27 augusti, 2021

”Vi försöker anpassa oss till den nya verkligheten”

Utvecklingen i Afghanistan påverkar världspolitiken, men också arbetet som HR-chef på Svenska Afghanistankommittén. "Vi jobbar alla väldigt hårt med att försöka anpassa oss till den nya verkligheten", säger Jenny Grenander.

Jenny Grenander HR-chef på Svenska Aghanistankommittén

Jenny Grenander, HR-chef på Svenska Afghanistankommittén, på studiebesök i provinsen Wardak i östra Afghanistan för några år sedan.

Foto: Robert Jackson.

Svenska Afghanistankommittén

  • Svenska Aghanistankommittén, SAK, grundades 1980 som en reaktion mot Sovjetunionens invasion av Afghanistan. Biståndsorganisationen arbetar med sjuk- och hälsovård, utbildning, rehabilitering av personer med funktionsnedsättning och mänskliga rättigheter i Afghanistan.
  • På SAK:s Sverigekontor arbetar ett tjugotal anställda, men huvuddelen av verksamheten bedrivs av drygt 6 000 anställda i Afghanistan, 99 procent av dem är afghaner.
  • SAK:s arbete finansieras bland annat av Sida, EU, Världsbanken samt bidrag från privatpersoner

Källa: Sak.se

Personalvetaren Jenny Grenander lämnade för fem år sedan en tjänst på Akademikerförbundet SSR för att bli HR- och enhetschef på Svenska Afghanistankommittén.

– Jag träffade en kvinna som berättade om Svenska Afghanistankommittén och blev imponerad av deras arbete. Ungefär samtidigt så började min syster jobba med att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Det fick mig att läsa böcker om Afghanistan. Sedan dök det upp en tjänst som HR-chef, som jag sökte och fick, säger Jenny Grenander.

Nu är hon en av 24 personer som arbetar på Svenska Afghanistankommitténs Stockholmskontor.

– En stor del av mitt arbete är att stötta chefer och driva HR-processer. Just nu fokuseras mycket av kontorets arbete på insamling av pengar. På senare tid har vi också varit jättemycket i media, säger Jenny Grenander.

Hon trivs bra på arbetsplatsen och med sin roll.

– Jobbet är helt fantastiskt. Alla vill varandra väl. Sedan är det kul att få träffa så himla häftiga kvinnor i Afghanistan, säger hon.

Två år sedan hon var på plats

I Afghanistan har organisationen 6000 anställda, men Jenny Grenander ansvarar bara för 15 internationella medarbetarna i landet, som jobbar med administration och programutveckling vid ledningskontoret i Kabul. Tidigare har hon regelbundet rest dit för att lära känna, utbilda och ge stöd till kollegorna på plats. Nu är det dock två år sedan hon var på plats, då flyglinjerna delvis varit stängda under pandemin.

Att säkerhetsläget i Afghanistan försämrats drastiskt den senaste tiden, då USA:s trupper lämnat landet och talibanerna återigen tagit makten, har inte stoppat biståndsorganisationens verksamhet.

– Målet är att hålla vår verksamhet i landet öppen. Talibanregimen har också sagt att de vill att internationella organisationer ska stanna i landet. Vi jobbade ju dessutom där under den förra talibanregimen. Så vi försöker vara på plats som en neutral part, säger hon.

Inte någon generellt hot

Svenska Afghanistankommittén bedömer inte att det finns något generellt hot mot deras personal i landet. Ingen av de anställda ska heller har drabbats av torsdagens terrorattack vid flygplatsen i Kabul.

– Ingen av våra medarbetare ska ha varit på plats, vad jag vet i nuläget. Stora terrorattacker har hänt tidigare. De sätter så klart skräck i folk och påverkar var du känner dig trygg, säger hon.

Den senaste tiden har Jenny Grenander jobbat mycket med att få hem några av organisationens internationella medarbetare vid ledningskontoret i Kabul.

— De flesta hade redan tidigare lämnat landet. Men vi hade fem medarbetare på plats, som var både från Sverige och andra länder. Vi fick fint stöd av det svenska utrikesdepartementet och FN. Nästa del i arbetet är hur vi ska få tillbaka dem så småningom, säger hon.

Stefan Karlsson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Medlem sedan 1979: ”Kändes stort att strejka”

FACKLIGT Med 45 år i facket och en karriär inom soc...
16 juli, 2024

Integrationsprojekt fördubblas med nya medel – ”Ovär...

ARBETSMARKNAD Nema Problema stöttar utrikesfödda i arbet...
9 juli, 2024

Heike Erkers om nya lagen: ”En kioskvältare...

LAGSTIFTNING Hör förbundsordförande Heike Erkers kommen...
2 juli, 2024

Nya socialtjänstlagen presenterad – ”Äntligen!...

POLITIK Med krav på kunskap och förebyggande arbet...
2 juli, 2024


Läs även

Alltid redo för uppdrag ute i världen

PORTRÄTT Efter många års arbete i världens konflikt...
19 april, 2024

Fackliga kollegorna i fängelse – ”Det är nog värst f...

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER Maryia Taradzetskaya befann sig i Berlin f...
15 april, 2024

Prognos: Bristen på präster och socionomer består

BEMANNING Socionomer, präster och diakoner kommer at...
28 mars, 2024

Allt fler inom HR söker sig till nya jobb

HR De senaste tio åren har omsättningen bland...
21 mars, 2024