12 december, 2022

Vårt öppna och demokratiska samhälle är hotat

KRÖNIKA När politiken kommer med förslag som tassar på rättssäkerhetens principer eller minskar allmänhetens förtroende för exempelvis socialtjänsten så ska vi hålla emot. Det skriver förbundsordförande Heike Erkers i en krönika.

Heike Erkers

Heike Erkers, ordförande för Akademikerförbundet SSR.

Foto: Sandra Johnson

Som fackförbund står vi inför stora utmaningar. Vi kommer behöva stärka vår röst i samhällsdebatten. Det handlar både om att bli en starkare röst i professionsfrågor, hur våra medlemmars kompetens ska tas tillvara på bästa sätt. Men också att vara en tydlig aktör i det politiska samtalet om samhällsutvecklingen.

Vi är inte partipolitiska men vi har en skyldighet att stå upp för att värna våra värderingar när vi ser att både regeringsavtalet och samhällsdebatten innehåller så många förslag som helt ändrar den samhällsmodell vi vill ha.

Våra medlemmar kommer att bli krockkudden för vilket land Sverige ska bli framöver. När politiken kommer med förslag som tassar på rättssäkerhetens principer eller minskar allmänhetens förtroende för exempelvis socialtjänsten så ska vi hålla emot. Våra medlemmar ska inte förväntas anmäla sina klienter till polisen för bristande vandel.

Våra medlemmar i socialtjänsten har kunskapen att vända utvecklingen för unga på glid, men då krävs också resurser. Vi ser en riktning där politiken i allt högre grad vill lägga över det ansvar som borde vara förebyggande till de rättsvårdande myndigheterna.

Regeringens budget för 2023 missar helt målet. De säger att nyrekryteringen till gängen ska brytas men satsar bara på rättsväsendet och nästan inget på det förebyggande arbetet. 10 miljoner till 290 kommuners socialtjänst för förebyggande arbete är ett hån mot våra medlemmar.

Samtidigt är Kriminalvården och SiS är hårt pressade, med ytterligare straffskärpningar kommer det leda till trånga institutioner med sämre arbetsmiljö och gör det omöjligt att arbeta effektivt med rehabilitering. Vi får även rapporter om att de civilanställda inom polisen flyr när arbetsbördan blir för stor.

Medborgares trygghet är vårt ansvar. Nu kavlar vi tillsammans upp ärmarna och presenterar lösningar på problemen i stället för symbolpolitik.

Heike Erkers, förbundsordförande Akademikerförbundet SSR

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Förslag till kongressen: Förbundskansliet ska bli kl...

KONGRESS 2024 Ska förbundskansliet bli klimatneutralt? O...
21 maj, 2024

Bör Akademikerförbundet slopa SSR?

KONGRESS 2024 I en motion till kongressen föreslås att f...
17 maj, 2024

Vi är akademikerfacket i staten

KRÖNIKA Nu påbörjar vi en resa med målet om att bl...
16 maj, 2024

Rekordmånga motioner till kongressen – ”Histor...

KONGRESS 2024 Akademikerförbundet SSR:s kongress närmar ...
15 maj, 2024


Läs även

Ligger du rätt i lön? Kolla in senaste statistiken

LÖN Dags att förhandla om din lön? Här är färs...
14 maj, 2024

Tuff situation för skolkuratorer i Malmö – "Det blir...

FACKLIGT Nedskärningar i Malmös skolor går ut över ...
13 maj, 2024

Krönika: Det kan vara skadligt att vänja sig

KRÖNIKA Det är lätt att vänja sig, även vid sådant...
25 april, 2024

Facket kräver handledning för alla kuratorer – ”Har ...

FACKLIGT I Region Västerbotten arbetar många av vår...
18 april, 2024