31 augusti, 2023

Akademikerförbundet SSR: ”Man rycker undan mattan för professionen”

POLITIK Monica Engström, socialrättsjurist på Akademikerförbundet SSR, är starkt kritisk mot anmälningsplikten och ser stora faror vad gäller tilliten till socialtjänsten.

Monica Engström, socialrättsjurist på Akademikerförbundet SSR, ser farhågor med angiverilagen. Foto: Getty/Akademikerförbundet SSR

Trots omfattande kritik från välfärdens medarbetare och arbetsgivare går regeringen vidare med förslaget att offentligt anställda inom välfärden ska ange papperslösa.

En redan pågående utredning får nu i uppdrag att se över om kommuner och myndigheter ska vara skyldiga att informera Migrationsverket och polisen när de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd.

Utredaren ska också se över vilka konsekvenser det kan få om man inte följer anmälningsplikten. Undantag kan komma att bli aktuella, till exempel inom sjukvården, enligt migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).

Monica Engström, socialrättsjurist på Akademikerförbundet SSR, ser stora faror för socialtjänsten om anmälningsplikten blir verklighet. Hon befarar att det kan få minst lika allvarliga konsekvenser som desinformationskampanjen mot socialtjänsten fått.

– Anmälningsplikten kommer att vara direkt kontraproduktivt för det brottsförebyggande och socialt förebyggande arbetet. Det kommer att starkt påverka tilltron till socialtjänsten, inte bara för papperslösa utan för människor i stort, och göra det än svårare för socionomer att utföra sitt arbete. Man rycker undan mattan för professionen.

Kan socialtjänsten komma att undantas från anmälningsplikten?

– Linjen är ju att inga verksamheter ska undantas, dock har sjukvården varit på tal, men det återstår att se. Socialtjänsten har inte ens nämnts, varken i direktiven från Tidöpartierna eller i debatten i stort. Det handlar precis som för sjukvården och skolan om mänskliga rättigheter, men när det gäller socialtjänsten finns som sagt ytterligare en aspekt: tilliten. Det går inte att jobba förebyggande om människor misstror hela verksamheten.

Läs också

›› Uppdrag: utred konsekvenser för den som vägrar anmäla

›› Socialtjänstministern: Uppenbar risk att tilliten påverkas

Therese Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Har du kollegor som strejkar? Så ska du agera

STREJK Som kollega och medlem i Akademikerförbund...
14 juni, 2024

Världens tio länder med sämst villkor för arbetare

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER 22 människor dödades för sitt fackliga eng...
13 juni, 2024

Expo: Facket kunde gjort mer i EU-valrörelsen

POLITIK Ytterhögern flyttar fram sina positioner i...
11 juni, 2024

Södertälje slutar med bakgrundskontrollerna – ”Invän...

ARBETSRÄTT De kritiserade bakgrundskontrollerna i Söd...
11 juni, 2024


Läs även

Förslaget: Ny myndighet mot ungdomskriminalitet

POLITIK Regeringen föreslår att en ny myndighet in...
10 juni, 2024

Risker med nya arbetsmiljöregler

EXPERTEN SVARAR Pim har fått reda på att arbetsmiljöarbete...
3 juni, 2024

Varmt (eller kallt) på kontoret arbetsgivarens ansvar

ARBETSMILJÖ Maj har bjudit på rekordvärme – vem ansvar...
30 maj, 2024

Seminarium i riksdagen lyfte anmälningsplikten

POLITIK Vad innebär en ny lag om anmälningsplikt? ...
28 maj, 2024