6 september, 2023

Akademikerförbundet SSR: Socialtjänsten glöms bort i nya lagen

LAGSTIFTNING Att kommunerna får mer ansvar för det brottsförebyggande arbetet är i grunden bra – men lagen är tandlös. Det behövs en skarpare skrivning i socialtjänstlagen för att göra riktig skillnad, tror Fredrik Hjulström, socialpolitisk chef på Akademikerförbundet SSR.

Fredrik Hjulström vill att socialtjänsten ska inkluderas tydligare i det brottsförebyggande arbetet. Foto: Getty/Akademikerförbundet SSR

Vad tycker förbundet om den nya lagen?

– Vi är positiva till att kommunerna nu fått ett brottsförebyggande uppdrag, den frågan har vi drivit länge. Men lagen tydliggör inte tillräckligt tydligt vad uppdraget i sig ska innehålla. Forskning visar att skolan och socialtjänsten spelar en jätteviktig roll för att förhindra att unga människor hamnar i brottslighet, ändå finns ingen skrivning i lagen hur de kan bidra. I ett trängt ekonomiskt läge prioriteras inte det brottsförebyggande arbetet inom dessa områden – om det inte finns reglerat enligt lag.

Så vad borde man göra?

– För att minska brottsligheten och otryggheten i samhället behövs ett effektivt och väl fungerande socialt förebyggande arbete. För det krävs ett lagstadgat ansvar för socialtjänsten att arbeta brottsförebyggande och erbjuda de insatser som har bäst vetenskapligt stöd. Vi fick ingen respons för detta i utredningen inför lagen, men det är mycket möjligt att det kommer i den nya socialtjänstlagen.

Vilka fördelar finns med nya lagen?

– Lagen kommer sannolikt bidra till ett mer strukturerat brottsförebyggande arbete, och ge kommuner runt om i landet bättre förutsättningar att jobba på ett mer likvärdigt sätt. Dessutom får arbetet mer synlighet och prioritet i och med att ansvaret på ett tydligare sätt lyfts upp till kommunstyrelsen och inte en specifik nämnd. Man behöver bedriva ett brottsbekämpande arbete på flera olika områden samtidigt.

Vilka farhågor ser du?

– De flesta kommuner kämpar med sin ekonomi, och vi har sannolikt några supertuffa år framför oss inom kommunal sektor. Det finns generella stadsbidrag, men de pengarna är inte märkta och det är upp till varje kommun att fördela dem. När kommuner har ont om pengar får det brottsförebyggande arbetet ofta stryka på foten. Jag är tveksam till att lagen är tillräckligt skarp för att ändra på detta.

Läs också ›› Brottsförebyggande rådet om nya lagen: ”En milstolpe”

Therese Johansson

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Akademikern.

Senaste nytt

Debatt: Inse värdet av sociologer och beteendevetare...

DEBATT Sociologer och beteendevetare underskattas...
28 september, 2023

Ny bok skildrar hedersförtryck i Sverige

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER I boken ”Hedersförtryck: berättelser i Sve...
27 september, 2023

5 tips: Så bör du förhålla dig till AI i arbetslivet

ARTIFICIELL INTELLIGENS AI kommer att påverka i stort sett alla jo...
26 september, 2023

AI förändrar arbetslivet i grunden

ARTIFICIELL INTELLIGENS AI kan underlätta jobbet för många. Men va...
26 september, 2023


Läs även

Miljardsatsning inför ny socialtjänstlag

BUDGET För att reformen ska vara möjlig vill rege...
15 september, 2023

Mer pengar till Sis fram till 2026

BUDGET Sis har länge kritiserats för allvarliga b...
15 september, 2023

Krönika: ”Angiveri riskerar splittring”

KRÖNIKA En anmälningsplikt riskerar att skada både...
15 september, 2023

Facket: Kritiken mot Samhall befogad

ARBETSMILJÖ Samhall fick skarp kritik i en granskning ...
14 september, 2023