6 februari, 2024

Arbetsmiljön granskas på Sis-hem och andra boenden

ARBETSMILJÖ Det är vanligt att personalen på Sis-boenden utsätts för hot och våld, visar Akademikerns granskning. Nu inleder Arbetsmiljöverket riksomfattande inspektioner av såväl Sis-hem som andra boenden för vård och omsorg.

Sis huvudkontor i Solna.

Personal på Sis-boenden utsätts ofta för hot och våld på jobbet. Nu ska arbetsmiljön granskas där och på andra boenden på vård och omsorg.

Foto: Marcus Ericsson / TT

När Akademikern gick igenom anmälningar till Arbetsmiljöverket från landets Sis-boenden visade det sig att personal utsätts för hot och/eller våld så gott som varje vecka. Beskrivningar om hot som innefattar mord av familjemedlemmar, gisslandraman och våld mot anställda så grovt att de kräver sjukhusvård är bara en liten del av alla tillbud som har rapporterats till Arbetsmiljöverket.

Även på vård- och omsorgsboenden i kommunal och privat regi är hot och våld vanligt förekommande, enligt Arbetsmiljöverket. På dessa boenden vistas personer enligt bland annat lagen om stöd och vård av unga (LVU), missbrukare (LVM) och personer med funktionsnedsättning (LSS).

Här står våld och hot för 25 procent av alla anmälda olyckor med sjukfrånvaro. Motsvarande siffra för alla branscher är 6 procent.

Nu inleder Arbetsmiljöverket en nationell inspektionsinsats mot hot och våld på privata och kommunala vårdboenden i hela landet. Även äldreboenden kommer att ingå och inspektionerna kommer att göras under hela året. Och med anledning av de många allvarliga händelser på Sis-boenden kommer även dessa att inspekteras.

– Vi får in många anmälningar om allvarliga händelser på Sis-boenden, säger Ulrika Scholander, regionchef på Arbetsmiljöverket och den som ansvarar för inspektionen av Sis, i ett pressmeddelande.

– För att personalen ska känna sig trygg på sin arbetsplats behöver arbetsgivaren hela tiden anpassa arbetssätt och arbetsutrymmen utifrån nya förutsättningar för den verksamhet som ska bedrivas. Vi kommer nu kontrollera hur Sis systematiska arbetsmiljöarbete fungerar i praktiken.

Besked från regeringen: Sis läggs ner – ska göras om i grunden

Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Grupperna som har svårare att komma in på arbetsmark...

ARBETSMARKNAD Vissa får lättare jobb än andra. Nu uppman...
23 februari, 2024

Ett jobb öppnar dörrar – men vem vill släppa in en a...

ANALYS Ett arbete kan vara vägen bort från krimin...
21 februari, 2024

Ny rapport: Ökande ojämlikhet medför risker för hela...

EKONOMI ✓ Den ekonomiska ojämlikheten ökar. ✓ Risk...
21 februari, 2024

Hon fick omställningsstudiestöd – ”Mitt jobb kräver ...

UTBILDNING Över 61 000 personer har sökt omställnings...
20 februari, 2024


Läs även

Facket: Svårt klara uppdraget när Arbetsförmedlingen...

ARBETSFÖRMEDLING Ett hundratal anställda riskerar att bli a...
5 februari, 2024

2 av 5 kommuner tvingas dra ner på socialtjänstens s...

EKONOMI En ekonomisk bister verklighet möter många...
29 januari, 2024

Barn skjuter barn – hur vänder vi utvecklingen?

KRIMINALITET Unga killar som står på kö för att utföra ...
26 januari, 2024

Så långt norrut som möjligt

REPORTAGE Juana Aguirre Barrios tog klivet och flytt...
26 januari, 2024