Socialsekreteraren började må dåligt 2009. Han hade svårt att komma överens med sin närmaste chef, och ville gärna bli omplacerad. En mobbningsutredning genomfördes, men den chef som gjorde utredningen drog slutsatsen att socialsekreteraren inte utsatts för kränkande behandling. Under våren 2010 varslades socialsekreteraren om uppsägning. Han tog sitt liv samma dag som förhandlingen om avskedandet skulle ske.
Tingsrätten ansåg att de två cheferna inte hade gjort tillräckligt för att lösa konflikten och dömde de båda till villkorlig dom och dagsböter för grovt arbetsmiljöbrott. Aldrig tidigare i Sverige hade en arbetsgivare fällts för arbetsmiljöbrott gällande den psykosociala arbetsmiljön. Därför har fallet fått extra stor uppmärksamhet.
Frågan har varit om chefernas oaktsamhet ska anses så klandervärd att den är straffbar. Hovrätten anser att cheferna har brustit när det gäller anpassning av arbetsförhållandena, omplaceringsmöjligheterna och kartläggning av behovet av rehabilitering. Men chefernas oaktsamhet har inte varit så stor att det räcker för att fälla dem, anser Hovrätten.
Det är så djupt tragiskt det som hände. Det finns inga vinnare eller förlorare i det här, säger Rolf Löfberg, chefsförhandlare på Akademikerförbundet SSR, som har företrätt en av cheferna.
– Jag blir oerhört glad å vår medlems vägnar. Det är som hovrätten konstaterar, att de kunde ha gjort mer med omplaceringsutredning och rehabilitering, men oaktsamheten var inte av den naturen att de ska fällas för vållande till annans död.
Barbro Janson Lundkvist och Linda Svensson
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.