5 december, 2023

Folkförflyttning norrut enorm utmaning

LEDARE Den stora omställning som behövs för att möta klimatförändringar kräver en annan, inte så liten, omställning. När industrierna i norr ska bemannas måste socionomer, poliser, lärare och tusentals andra välja att flytta norrut, skriver chefredaktör Annika Clemens.

Annika Clemens om alla nya jobb som skapas i norra Sverige, bland annat på Northvolts batterifabrik i Skellefteå. Foto: Viktor Gårdsäter / Northvolt

Visst har det varit en händelserik höst? Det var nära ögat att Akademikerförbundet SSR tog ut sina medlemmar på Klarna i strejk när bolaget motsatte sig kollektivavtal. Och förbundet har gett sitt stöd till IF Metalls strejk på Tesla som nu ser ut att sprida sig till Danmark. Ute i världen pågår ett blodigt krig i Gaza efter Hamas brutala attack i Israel och här hemma har ytterligare offer skördats i gängkriminaliteten. Kriminalvården har fått i uppdrag att bygga ungdomsfängelser och anmälningsplikten utreds. Bakgrundskontrollerna av alla anställda i Södertälje kommun förklarades olagliga och förbundet kräver skadestånd.

Samtidigt pågår en långsiktig förändring som inte gör lika mycket väsen av sig. I norra Sverige växer stora industrier fram för att möta den enorma omställning som krävs till följd av klimatförändringarna. Med den framväxten följer en annan stor samhällsförändring i form av att det behövs tusentals människor som vågar prova på ett nytt liv i norr.

"För att få så många att ta sitt pick och pack och flytta, räcker det inte med att locka med fin natur."

Arbetsförmedlingen försöker locka arbetssökande i Sörmland och Skåne där arbetslösheten är som högst att söka sommarjobb, praktik eller vanligt jobb i Norrbotten och Västerbotten. Akademikern hängde med på jobbmässa i Malmö där arbetgsgivare från norr mötte arbetssökande från söder.

Årets sista nummer av Akademikern handlar om den stora folkförflyttning som krävs. För utöver de som ska bemanna de gröna industrierna behövs också busschaufförer, sjuksköterskor, lärare, kuratorer, socialsekreterare och poliser. För att få så många att ta sitt pick och pack och flytta, räcker det inte med att locka med fin natur. Det måste finnas bostäder till de nya invånarna, och skolor och förskolor för barnen. Allt behöver ske parallellt. En inte så liten utmaning.

Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Grupperna som har svårare att komma in på arbetsmark...

ARBETSMARKNAD Vissa får lättare jobb än andra. Nu uppman...
23 februari, 2024

Ett jobb öppnar dörrar – men vem vill släppa in en a...

ANALYS Ett arbete kan vara vägen bort från krimin...
21 februari, 2024

Ny rapport: Ökande ojämlikhet medför risker för hela...

EKONOMI ✓ Den ekonomiska ojämlikheten ökar. ✓ Risk...
21 februari, 2024

Hon fick omställningsstudiestöd – ”Mitt jobb kräver ...

UTBILDNING Över 61 000 personer har sökt omställnings...
20 februari, 2024


Läs även

Välkomnar före detta kriminella

REPORTAGE Att erbjuda jobb även till personer med st...
1 februari, 2024

”Avgörande att leta bredare”

LEDARE Att personer som står långt från arbetsmar...
30 januari, 2024

Barn skjuter barn – hur vänder vi utvecklingen?

KRIMINALITET Unga killar som står på kö för att utföra ...
26 januari, 2024

Så långt norrut som möjligt

REPORTAGE Juana Aguirre Barrios tog klivet och flytt...
26 januari, 2024