • Sis har sedan tidigare fått i uppdrag att utveckla sitt våldsförebyggande arbete, med särskilt fokus på särskilt utsatta barn och ungdomar. Uppdraget ska delredovisas i februari 2023 och slutredovisas i mars 2024.
  • I myndighetens regleringsbrev för 2023 finns ett återrapporteringskrav. Det syftar till att analysera och bedöma resultatet av de åtgärder som myndigheten vidtagit.
  • På Sis institutioner vårdas unga enligt lagen om vård av unga (LVU), unga och vuxna enligt lagen om vård av missbrukare (LVM). Institutionerna kan också ta emot ungdomar och vuxna för frivillig vård enligt socialtjänstlagen. Dessutom tar Sis emot ungdomar som har dömts till sluten ungdomsvård (LVU).

I rapporten från Ivo, som är beställd av regeringen, framkommer allvarliga brister på 19 av 21 ungdomshem inom Statens institutionsstyrelse (Sis) där tillsyn gjordes. Bristerna drabbar framför allt flickor som vårdas på Sis-hemmen och Ivo konstaterar att det har framkommit allvarliga brister på alla de boenden där flickor vistas. De har utsatts för hot, kränkningar, våld och otillåtna tvångsåtgärder. Många känner sig också otrygga på sitt boende, rapporterar Ivo.

Bristerna kopplas till avskiljningar, något som myndigheten fått kritik för tidigare.

Rapporten visar att avskiljningarna ökar när personaltätheten minskar, när personalen inte har rätt kompetens samt när andelen flickor ökar.

Lena Henriksson, ordförande för Saco-S på myndigheten, har inte hunnit ta del av hela Ivos rapport, men håller med om Ivos slutsatser gällande högre krav på kompetens och en jämnare könsfördelning som är frågor som Saco-S har drivit länge.

– Det är en övervikt av män som jobbar på Sis och det går bra på pojkinstitutioner, men inte på flickinstitutioner, säger hon.

Kraven på kompetens behöver också höjas, enligt Lena Henriksson.

– Absolut, vi behöver få in mer högskolekompetens på Sis.

Men dessutom lyfter hon personalfrågan ur ytterligare ett perspektiv. Det behövs fler individer. Inte bara för att fylla de vakanser som finns på grund av kompetensbristen som råder i hela samhället, utan grundbemanningen behöver bli större, enligt Saco-S.

– Vi kan inte ha det uppdrag med den komplexitet som det innebär utan att ha fler fysiska personer. Vi måste vara tillräckligt många för att komma framåt i behandlingen. Jag tänker att man behöver öka grundbemanningen.

Camilla Waltersson Grönvall (M), socialtjänstminister. Foto: Annika Clemens

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall meddelar nu att regeringen ska se över uppdraget till Sis. Regeringen konstaterar att Sis har brustit i sitt arbete i flera år och att de åtgärder som har satts in har varit otillräckliga.

– Det pågår ett omfattande utvecklingsarbete på myndigheten, men Ivos rapport visar att det arbetet måste växlas upp, säger ministern i ett pressmeddelande.

Lena Henriksson välkomnar beskedet från regeringen och håller med om att utvecklingsarbetet måste växlas upp.

– Det är bra, men beskedet att regeringen ska se över uppdraget väcker också viss oro. Vi har ju Tidöavtalet där det skrivs mycket om hårdare straff.

Enligt Tidöavtalet ska LSU-uppdraget (lagen om sluten ungdomsvård för unga som döms för allvarliga brott) lyftas från Sis och i stället ska särskilda ungdomsfängelser inrättas.

– Det går emot det som Sis står för. Vårt grunduppdrag är vård och behandling och inte bestraffning, även om ungdomarna är dömda, säger Lena Henriksson.

– Människosynen, hur man ser på unga människor, det är sådant vi pratar mycket om här. Det finns värden på Sis som behöver värnas.

Läs mer:

Debatt: Våld på Sis-hemmen – en fråga om arbetsplatskulturen

Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Forskare: Starka fackförbund leder till färre konfli...

ARBETSRÄTT Den svenska modellen kan ge upphov till nå...
11 oktober, 2024

Konsten att skapa inkluderande arbetsplatser

ANALYS Alla vet att mångfald är ett framgångsrece...
10 oktober, 2024

Debatt: Förlegade it-system skapar stress i statens ...

DEBATT Arbetsförmedlingen och andra myndigheter a...
7 oktober, 2024

Etiska dilemman vanligare på jobbet

ARBETSMILJÖ Den politiska polariseringen kan vara en o...
3 oktober, 2024


Läs även

Allt fler använder AI på jobbet

DIGITALISERING Skulle du vända dig till en AI-terapeut fö...
30 september, 2024

Forskaren: Brottsförebyggande arbete måste ske tidigt

FORSKNING Arbetet för att bygga upp barns självkontr...
27 september, 2024

Forskaren: ”Ta tillbaka 90-talets time management-ku...

ARBETSMILJÖ Vilka kommunikationskanaler ska vi ha och ...
23 september, 2024

Pengar till förebyggande arbete – ”En rännil i jämfö...

BUDGET Besvikelse. Det uttrycker företrädare för ...
18 september, 2024