31 augusti, 2023

Utreder konsekvenser för anställda som inte anmäler papperslösa

POLITIK Regeringen och SD går som väntat vidare med sitt förslag om anmälningsplikt och när tilläggsdirektiv i dag lämnas till utredaren ingår uppdraget att komma med förslag på konsekvenser för dem som inte följer anmälningsplikten.

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M), Ludvig Aspling (SD), Christian Carlsson (KD) och Fredrik Malm (L) på pressträffen om nya åtgärder för återvändandearbetet.

Syftet med en anmälningsplikt för personer som arbetar i myndigheter och offentlig sektor är att få bättre kontroll på personer som vistas olagligt i landet. Tanken är att de som kommer i kontakt med personer som inte har rätt att vistas i landet blir skyldiga att rapportera detta till Migrationsverket eller polisen.

Utredaren, som ska lämna sitt slutbetänkande om ett år, ska alltså också komma med förslag om vilka konsekvenser det blir för dem som låter bli att anmäla detta.

Förslaget om anmälningsplikt har sedan det presenterades i Tidöavtalet kritiserats kraftigt av såväl lärare som socialsekreterare, vårdpersonal och bibliotekarier. I direktiven till utredaren ingår att se över om det behövs undantag från anmälningsplikten i fall där ”informationsplikten skulle strida mot ömmande värden”. Som exempel nämnde migrationsminister Maria Malmer Stenegard (M) vårdpersonal på torsdagens pressträff.

I direktiven till utredaren ingår också en rad förslag som ska ses över för att öka återvändandet av personer som har fått avslag på sin asylansökan. Bland annat ska utredaren undersöka ökade möjligheter för kontroller, ökad användning av fingeravtryck och ansiktsigenkänning vid kontroller samt förlängd eller avskaffad preskriptionstid för utvisningsbeslut.

Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Rekryteringsexperten: "Nyckeln för kompetensförsörjn...

LIKABEHANDLING Tre av fyra svenska företag lider av kompe...
22 juli, 2024

Medlem sedan 1979: ”Kändes stort att strejka”

FACKLIGT Med 45 år i facket och en karriär inom soc...
16 juli, 2024

Integrationsprojekt fördubblas med nya medel – ”Ovär...

ARBETSMARKNAD Nema Problema stöttar utrikesfödda i arbet...
9 juli, 2024

Heike Erkers om nya lagen: ”En kioskvältare...

LAGSTIFTNING Hör förbundsordförande Heike Erkers kommen...
2 juli, 2024


Läs även

Nu kan farfar vara föräldraledig med barnbarnen – oc...

LAGSTIFTNING Fler dubbeldagar och lättare att vräka hyr...
1 juli, 2024

Lista: Detta innebär hårdare tag i praktiken

POLITIK "Hårdare tag" har hörts i debatt...
27 juni, 2024

Historisk expansion av Kriminalvården – ”Jätte...

ALMEDALEN 2024 Kriminalvården står inför en historisk utb...
25 juni, 2024

Socialtjänstministern: ”Välfärdsbrottsligheten en pr...

ALMEDALEN 2024 Välfärdsbrottslighet finns i alla kommuner...
25 juni, 2024