5 juni, 2018

Villa, volvo, vovve – och karriär

NYTT NUMMER. Har du råd att inte dela lika på ansvaret för barnen? I Akademikern nr 3 2018 tar vi reda på hur jobbet påverkas av att få barn. Häng med till arbetsplatserna som satsar på föräldrar.

aka_1803_omslag_bred

Akademiker är bäst sett till hela arbetsmarknaden på att dela föräldraledigheten jämställt. Men ändå är skillnaderna mellan mammor och pappor stora. Särskilt när man undersöker hur länge de faktiskt är borta från jobbet och inte bara tittar på statistik över hur många dagar de tar ut föräldrapenning. Pappor och mammor förlänger ledigheten med obetalda dagar procentuellt sett lika mycket, men eftersom kvinnor är hemma mest blir deras frånvaro från jobbet så mycket längre.

Och det är dyrt för dem. Sju år tar det att nå samma lön som innan första barnet föddes, visar studier från Stockholms universitet. Under samma period ökar pappornas lön med 20 procent.

Politiska beslut, som hur många månader som viks för respektive förälder i föräldraförsäkringen spelar roll, men också attityderna på arbetsplatsen.

I sommarnumret av Akademikern handlar temat om att kombinera familj och jobb. Om lön, arbetsmiljö och att göra karriär som förälder. Ett företag som vill ge föräldrar goda villkor är Volvo cars. Vi har träffat personalvetaren Susanna Bestelid som driver deras satsning på bland annat utbildning för chefer, bibehållen bonus och aktiva HR-avdelningar som ger medarbetare stöd i deras rättigheter och skyldigheter.

Pappor på statliga myndigheter är en av de grupper som tar jämförelsevis, jämfört med andra akademiker, lång föräldraledighet. Nyligen utsågs Post- och telestyrelsen till Sveriges mest jämställda arbetsplats. Deras medarbetarundersökningar visar att det är lätt att kombinera barn och karriär. Det syns också i de jämställda lönerna och i antalet kvinnor på chefspositioner. Deras HR-avdelning och den lokala akademikerföreningen berättar hur de jobbar med jämställdheten.

Den 7 juni röstar Sveriges riksdag med största sannolikhet ja till att införa legitimation för kuratorer i hälso- och sjukvården. Något som Akademikerförbundet SSR arbetat för i många år. Vi träffar en kurator som arbetar med livet och med döden, och som ser fram emot en legitimation som tydliggör den kunskap som kuratorerna har.

Snart är det dags för sommarsemester och välbehövlig vila. Kommer du att vara helt ledigt, eller jobba litegrann, kanske kolla mejlen åtminstone? Det verkar som om allt fler jobbar på semestern. Läs om det i vår Spaning!

Och så rapporterar vi från Akademikerförbundet SSR:s kongress, tar reda på vem som har ansvar för bemanningsanställdas arbetsmiljö och hur provanställningar fungerar.

Akademikern 3 2018 kommer i din brevlåda i dag och går också att bläddra i här. Hör gärna av dig och berätta vad du tycker: chefred@akademikern.se. Tidningen är till för dig och vi vill att den ska kännas angelägen. För att lyckas med det behöver vi din feedback.

Trevlig läsning!

Åsa Bolmstedt, chefredaktör. 

Akademikern

Senaste nytt

Myndighetspersonal ofta utsatta för hot

ARBETSMILJÖ Anställda på statliga myndigheter utsätts ...
2 december, 2022

Så funkar det: Turordning

ARBETSRÄTT Riksdagen har beslutat om nya turordningsr...
30 november, 2022

Så påverkas Arbetsförmedlingen av regeringens nedskä...

ARBETSFÖRMEDLINGEN 2,1 miljarder kronor. Så mycket minskar an...
29 november, 2022

JO kritiserar Sis tillämpning av tvångsåtgärder

SIS Sis har under flera år använt tvångsåtgärd...
28 november, 2022


Läs även

Kritik mot otillräcklig satsning på förebyggande arbete

POLITIK Akademikerförbundet SSR: ”Ett hån mot våra...
11 november, 2022

Rapporteringsplikt av papperslösa ifrågasätts – R...

POLITIK Enligt Tidöavtalet ska kommun- och myndigh...
1 november, 2022

Facklig demonstration till stöd för kvinnors rättigh...

INTERNATIONELLT Flera fackförbund demonstrerade i Stockhol...
27 oktober, 2022

Nya strategier kring konflikter på arbetsplatsen

HR På ett seminarium anordnat av Akademikerfö...
26 oktober, 2022