6 september, 2023

Akademikerförbundet SSR: Socialtjänsten glöms bort i nya lagen

LAGSTIFTNING Att kommunerna får mer ansvar för det brottsförebyggande arbetet är i grunden bra – men lagen är tandlös. Det behövs en skarpare skrivning i socialtjänstlagen för att göra riktig skillnad, tror Fredrik Hjulström, socialpolitisk chef på Akademikerförbundet SSR.

Fredrik Hjulström vill att socialtjänsten ska inkluderas tydligare i det brottsförebyggande arbetet. Foto: Getty/Akademikerförbundet SSR

Vad tycker förbundet om den nya lagen?

– Vi är positiva till att kommunerna nu fått ett brottsförebyggande uppdrag, den frågan har vi drivit länge. Men lagen tydliggör inte tillräckligt tydligt vad uppdraget i sig ska innehålla. Forskning visar att skolan och socialtjänsten spelar en jätteviktig roll för att förhindra att unga människor hamnar i brottslighet, ändå finns ingen skrivning i lagen hur de kan bidra. I ett trängt ekonomiskt läge prioriteras inte det brottsförebyggande arbetet inom dessa områden – om det inte finns reglerat enligt lag.

Så vad borde man göra?

– För att minska brottsligheten och otryggheten i samhället behövs ett effektivt och väl fungerande socialt förebyggande arbete. För det krävs ett lagstadgat ansvar för socialtjänsten att arbeta brottsförebyggande och erbjuda de insatser som har bäst vetenskapligt stöd. Vi fick ingen respons för detta i utredningen inför lagen, men det är mycket möjligt att det kommer i den nya socialtjänstlagen.

Vilka fördelar finns med nya lagen?

– Lagen kommer sannolikt bidra till ett mer strukturerat brottsförebyggande arbete, och ge kommuner runt om i landet bättre förutsättningar att jobba på ett mer likvärdigt sätt. Dessutom får arbetet mer synlighet och prioritet i och med att ansvaret på ett tydligare sätt lyfts upp till kommunstyrelsen och inte en specifik nämnd. Man behöver bedriva ett brottsbekämpande arbete på flera olika områden samtidigt.

Vilka farhågor ser du?

– De flesta kommuner kämpar med sin ekonomi, och vi har sannolikt några supertuffa år framför oss inom kommunal sektor. Det finns generella stadsbidrag, men de pengarna är inte märkta och det är upp till varje kommun att fördela dem. När kommuner har ont om pengar får det brottsförebyggande arbetet ofta stryka på foten. Jag är tveksam till att lagen är tillräckligt skarp för att ändra på detta.

Läs också ›› Brottsförebyggande rådet om nya lagen: ”En milstolpe”

Therese Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Medlem sedan 1979: ”Kändes stort att strejka”

FACKLIGT Med 45 år i facket och en karriär inom soc...
16 juli, 2024

Integrationsprojekt fördubblas med nya medel – ”Ovär...

ARBETSMARKNAD Nema Problema stöttar utrikesfödda i arbet...
9 juli, 2024

Heike Erkers om nya lagen: ”En kioskvältare...

LAGSTIFTNING Hör förbundsordförande Heike Erkers kommen...
2 juli, 2024

Nya socialtjänstlagen presenterad – ”Äntligen!...

POLITIK Med krav på kunskap och förebyggande arbet...
2 juli, 2024


Läs även

Nu kan farfar vara föräldraledig med barnbarnen – oc...

LAGSTIFTNING Fler dubbeldagar och lättare att vräka hyr...
1 juli, 2024

Lista: Detta innebär hårdare tag i praktiken

POLITIK "Hårdare tag" har hörts i debatt...
27 juni, 2024

Historisk expansion av Kriminalvården – ”Jätte...

ALMEDALEN 2024 Kriminalvården står inför en historisk utb...
25 juni, 2024

Socialtjänstministern: ”Välfärdsbrottsligheten en pr...

ALMEDALEN 2024 Välfärdsbrottslighet finns i alla kommuner...
25 juni, 2024