• 18 februari, 2016

    Ny sajt ger unga koll på soc

    Nu lanserar Barnombudsmannen och Socialstyrelsen Koll på soc. Sajten ska ge barn och unga svar på deras frågor om vad socialtjänsten är och hur de kan få den hjälp de behöver.

    soc_banner_300x250

    Foto: Kollpasoc.se

    För två och ett halvt år sedan gav regeringen Barnombudsmannen och Socialstyrelsen i uppdrag att göra socialtjänsten mer känd och tillgänglig för barn och unga. Nu är den nya sajten Koll på soc klar.

    – Vi har sett att många barn i utsatta situationer inte känner till att socialtjänsten finns. Om de vet att det finns något som heter soc, så vet de inte att socialtjänsten är till för att hjälpa dem som inte har det bra. Vi behöver berätta för barn att det finns stöd som de har rätt att få, säger Ellinor Bollman som är Barnombudsmannens kommunikationschef och ansvarig för regeringsuppdraget.

    I arbetet med att utforma sajtens innehåll tog man hjälp av 175 barn och unga i åldrarna 4-18 år. En del av dem hade tidigare erfarenhet av socialtjänsten medan den var okänd för andra. Ett viktigt budskap från barnen var: ”Linda inte in det. Säg som det är!”

    – Barnen sa också att man inte riktigt vet vad som är normalt i en familj. Har andra det som jag? Vad är normalt och när bör man söka hjälp? Därför finns det många anonymiserade barnberättelser på sajten.

    På webbplatsen kan barn läsa om vad som gäller när man är placerad av socialtjänsten, när man inte har det bra hemma eller när man själv gör sig illa på olika sätt. Där finns svar på vanliga frågor, möjlighet att ställa frågor anonymt och inom kort även en chatfunktion. Barnen kan också titta på filmer där socialsekreterare, poliser och fältassistenter intervjuats om sitt arbete. Dessutom förklaras sådant som medling och orosanmälan i tecknade kortfilmer.

    Genom Koll på soc ska barnen också enklare kunna hitta till närmaste socialtjänst. Sajten har en sökfunktion där det ska räcka med att skriva in vilken stad eller kommun man bor i för att slussas rätt. Den som inte kan uppge det ska få hjälp att hamna rätt genom sin ip-adress. I dagsläget går det att hitta kontaktuppgifter till socialtjänsten i 140 av landets 290 kommuner på webbplatsen.

    Informationen på sajten är anpassad för att såväl kommuner som myndigheter och bloggar ska kunna använda den på sina egna webbplatser eller som tryckt material. Det går till exempel att länka till innehållet genom banners som laddas ner på kollpasoc.se eller genom att ladda ner hela innehållet som filer.

    Nu ska Koll på soc spridas i sociala medier och med hjälp av barn- och ungdomsorganisationer. Elever i grundskolan ska också få information om webbplatsen via affischer och visitkort som ges ut till elevhälsan under våren. 

    Ellinor Bollman tror att även många vuxna kan ha nytta av sajten.

    – Förhoppningsvis har de som jobbar inom socialtjänsten redan all den kunskap som vi förmedlar till barnen. Men det kan vara bra för dem att se vilken information barnen får. De kan också använda sajten för att se hur man på ett enkelt sätt kan förklara de här svåra begreppen för ett barn. 

    Text: Karin Persson

    Akademikern

    Senaste nytt

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

    Senaste nytt

    ÅRSKRÖNIKA

    Skärmtid, krav på kortare arbetstid och st...

    De mest lästa reportagen i Akademikern speglar ett t...

    23 december, 2024

    AVTALSRÖRELSE

    Kravet: Kortare arbetstid och 4,2 procent ...

    Avtalsrörelsen är i gång. I dag, fredag, växlar part...

    20 december, 2024

    POLITIK

    Reagerar på kommunalrådets uttalande – ”Kä...

    Anställda i Skurups kommun reagerar starkt på kommun...

    19 december, 2024

    ANALYS

    Sprickor i världens mest jämlika land

    Varför växer klyftorna i Sverige? Och vad gör det me...

    18 december, 2024

    Läs även

    ARBETSRÄTT

    Före detta LVU-utredaren: ”Mitt liv trasad...

    Åsa Friberg Granberg är en av de socialsekreterare s...

    17 december, 2024

    KRÖNIKA

    Fattiga röstar för mat på tallriken

    En klassisk fråga i valtider är: har du fått det bät...

    16 december, 2024

    REPORTAGE

    De möter de allra fattigaste

    Sveriges fattigaste stadsdel ligger i Kristianstad. ...

    13 december, 2024

    Artificiell intelligens

    Ekonomipristagaren: Facken måste vara pålä...

    Hur många jobb kommer att ersättas av AI? När fler a...

    12 december, 2024