12 december, 2022

Vårt öppna och demokratiska samhälle är hotat

KRÖNIKA När politiken kommer med förslag som tassar på rättssäkerhetens principer eller minskar allmänhetens förtroende för exempelvis socialtjänsten så ska vi hålla emot. Det skriver förbundsordförande Heike Erkers i en krönika.

Heike Erkers

Heike Erkers, ordförande för Akademikerförbundet SSR.

Foto: Sandra Johnson

Som fackförbund står vi inför stora utmaningar. Vi kommer behöva stärka vår röst i samhällsdebatten. Det handlar både om att bli en starkare röst i professionsfrågor, hur våra medlemmars kompetens ska tas tillvara på bästa sätt. Men också att vara en tydlig aktör i det politiska samtalet om samhällsutvecklingen.

Vi är inte partipolitiska men vi har en skyldighet att stå upp för att värna våra värderingar när vi ser att både regeringsavtalet och samhällsdebatten innehåller så många förslag som helt ändrar den samhällsmodell vi vill ha.

Våra medlemmar kommer att bli krockkudden för vilket land Sverige ska bli framöver. När politiken kommer med förslag som tassar på rättssäkerhetens principer eller minskar allmänhetens förtroende för exempelvis socialtjänsten så ska vi hålla emot. Våra medlemmar ska inte förväntas anmäla sina klienter till polisen för bristande vandel.

Våra medlemmar i socialtjänsten har kunskapen att vända utvecklingen för unga på glid, men då krävs också resurser. Vi ser en riktning där politiken i allt högre grad vill lägga över det ansvar som borde vara förebyggande till de rättsvårdande myndigheterna.

Regeringens budget för 2023 missar helt målet. De säger att nyrekryteringen till gängen ska brytas men satsar bara på rättsväsendet och nästan inget på det förebyggande arbetet. 10 miljoner till 290 kommuners socialtjänst för förebyggande arbete är ett hån mot våra medlemmar.

Samtidigt är Kriminalvården och SiS är hårt pressade, med ytterligare straffskärpningar kommer det leda till trånga institutioner med sämre arbetsmiljö och gör det omöjligt att arbeta effektivt med rehabilitering. Vi får även rapporter om att de civilanställda inom polisen flyr när arbetsbördan blir för stor.

Medborgares trygghet är vårt ansvar. Nu kavlar vi tillsammans upp ärmarna och presenterar lösningar på problemen i stället för symbolpolitik.

Heike Erkers, förbundsordförande Akademikerförbundet SSR

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Akademikern.

Senaste nytt

Skarp kritik mot regeringens LVU-förslag: ”Ful...

SOCIALT ARBETE Akademikerförbundet SSR sågar regeringens ...
30 november, 2023

På väg utför med tilliten bland unga?

SPANING Unga litar mindre på varandra i dag än tid...
28 november, 2023

Avtalsrörelsen är igång – lön och kompetensfrågor i ...

AVTALSRÖRELSE Akademikerförbundet SSR:s avtalsråd för ko...
27 november, 2023

Så undviker du teknikstress på jobbet

ARBETSMILJÖ AI och andra verktyg ska effektivisera job...
23 november, 2023


Läs även

Detta gäller om det blir strejk

STREJKVARSEL Hur går det till och vad gäller för medlem...
3 november, 2023

Historiskt om strejken bryter ut

STREJKVARSEL Inte sedan 1986 har Akademikerförbundet SS...
3 november, 2023

Oroade medlemmar på Klarna hör av sig till förbundet

STREJKVARSEL Sedan Akademikerförbundet SSR har varslat ...
3 november, 2023

Heike Erkers: ”Den svenska modellen är utmanad”

ARBETSRÄTT Nu varslar Akademikerförbundet SSR om symp...
30 oktober, 2023