6 februari, 2024

Arbetsmiljön granskas på Sis-hem och andra boenden

ARBETSMILJÖ Det är vanligt att personalen på Sis-boenden utsätts för hot och våld, visar Akademikerns granskning. Nu inleder Arbetsmiljöverket riksomfattande inspektioner av såväl Sis-hem som andra boenden för vård och omsorg.

Sis huvudkontor i Solna.

Personal på Sis-boenden utsätts ofta för hot och våld på jobbet. Nu ska arbetsmiljön granskas där och på andra boenden på vård och omsorg.

Foto: Marcus Ericsson / TT

När Akademikern gick igenom anmälningar till Arbetsmiljöverket från landets Sis-boenden visade det sig att personal utsätts för hot och/eller våld så gott som varje vecka. Beskrivningar om hot som innefattar mord av familjemedlemmar, gisslandraman och våld mot anställda så grovt att de kräver sjukhusvård är bara en liten del av alla tillbud som har rapporterats till Arbetsmiljöverket.

Även på vård- och omsorgsboenden i kommunal och privat regi är hot och våld vanligt förekommande, enligt Arbetsmiljöverket. På dessa boenden vistas personer enligt bland annat lagen om stöd och vård av unga (LVU), missbrukare (LVM) och personer med funktionsnedsättning (LSS).

Här står våld och hot för 25 procent av alla anmälda olyckor med sjukfrånvaro. Motsvarande siffra för alla branscher är 6 procent.

Nu inleder Arbetsmiljöverket en nationell inspektionsinsats mot hot och våld på privata och kommunala vårdboenden i hela landet. Även äldreboenden kommer att ingå och inspektionerna kommer att göras under hela året. Och med anledning av de många allvarliga händelser på Sis-boenden kommer även dessa att inspekteras.

– Vi får in många anmälningar om allvarliga händelser på Sis-boenden, säger Ulrika Scholander, regionchef på Arbetsmiljöverket och den som ansvarar för inspektionen av Sis, i ett pressmeddelande.

– För att personalen ska känna sig trygg på sin arbetsplats behöver arbetsgivaren hela tiden anpassa arbetssätt och arbetsutrymmen utifrån nya förutsättningar för den verksamhet som ska bedrivas. Vi kommer nu kontrollera hur Sis systematiska arbetsmiljöarbete fungerar i praktiken.

Besked från regeringen: Sis läggs ner – ska göras om i grunden

Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Har du kollegor som strejkar? Så ska du agera

STREJK Som kollega och medlem i Akademikerförbund...
14 juni, 2024

Världens tio länder med sämst villkor för arbetare

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER 22 människor dödades för sitt fackliga eng...
13 juni, 2024

Expo: Facket kunde gjort mer i EU-valrörelsen

POLITIK Ytterhögern flyttar fram sina positioner i...
11 juni, 2024

Södertälje slutar med bakgrundskontrollerna – ”Invän...

ARBETSRÄTT De kritiserade bakgrundskontrollerna i Söd...
11 juni, 2024


Läs även

Ministern om uppgifterna om SD:s trollfabrik: ”Upp t...

POLITIK Camilla Waltersson Grönvall (M) har jobbat...
27 maj, 2024

Hård kritik mot arbetsmiljön på Ivo – ”Raljant ton f...

ARBETSMILJÖ Tystnadskultur, toppstyrning och upplevd p...
22 maj, 2024

Tuff situation för skolkuratorer i Malmö – "Det blir...

FACKLIGT Nedskärningar i Malmös skolor går ut över ...
13 maj, 2024

Forskaren: ”Barn har rätt till psykosocialt samtalss...

FORSKNING Debatten om skolkuratorns roll gick varm u...
10 maj, 2024