22 juni, 2016

Äntligen fler socionomer till barn- och ungdomsvården

Regeringen beslutar idag att den tidigare aviserade miljarden till socialtjänsten ska öronmärkas för att anställa socionomer till den sociala barn- och ungdomsvården.

Kommunerna kommer att tillföras 210 miljoner kronor årligen under fyra år och statsrådet Åsa Regnér har i ett uttalande i media i dag varit tydlig med att regeringens avsikt är att fler utbildade socionomer ska anställas i kommunerna.

- Det är ett mycket välkommet besked från regeringen och jag är glad att man förstått allvaret i situationen inom barn- och ungdomsvården. Jag utgår också ifrån att arbetsgivaren, SKL, nu släpper sitt krav på att få göra undantag från behörighetsregleringen när regeringen skickar en tydlig signal om behovet av att anställa utbildade socionomer för det viktiga och ansvarsfulla jobb som utförs i barn- och ungdomsvården. Sänkta kompetenskrav vore helt fel väg att gå och jag hoppas att dagens besked blir en vändpunkt, säger Heike Erkers, ordförande i Akademikerförbundet SSR.

Situationen inom socialtjänsten har varit mycket ansträngd under flera år. Kommunernas mångåriga försummelser att ta tag i allvarliga arbetsmiljöproblem har lett till höga sjukskrivningstal och personalflykt. Akademikerförbundet SSR tog därför 2014 initiativ till en nationell handlingsplan för den sociala barn- och ungdomsvården för att åstadkomma långsiktiga lösningar.

- Den nationella handlingsplanen måste genomföras. Det finns inga genvägar. Rätt kompetens måste rekryteras, arbetsgivaren måste se till att arbetsbelastningen är rimlig, att det finns utvecklingsmöjligheter och karriärvägar i yrket och inte minst handlar det om löner som motsvarar ansvar och kompetens. Dagens besked är ett steg i rätt riktning och nu är det upp till kommunerna att ta sitt fulla ansvar. Vi kommer att följa utvecklingen noga, säger Heike Erkers. 

margareta.bosved@akademssr.se

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Efter it-attacken i februari: Fortsatt mycket manuel...

HR När Kalmar kommun utsattes för en it-attac...
3 maj, 2024

Osäkra anställningar förkortar livet

ARBETSMARKNAD Forskning visar att den som har en osäker ...
2 maj, 2024

Debatt: Inför talangvisum och skattelättnad för före...

EU-VALET Kraftfulla åtgärder mot kompetensbristen k...
30 april, 2024

Larmet inifrån Arbetsförmedlingen: ”It-miljön skapar...

ARBETSMILJÖ Skyddsombuden har anmält brister i den dig...
26 april, 2024


Läs även

Krönika: Det kan vara skadligt att vänja sig

KRÖNIKA Det är lätt att vänja sig, även vid sådant...
25 april, 2024

Låginkomsttagares vård kostar mer – trots att de lev...

FORSKNING Redan från 20-årsåldern har personer med l...
24 april, 2024

Debatt: 3 sätt att lösa kompetensbristen i EU

EU-VALET En europeisk talangpool är ett sätt att mö...
23 april, 2024

Alltid redo för uppdrag ute i världen

PORTRÄTT Efter många års arbete i världens konflikt...
19 april, 2024