30 augusti, 2016

Angelägen diskussion om krisen i socialtjänsten

På måndagskvällen bjöd Akademikerförbundet SSR och ABF Stockholm in till socialpolitiskt seminarium om socialtjänsten. Omkring 150 åhörare fick ta del av samtal och föredrag utifrån debattboken ”Det yttersta ansvaret – socialtjänstens kris och utmaningar”.

skarmavbild_2016-08-30_kl

This is the CAPTION for 56188

Boken har Akademikerförbundet SSR tagit initiativ till inför kommande översyn av Socialtjänstlagen. Kent Werne, journalist, författare, och redaktör för debattboken, talade om sprickor i välfärden, politiska ideologier i dåtid och nutid, hur socialtjänsten dragit sig tillbaka och hur välgörenhetsorganisationer tvingas ta allt större ansvar.

Susanna Alakoski, författare och själv socionom, efterlyste socialpolitiska diskussioner där socionomernas kunskap och engagemang tillåts göra skillnad medan Kristina Mattson, författare till en rad reportageböcker, berättade om sina iakttagelser om arbete på socialkontor. Hon vittnade om snabba puckar och om hur socialarbetarna begränsas av styr- och ledningssystem i New Public Management-anda.

Åke Strandberg, socialchef i Sundbyberg, beskrev känslan av vemod som han känner av att betrakta utvecklingen av det sociala arbetet som i praktiken kommit allt längre ifrån intentionerna i socialtjänstlagen. Vemodet till trots så var han optimistisk; den kunskap om sociala frågor som finns i dag är en viktig drivkraft för att stärka de socialpolitiska ambitionerna.

Samstämmigheten var stor, både bland föredragshållare och från röster i publiken, om att det är angeläget att föra bred socialpolitisk diskussion i samband med översynen av socialtjänstlagen. En viktig frågeställning är då om det är lagen i sig eller dess tillämpning som behöver förändras för att samhället ska ta ett ansvar värdigt ett välfärdssamhälle.  

I samband med att debattboken släpptes i mars 2016 anordnade Akademikerförbundet SSR ett liknande seminarium, som finns tillgängligt online

camilla.skold@akademssr.se

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Larmet inifrån Arbetsförmedlingen: ”It-miljön skapar...

ARBETSMILJÖ Skyddsombuden har anmält brister i den dig...
26 april, 2024

Krönika: Det kan vara skadligt att vänja sig

KRÖNIKA Det är lätt att vänja sig, även vid sådant...
25 april, 2024

Låginkomsttagares vård kostar mer – trots att de lev...

FORSKNING Redan från 20-årsåldern har personer med l...
24 april, 2024

Debatt: 3 sätt att lösa kompetensbristen i EU

EU-VALET En europeisk talangpool är ett sätt att mö...
23 april, 2024


Läs även

Alltid redo för uppdrag ute i världen

PORTRÄTT Efter många års arbete i världens konflikt...
19 april, 2024

Facket kräver handledning för alla kuratorer – ”Har ...

FACKLIGT I Region Västerbotten arbetar många av vår...
18 april, 2024

Så ska du agera om Kommunal går ut i strejk

STREJKVARSEL Kommunal har varslat om strejk. Medlemmar ...
16 april, 2024

Nya löner på gång – så maxar du ökningen

LÖN Anställda i kommuner och regioner får 3,3 ...
16 april, 2024