24 januari, 2024

Akademikerförbundet SSR JO-anmäler Gällivare kommun

ARBETSRÄTT Enligt förbundet ska Gällivare kommun ha kontaktat Skatteverket i syfte att häva en medarbetares sekretesskyddade personuppgifter. Nu anmäls kommunen till Justitieombudsmannen (JO).

"Det är anmärkningsvärt att kommunen agerar mot sina egna anställdas trygghet", säger Mikael Smeds, chefsjurist på Akademikerförbundet SSR.

Foto: Mikaela Åkerlund / montage

Det har stormat kring Gällivare kommun på sista tiden. Enligt Akademikerförbundet SSR har kommunen brustit i sitt arbetsgivaransvar på flera punkter. Bland annat lyfte kommunen information om arbetsrättsliga frågor på en pressträff, innan man tagit det med berörda och deras fackliga organisation.

Dessutom har en ifrågasatt rapport tagits fram som lyfter fram kritik mot kommunens socialsekreterare på individnivå – utan att rapporten kunnat lämnas ut vare sig till media eller till medarbetare och fackförbund.

– Socialsekreterarna i Gällivare har inte haft förutsättningar att utföra sitt arbete. Konstanta underbemanningar måste vara politikens ansvar och inte den enskilda medarbetarens. Finns inte förutsättningarna på plats är risken stor att brister i kvaliteten och rättssäkerheten uppstår. Gällivare kommun har brustit i ansvaret för socialtjänsten och som arbetsgivare, sa Monica Engström, socialrättsjurist på Akademikerförbundet SSR, i ett pressmeddelande förra veckan.

Nu JO-anmäler alltså Akademikerförbundet SSR Gällivare kommun för att ha försökt häva en socialsekreterares skyddade personuppgifter utan att först ha pratat med den berörda personen. Enligt Akademikerförbundet SSR är det anmärkningsvärt att kommunen agerar mot sina egna anställdas trygghet.

– En sekretessmarkering finns för att skydda utsatta medarbetare från hot, hat och våld. Den turbulens som varit i Gällivare kommun har satt våra medlemmar i en extremt pressad situation med en ohållbar arbetsbelastning. Kommunens agerande har förvärrat situationen, säger Mikael Smeds, chefsjurist på Akademikerförbundet SSR, i ett pressmeddelande.

Kommunledningen i Gällivare svarar till tidningen NSD att det saknades sekretessmarkering.

Akademikerförbundet SSR JO-anmäler Gällivare kommun på fyra punkter:

  • Av brevet framgår inte varför kommunen kontaktar Skatteverket om en enskild anställds sekretessmarkering. Det saknas lagstöd för agerandet.
  • Kommunen har underlåtit att kommunicera med vår medlem inför kontakten med Skatteverket.
  • Av brevet framgår att kommunen för närvarande utreder om den anställde kan misstänkas för brott. Detta är inte korrekt.
  • Akademikerförbundet SSR anser att det behöver klargöras ifall kommunens brev har skickats till Skatteverket i strid med offentlighets- och sekretesslagen.
Therese Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Har du kollegor som strejkar? Så ska du agera

STREJK Som kollega och medlem i Akademikerförbund...
14 juni, 2024

Världens tio länder med sämst villkor för arbetare

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER 22 människor dödades för sitt fackliga eng...
13 juni, 2024

Expo: Facket kunde gjort mer i EU-valrörelsen

POLITIK Ytterhögern flyttar fram sina positioner i...
11 juni, 2024

Södertälje slutar med bakgrundskontrollerna – ”Invän...

ARBETSRÄTT De kritiserade bakgrundskontrollerna i Söd...
11 juni, 2024


Läs även

Debatt: Gemensamt ansvar bygger Europa starkare

EU-VALET Lika lön för lika arbete, stärkt a-kassa o...
4 juni, 2024

Risker med nya arbetsmiljöregler

EXPERTEN SVARAR Pim har fått reda på att arbetsmiljöarbete...
3 juni, 2024

Varmt (eller kallt) på kontoret arbetsgivarens ansvar

ARBETSMILJÖ Maj har bjudit på rekordvärme – vem ansvar...
30 maj, 2024

Seminarium i riksdagen lyfte anmälningsplikten

POLITIK Vad innebär en ny lag om anmälningsplikt? ...
28 maj, 2024