När AI-experter varnar för att artificiell intelligens inom en snar framtid skulle kunna utrota mänskligheten om vi inte pausar utvecklingen är det svårt att inte bli skrämd.
I ett fåfängt försök frågar jag Chat GPT vilka de största riskerna är med AI för mänskligheten. Egentligen tror jag inte att jag kommer få ett ärligt svar, för jag har ju lärt mig att AI kan ljuga om det skulle passa dess mål. Men den svarar faktiskt att det finns stora risker med en superintelligens, till och med för katastrofala följder.
Det känns olustigt att tänka att en framtida AI, mycket snabbare och intelligentare än människan, skulle se på oss människor ungefär som vi betraktar växter. Fysikprofessorn Max Tegmark förklarar hur vi i jämförelse är så oändligt långsamma. På samma sätt som vi förhåller oss till ett träd som stör vår utsikt, eller ett buskage som står i vägen för ett hus vi ska bygga, kommer AI att se på oss. Inte nödvändigtvis för att den vill oss illa utanför att vi är i vägen för dess planer.
Men det finns också AI-experter som vänder på perspektivet. Vi människor ställer till med en hel del oreda på egen hand. Med tanke på de krig som förs, det hat som sprids på sociala medier, och hotet mot klimatet som vi själva har orsakat menar de att människans hopp står till just artificiell intelligens.
Oavsett vilket är det viktigt att vara förberedd på det som kommer, inte minst på jobbet. För vare sig det är AI eller människan själv som är vårt största hot är de flesta överens om att våra arbetsliv kommer att förändras i grunden. Därför lägger vi på Akademikern särskilt fokus på AI i arbetslivet under den närmaste tiden. Och senaste numret av magasinet, med fokus på AI, hittar du här.
Har du börjat använda AI på jobbet? Hur känner du inför det nya som väntar? Hör av dig och berätta!
Läs också
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.