• 5 maj, 2018

    Shekarabi: ”Måste visa större tillit till medarbetarna i offentlig sektor”

    KONGRESS 2018. Vi måste visa större tillit till medarbetarna i den offentliga sektorn, det poängterar civilminister Ardalan Shekarabi (S) vid ett seminarium om tillitsbaserad styrning i offentlig sektor under Akademikerförbundet SSR:s kongress i dag.

    seminarium_m

    Peter Örn, Ardalan Shekarabi, Susanna Alexius och Heike Erkers. Foto: Stina Loman

    Just nu pågår regeringens utredning om tillitsbaserad styrning i offentlig sektor. Utredningen ska föreslå nya styrmodeller som bygger på mer tillit, det handlar om att få bort stuprör och minska på onödig kontroll och detaljstyrning.

    Under Akademikerförbundet SSR:s kongress i dag hölls ett seminarium, Mer tillit, går det?, på temat. På plats fanns civilminister Ardalan Shekarabi (S) och Susanna Alexius, docent i företagsekonomi. Även Heike Erkers, ordförande för Akademikerförbundet SSR, var med i diskussionen som handlade om vad en ökad tillit innebär i praktiken. Samtalet leddes av Peter Örn, redaktör för Akademikerförbundet SSR:s debattbok Leda med tillit.

    – Vi måste visa större tillit till medarbetarna i den offentliga sektorn. Ska man värna och förstärka människors förtroenden för demokratiska offentliga institutioner så måste det offentliga börja med att värdera tilliten till medarbetarna, säger Ardalan Shekarabi.

    Men det är lättare sagt än gjort anser han och påpekar att vi har decennier bakom oss där det offentliga styrts på samma sätt som dagligvaruhandeln, något som setts som effektivt och där invånare betraktats som kunder. Men staten är inte marknaden, menar ministern.

    – Det finns avgörande skillnader mellan det offentliga och det privata – och det måste finnas om vi ska upprätthålla allmänhetens förtroende för våra gemensamma institutioner, säger han.  

    Samtidigt påpekade organisationsforskaren Susanna Alexius att det finns en risk att vi drömmer om en förvaltningspolitisk vår och glömmer bort att drömmen måste få realitet.

    – Vi har haft en lång vinter med new public management och detaljstyrning med glapp mellan politik och praktik. Nu längtar man ut, alla vill ha mer tillit. Vi längtar efter det enkla och förlösande med tillit. Men vi organisationsforskare ställer oss frågan; hur ska det här organiseras?, säger hon.

    Susanna Alexius menar att det handlar om att skapa en ömsesidig relation mellan två parter. Att tillit inte är något man kan kommendera fram, det behövs uppmuntran.

    – Det finns inga gratisluncher. Det krävs massa om vi ska lämna detaljstyrningen. Det är inte bara att plocka bort den och så kommer saker att hända av sig själv.

    Susanna Alexius pekar ut flera punkter som är särskilt viktiga när detaljstyrningen ska bort. Det handlar bland annat om att organisationer behöver bygga en ny värdegrund som ersätter detaljstyrningen och jobba med mindre grupper där det finns en välvilja att vara tillgänglig för varandra och där personalen upplever att det finns någon att stämma av frågor med i vardagen. 

    Regeringens utredning om mer tillitsbaserad styrning, som kallas Tillitsdelegationen, kommer med ett slutbetänkande om välfärdssektorn i juni. Hela uppdraget ska vara klart i oktober 2019, men det har kommit en delrapport som finns att läsa här.

    Akademikern har skrivit om ämnet tidigare, se artiklar nedan.

    Intervju med Laura Hartman som leder arbetet

    Falun har skrotat stuprören

    Mer fokus på kärnkraft

    Tema Väx: Får du bygga fritt?

    Text: Stina Loman, Akademikern.

    Akademikern

    Senaste nytt

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

    Senaste nytt

    ÅRSKRÖNIKA

    Skärmtid, krav på kortare arbetstid och st...

    De mest lästa reportagen i Akademikern speglar ett t...

    23 december, 2024

    AVTALSRÖRELSE

    Kravet: Kortare arbetstid och 4,2 procent ...

    Avtalsrörelsen är i gång. I dag, fredag, växlar part...

    20 december, 2024

    POLITIK

    Reagerar på kommunalrådets uttalande – ”Kä...

    Anställda i Skurups kommun reagerar starkt på kommun...

    19 december, 2024

    ANALYS

    Sprickor i världens mest jämlika land

    Varför växer klyftorna i Sverige? Och vad gör det me...

    18 december, 2024

    Läs även

    NYHET

    Socialsekreteraren som knivhöggs var ensam...

    Socialsekreteraren i Mellerud som överlevde en kniva...

    28 november, 2024

    EXPERTEN SVARAR

    Stress på jobbet – vilken hjälp har du rät...

    Har man rätt till arbetsanpassning även om man inte ...

    28 november, 2024

    POLITIK

    De undantas från anmälningsplikten

    Socialtjänst, skola, sjukvård och bibliotek undantas...

    26 november, 2024

    AVTALSRÖRELSE

    Brännande lönefråga i årets avtalsrörelse

    Akademikerförbundet SSR:s avtalsråd för kommuner och...

    21 november, 2024