31 augusti, 2023

Utreder konsekvenser för anställda som inte anmäler papperslösa

POLITIK Regeringen och SD går som väntat vidare med sitt förslag om anmälningsplikt och när tilläggsdirektiv i dag lämnas till utredaren ingår uppdraget att komma med förslag på konsekvenser för dem som inte följer anmälningsplikten.

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M), Ludvig Aspling (SD), Christian Carlsson (KD) och Fredrik Malm (L) på pressträffen om nya åtgärder för återvändandearbetet.

Syftet med en anmälningsplikt för personer som arbetar i myndigheter och offentlig sektor är att få bättre kontroll på personer som vistas olagligt i landet. Tanken är att de som kommer i kontakt med personer som inte har rätt att vistas i landet blir skyldiga att rapportera detta till Migrationsverket eller polisen.

Utredaren, som ska lämna sitt slutbetänkande om ett år, ska alltså också komma med förslag om vilka konsekvenser det blir för dem som låter bli att anmäla detta.

Förslaget om anmälningsplikt har sedan det presenterades i Tidöavtalet kritiserats kraftigt av såväl lärare som socialsekreterare, vårdpersonal och bibliotekarier. I direktiven till utredaren ingår att se över om det behövs undantag från anmälningsplikten i fall där ”informationsplikten skulle strida mot ömmande värden”. Som exempel nämnde migrationsminister Maria Malmer Stenegard (M) vårdpersonal på torsdagens pressträff.

I direktiven till utredaren ingår också en rad förslag som ska ses över för att öka återvändandet av personer som har fått avslag på sin asylansökan. Bland annat ska utredaren undersöka ökade möjligheter för kontroller, ökad användning av fingeravtryck och ansiktsigenkänning vid kontroller samt förlängd eller avskaffad preskriptionstid för utvisningsbeslut.

Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Grupperna som har svårare att komma in på arbetsmark...

ARBETSMARKNAD Vissa får lättare jobb än andra. Nu uppman...
23 februari, 2024

Ett jobb öppnar dörrar – men vem vill släppa in en a...

ANALYS Ett arbete kan vara vägen bort från krimin...
21 februari, 2024

Ny rapport: Ökande ojämlikhet medför risker för hela...

EKONOMI ✓ Den ekonomiska ojämlikheten ökar. ✓ Risk...
21 februari, 2024

Hon fick omställningsstudiestöd – ”Mitt jobb kräver ...

UTBILDNING Över 61 000 personer har sökt omställnings...
20 februari, 2024


Läs även

2 av 5 kommuner tvingas dra ner på socialtjänstens s...

EKONOMI En ekonomisk bister verklighet möter många...
29 januari, 2024

Barn skjuter barn – hur vänder vi utvecklingen?

KRIMINALITET Unga killar som står på kö för att utföra ...
26 januari, 2024

Så långt norrut som möjligt

REPORTAGE Juana Aguirre Barrios tog klivet och flytt...
26 januari, 2024

Akademikerförbundet SSR JO-anmäler Gällivare kommun

ARBETSRÄTT Enligt förbundet ska Gällivare kommun ha f...
24 januari, 2024