I nästa vecka drar jämställdhetskonferensen Forum Jämställdhet igång i Luleå. Konferensen samlar förtroendevalda, chefer och medarbetare från offentlig och privat sektor.
En av de som är på plats är Sara Haraldsson. Hon är grundare och generalsekreterare för organisationen Maktsalongen som jobbar för att för unga kvinnor ska ha ledarpositioner i samhället. Förra året skrev Sara Haraldsson boken Handbok för jämställda möten på uppdrag av TCO och under Forum Jämställdhet håller hon i en metodverkstad på temat.
– Ett jämställt möte är ett möte där alla har samma förutsättningar och möjligheter att komma till tals. Det är viktigt att förstå att inkludering inte löser sig av sig självt. Man behöver arbeta med strukturer och upplägg, säger Sara Haraldsson.
Boken finns att ladda ner här och är en guide som kan användas vid exempelvis årsmöten eller andra former av fackliga möten. Här finns checklistor och konkreta och enkla exempel. En röd tråd i boken är att man behöver jobba både före, under och efter mötet för att uppnå jämställdhet och inkludering.
Exempelvis kan det vara bra att i förväg sätta en gemensam vision och kommunicera målen så att alla är involverade i dem.
Under själva mötet kan det vara en god idé att använda talarlistor, sätta upp regler för hur länge man får prata och jobba med främjarteknik istället för härskarteknik.
Efter mötet är det viktigt att inte glömma utvärderingen för att ta reda på hur deltagarna upplevde mötet. Skriv ner lärdomarna och ta med dem till förberedelsen inför nästa möte.
– Våga göra annorlunda än tidigare och planera väl innan själva mötet äger rum. Exakt hur får man läsa om i boken, alla är olika och därför fungerar olika mötesformer för olika personer, säger Sara Haraldsson.
Text: Stina Loman.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.