• 14 oktober, 2024
    ARBETSMILJÖ

    Vill bryta tabun kring klimakteriet

    Klimakteriebesvär orsakar en produktivitetsförlust på 150 miljarder dollar per år globalt – ändå är det få arbetsgivare som ser det som ett arbetsmiljöproblem. Men med små medel kan tabun brytas och anpassningar på arbetsplatsen göras, enligt en ny handbok.

    Rebecka Hallencreutz, verksamhetsansvarig på den ideella föreningen Mensen. Foto: Ellika Henrikson

    På Klimakteriedagen den 18 oktober lanserar den ideella föreningen Mensen en forskningsbaserad handbok riktad mot HR och ledning, med verktyg och konkreta tips på hur man som organisation kan jobba för en mens- och klimakterievänlig arbetsplats. Denna kommer att presenteras på ett seminarium samma dag, anordnat av Akademikerförbundet SSR.

    – Vi har i handboken samlat verktyg, konkreta tips och förslag samt sammanställt forskning kring vikten av att jobba aktivt med frågor kring mens och klimakteriet på en arbetsplats. Genom att bryta tabun, medvetandegöra och skapa goda fysiska förutsättningar på jobbet vinner man oändligt mycket, både socialt och produktionsmässigt, säger Rebecka Hallencreutz, verksamhetsansvarig på Mensen.

    Klimakteriet är i allra högsta grad en arbetsmiljöfråga, menar hon. Många kvinnor är sjukskrivna för utmattning och depression fast det egentligen handlar om klimakterieproblem. Något som kostar både individen, arbetsgivaren och samhället pengar.

    – Det är många onödiga sjukskrivingar och onödigt lidande som skulle kunna förhindras genom att arbetsgivare inser att det är en arbetsmiljöfråga och tar ansvar för att göra anpassningar för kvinnor med klimakteriebesvär på arbetsplatsen.

    Ibland räcker det med små åtgärder för att göra stora vinster i form av nöjda medarbetare som mår bra och presterar bättre på jobbet, säger Rebecka Hallencreutz.

    – Genom att exempelvis satsa på fräscha toaletter med tillgång till mensskydd, möjliggöra så att man kan ta fler raster, erbjuda vilorum och, om det passar verksamheten, öppna upp för distansarbete kan man underlätta mycket för individen. Ett annat mer långsiktigt arbete är att jobba på kulturen och samtalsklimatet för att bryta tabun och stigman kring mens och klimakteriet. Det vinner alla på.

    Seminariet den 18 oktober kl 12–13 är öppet för alla, mer information finns på förbundets hemsida. Handboken går att ladda hem kostnadsfritt på mensen.se från och med 18 oktober.

    De var först med klimakteriepolicy

    Reporter Therese Johansson

    Senaste nytt

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

    Senaste nytt

    ARBETSRÄTT

    Allt fler medarbetare köps ut

    Utköpen blir allt vanligare på arbetsmarknaden. En f...

    8 juli, 2025

    SEMESTER

    Kommunchefen: Planering nyckeln till stres...

    För att inte stupa in i semestern krävs en hållbar a...

    1 juli, 2025

    ALMEDALEN

    "Finns bitar i det här som är komplicerat,...

    Stor enighet under debatt om otillåten påverkan – ti...

    26 juni, 2025

    INTERNATIONELLT

    Heike Erkers: Saco borde uttala sig om Gaz...

    Centralorganisationen Saco gör inte något gemensamt ...

    26 juni, 2025

    Läs även

    SEMESTER

    Facket: Krav på tillgänglighet hotar återh...

    Att vara ledig betyder inga jobbnotiser eller krav p...

    24 juni, 2025

    AVTAL

    Här är avtalskraven för akademiker i staten

    Mer semester, höjd avsättning till pension och ökat ...

    18 juni, 2025

    POLITIK

    Förslaget: Nyanlända ska kvalificera sig t...

    Regeringen föreslår högre krav för nyanlända att ta ...

    17 juni, 2025

    SEMESTER

    Psykologen: Så förbereder du dig inför sem...

    Det räcker inte med att stänga av jobbmejlen. För at...

    13 juni, 2025