När Rasmus Paludan kom till Uppsala den 1 maj och försökte bränna koranen framför moskén slutade det i tumult. Den högerextrema politikern fick hjälp från polisen att ta sig från platsen. Den gången hade han inte tillstånd att demonstrera.
Det har han nu. Han hade sökt tillstånd för att demonstrera i Gottsunda och framför moskén. Först sent på onsdagen kom beskedet att han fick tillstånd, men för ett torgmöte på Vaksala torg i centrala Uppsala på lördag.
För att förhindra liknande upplopp som uppstod i Uppsala den 1 maj och på flera platser i landet vid påskhelgen, jobbas det på flera håll för att i förväg lugna stämningen.
På fredagen har Rasmus Paludan tillstånd att demonstrera i Västerås och individ- och familjeförvaltningen haft kontakt med föräldrar till barn i riskzonen och bett dem hålla barnen borta från oroligheter. Personalen har även haft kontakt med skolor och imamer och för att sprida samma budskap.
På liknande sätt arbetar Uppsala kommun med att kontakta föreningslivet, samfunden och andra som har kanaler ut i samhället.
– Vi samarbetar och försöker ge dem verktygen att ta de här samtalen, säger Anders Fridborg, säkerhetschef.
– Det kan till exempel handla om att försöka få människor att komma till insikt om att våldshandlingar är precis det Paludan vill uppnå. Är man där och bråkar så hjälper man honom bara.
Ungdomsjouren i Uppsala arbetar med förebyggande socialt arbete och har arbetet intensivt sedan de fick besked om att Rasmus Paludan skulle komma tillbaka.
– Vi har lagt mycket krut på det den här veckan. Från det att han aviserade att han ville komma igen har vi satsat mycket på det förebyggande arbetet, säger Malin Vans Méndez, enhetschef.
Ungdomsjouren arbetar inte myndighetsutövande, utan bara förebyggande med socialt arbete bland annat på skolor och ute på fältet.
– Det är vår styrka och vi har våra upparbetade kanaler där vi snarare har intensifierat vårt sociala arbete. Vi har fört dialog med unga och framför allt lyssnat in hur de tänker, säger Malin Vans Mendéz.
– Det förebyggande arbetet är A och O, det är där vi gör skillnad. I det akuta skedet är det mycket känslor i omlopp.
I dagsläget verkar läget relativt lugnt, säger Anders Fridborg.
– I de samtal jag får till mig uppfattar jag läget som ganska lugnt, samtidigt är det svårbedömt. Vi vet ju att det finns väldigt upprörda stämningar framför allt på sociala medier, säger han.
Representanter från ungdomsjouren kommer att jobba på lördagen, men inte befinna sig på Vaksala torg, utan framför allt på de platser där de brukar vara, för att kunna prata med ungdomar och eventuellt avstyra dem från att åka in till stan för Rasmus Paludans torgmöte.
– Jag tänker att vi gör bra nytta i att finnas ute för att kunna ta samtalen där så att inte fler behöver åka in. Vi kommer också ha viss beredskap för att stötta polisen om det skulle bli omhändertaganden av unga, säger Malin Vans Méndez.
Hon känner sig nöjd med det förebyggande arbete som har gjorts.
– Jag har en förhoppning om att det räcker ganska långt, men viss oro har man och en bävan inför vad som ska hända.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.