24 januari, 2024

Akademikerförbundet SSR JO-anmäler Gällivare kommun

ARBETSRÄTT Enligt förbundet ska Gällivare kommun ha kontaktat Skatteverket i syfte att häva en medarbetares sekretesskyddade personuppgifter. Nu anmäls kommunen till Justitieombudsmannen (JO).

"Det är anmärkningsvärt att kommunen agerar mot sina egna anställdas trygghet", säger Mikael Smeds, chefsjurist på Akademikerförbundet SSR.

Foto: Mikaela Åkerlund / montage

Det har stormat kring Gällivare kommun på sista tiden. Enligt Akademikerförbundet SSR har kommunen brustit i sitt arbetsgivaransvar på flera punkter. Bland annat lyfte kommunen information om arbetsrättsliga frågor på en pressträff, innan man tagit det med berörda och deras fackliga organisation.

Dessutom har en ifrågasatt rapport tagits fram som lyfter fram kritik mot kommunens socialsekreterare på individnivå – utan att rapporten kunnat lämnas ut vare sig till media eller till medarbetare och fackförbund.

– Socialsekreterarna i Gällivare har inte haft förutsättningar att utföra sitt arbete. Konstanta underbemanningar måste vara politikens ansvar och inte den enskilda medarbetarens. Finns inte förutsättningarna på plats är risken stor att brister i kvaliteten och rättssäkerheten uppstår. Gällivare kommun har brustit i ansvaret för socialtjänsten och som arbetsgivare, sa Monica Engström, socialrättsjurist på Akademikerförbundet SSR, i ett pressmeddelande förra veckan.

Nu JO-anmäler alltså Akademikerförbundet SSR Gällivare kommun för att ha försökt häva en socialsekreterares skyddade personuppgifter utan att först ha pratat med den berörda personen. Enligt Akademikerförbundet SSR är det anmärkningsvärt att kommunen agerar mot sina egna anställdas trygghet.

– En sekretessmarkering finns för att skydda utsatta medarbetare från hot, hat och våld. Den turbulens som varit i Gällivare kommun har satt våra medlemmar i en extremt pressad situation med en ohållbar arbetsbelastning. Kommunens agerande har förvärrat situationen, säger Mikael Smeds, chefsjurist på Akademikerförbundet SSR, i ett pressmeddelande.

Kommunledningen i Gällivare svarar till tidningen NSD att det saknades sekretessmarkering.

Akademikerförbundet SSR JO-anmäler Gällivare kommun på fyra punkter:

  • Av brevet framgår inte varför kommunen kontaktar Skatteverket om en enskild anställds sekretessmarkering. Det saknas lagstöd för agerandet.
  • Kommunen har underlåtit att kommunicera med vår medlem inför kontakten med Skatteverket.
  • Av brevet framgår att kommunen för närvarande utreder om den anställde kan misstänkas för brott. Detta är inte korrekt.
  • Akademikerförbundet SSR anser att det behöver klargöras ifall kommunens brev har skickats till Skatteverket i strid med offentlighets- och sekretesslagen.
Therese Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Grupperna som har svårare att komma in på arbetsmark...

ARBETSMARKNAD Vissa får lättare jobb än andra. Nu uppman...
23 februari, 2024

Ett jobb öppnar dörrar – men vem vill släppa in en a...

ANALYS Ett arbete kan vara vägen bort från krimin...
21 februari, 2024

Ny rapport: Ökande ojämlikhet medför risker för hela...

EKONOMI ✓ Den ekonomiska ojämlikheten ökar. ✓ Risk...
21 februari, 2024

Hon fick omställningsstudiestöd – ”Mitt jobb kräver ...

UTBILDNING Över 61 000 personer har sökt omställnings...
20 februari, 2024


Läs även

Rädda Barnen: Fokus på straff på bekostnad av barns ...

DEBATT "Vi ser en politisk vilja att förskju...
12 februari, 2024

Vad är det för skillnad på flextid och övertid?

EXPERTEN SVARAR Nours kollegor behöver regelbundet jobba ö...
8 februari, 2024

Arbetsmiljön granskas på Sis-hem och andra boenden

ARBETSMILJÖ Nu inleder Arbetsmiljöverket riksomfattand...
6 februari, 2024

Besked från regeringen: Sis läggs ner – ska göras om...

SIS ”Den myndighet vi i dag känner som Sis ska...
5 februari, 2024