• 17 december, 2024
    ARBETSRÄTT

    Före detta LVU-utredaren: ”Mitt liv trasades sönder offentligt”

    Åsa Friberg Granberg är en av de socialsekreterare som tvingades lämna sin tjänst i Gällivare efter LVU-härvan. Något som fått hård kritik av facket. Nu talar hon ut om det som hänt. ”Jag har fått utstå så mycket hat, hot och lögner.”

    Åsa Friberg Granberg, före detta socialsekreterare i Gällivare. Foto: Privat

    Under hösten 2021 blev Gällivare kommun en del av den internationella LVU-kampanjen där svensk socialtjänst pekades ut för att kidnappa muslimska barn. En våg av demonstrationer hölls där bland annat två moderata kommunpolitiker deltog.

    Åsa Friberg Granberg, som då arbetade som LVU-handläggare, hamnade mitt i skottlinjen.

    – Det var demonstrationer utanför kommunhuset, personliga påhopp. En hätsk stämning. Jag hängdes ut med namn och adress, anklagades för välfärdsbrott och att vara ett arbetsmiljöproblem. Jag och två kollegor blev sjukskrivna på heltid och i samma veva fick jag skyddad identitet.

    "Jag hängdes ut med namn och adress, anklagades för välfärdsbrott och att vara ett arbetsmiljöproblem."

    Åsa Friberg Granberg

    Med i demonstrationerna fanns en mamma vars två barn hade placerats i familjehem, och som hon påstod hade omhändertagits utan grund. Hon blev också en central figur i den internationella LVU-kampanjen.

    – Hon var pådrivande, särskilt i början när LVU-kampanjen blev så stor internationellt, har Magnus Ranstorp, författare till Försvarshögskolans rapport om LVU-kampanjen, sagt till Dagens Nyheter.

    Trycket på kommunens socialtjänst var hårt. I slutet av 2022 rev Gällivare kommun upp två beslut om LVU och förde hem barnen till sin våldsdömda mamma. Trots larm från familjehemmen – och barnen själva.

    Gällivare kommun anlitade en extern konsult för att granska LVU-ärenden efter larm till kommunens visselblåsartjänst om felaktiga omhändertaganden. Utredningen, som ledde till att Åsa Friberg Granberg och hennes kollega, skulle avskedas fick hård kritik av Akademikerförbundet SSR som menade att det fanns många felaktigheter.

    Insåg du då att det handlade om otillåten påverkan?

    – Ja, det förstod vi ganska tidigt. Men det är starka krafter att stå emot när det är politiker med makt involverade.

    Kommunen backade senare och det blev en uppgörelse där handläggarna köptes ut. Facket var villiga att driva ärendet till Arbetsdomstolen, men Åsa Friberg Granberg och hennes kollega orkade inte med påfrestningen.

    – Vid den tidpunkten hade jag så högt blodtryck att min läkare varnade för att jag riskerade hjärtinfarkt eller stroke. Jag hade levt under så pass hög stress i flera år, och jag var tvungen att göra ett val. Jag valde att lägga ner. Hade det inte handlat om att min hälsa var i fara hade jag absolut tagit striden.

    Hur mår du idag?

    – Bättre, men jag bearbetar fortfarande allt som har hänt. Jag är tacksam att jag fick så fint stöd från facket, utan det hade jag gått under. De har stått upp för mig mot arbetsgivaren, plockat sönder saker de hittat på och JO-anmält kommunen för att de försökt upphäva min sekretess. Lite rättvisa skipades när kommunen gick ut med att de gjort fel. Men det väger inte upp att mitt liv trasades sönder offentligt.

    Kritik om bristande dokumentation

    I februari i år kritiserades socialnämnden av JO, som granskat dess handläggning av ärenden som rör barn. Kritiken rör bristande dokumentation och redovisning av beslut, dålig kommunikation och olämpliga formuleringar. Men facket anser att det berodde på långvarig underbemanning och bristande organisation.

    – Vi var tre handläggare med ungefär dubbla heltider per person plus två konsulter. Att dokumentationen var bristfällig stämmer, det tog jag till mig direkt. Orsaken var en enormt hög arbetsbelastning. Vi hann inte med helt enkelt.

    I dag jobbar Åsa Friberg Granberg som skolkurator i en annan kommun. Dörren till socialtjänsten är stängd, säger hon.

    "Jag får inte en socialsekreterartjänst ens om jag skulle flytta från Gällivare."

    – Jag får inte en socialsekreterartjänst ens om jag skulle flytta från Gällivare. Jag har sökt i Kiruna, Luleå, Skellefteå, men nej. Jag vet faktiskt inte om jag någonsin kommer kunna jobba inom socialtjänsten igen. Det sörjer jag mest av allt. Jag vill ju finnas där för de utsatta barnen.

    Vill berätta för att det inte ska hända igen

    Det hon varit med om önskar hon inte ens sin värsta fiende. Att bli beskylld för att ljuga i utredningar, bli uthängd offentligt och att inte få backning av sin arbetsgivare har gett djupa sår, berättar hon.

    – Jag har valt att ställa upp på den här intervjun för att ge min syn på allt som hänt, dela min berättelse. Även om det rör upp många starka känslor. Men jag tycker att det är viktigt att berätta vad jag har varit med om med förhoppningen att det inte ska hända igen. Jag har jobbat inom offentlig sektor i hela mitt liv och trodde aldrig att en kommunal arbetsgivare skulle kunna behandla en så här. Det är fruktansvärt förnedrande.

    Önskar du att du gjort något annorlunda?

    – Jag skulle ha använt mitt meddelarskydd och gått ut i media för att berätta att det här händer. Anledningen till att jag inte gjorde det är för att jag är fostrad att vara lojal mot arbetsgivaren. I dag kan jag känna att jag inte skulle ha varit det. Ibland behöver vi välja för vems skull vi gör något. Det handlar inte om mig. I slutändan handlar det om barnen.

    Akademikern har sökt Gällivare kommun för en kommentar.

    Läs också:
    >> Akademikerförbundet SSR JO-anmäler Gällivare kommun
    >> Gällivare kommun: ”Vi har brustit”

    Reporter Therese Johansson

    Senaste nytt

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

    Senaste nytt

    AVTALSRÖRELSE

    Kravet: Kortare arbetstid och 4,2 procent ...

    Avtalsrörelsen är i gång. I dag, fredag, växlar part...

    20 december, 2024

    POLITIK

    Reagerar på kommunalrådets uttalande – ”Kä...

    Anställda i Skurups kommun reagerar starkt på kommun...

    19 december, 2024

    ANALYS

    Sprickor i världens mest jämlika land

    Varför växer klyftorna i Sverige? Och vad gör det me...

    18 december, 2024

    KRÖNIKA

    Fattiga röstar för mat på tallriken

    En klassisk fråga i valtider är: har du fått det bät...

    16 december, 2024

    Läs även

    REPORTAGE

    De möter de allra fattigaste

    Sveriges fattigaste stadsdel ligger i Kristianstad. ...

    13 december, 2024

    Artificiell intelligens

    Ekonomipristagaren: Facken måste vara pålä...

    Hur många jobb kommer att ersättas av AI? När fler a...

    12 december, 2024

    UTBILDNING

    Vinnaruppsats om deepfake och demokrati

    Vinnaren har studerat om AI-avatarer kan hjälpa poli...

    11 december, 2024

    NYHET

    Socialtjänsten i Mellerud misstänks för ar...

    Arbetsmiljöverket åtalsanmäler socialtjänsten i Mell...

    10 december, 2024