• 25 november, 2020

    Två av tre har för mycket att göra på jobbet

    De allra flesta som arbetar tycker att jobbet är stimulerande och intressant. Men många har för mycket att göra och upplever att de har psykiskt ansträngande jobb.

    robert-bye-unsplash

    Över 60 procent av alla som arbetar upplever för hög arbetsbelastning.

    ROBERT BYE / UNSPLASH

    Var tredje person som arbetar med vård, omsorg, sociala tjänster och inom utbildning uppger att jobbet är psykiskt ansträngande. Även i övriga sektorer finns många som upplever att arbetet är psykiskt ansträngande, både bland män och kvinnor.

    Det framkommer i en undersökning som Arbetsmiljöverket har gjort av arbetsmiljön för de drygt 5 miljoner svenskar som jobbar.

    Rapporten visar också att de allra flesta trivs på jobbet. Tre av fyra uppger att de har ett mycket intressant och stimulerande arbete. Om man räknar med även dem som tycker att de i viss mån har ett stimulerande jobb kommer siffran upp i mer än 96 procent.

    Men många har också för mycket att göra på jobbet. Över 60 procent av alla som arbetar uppger att arbetsbelastningen är för hög. Bland kvinnor mellan 30 och 64 år uppger sju av tio att de har för mycket att göra.

    När hög arbetsbelastning kombineras med lite kontroll och inflytande på jobbet ökar risken för negativ stress. Arbetsmiljöverket beskriver detta som jobb med hög anspänning och detta är vanligare bland kvinnor (30 procent), men förekommer också hos var femte man som jobbar.

    − Problemen med stress, höga krav och litet inflytande är inte nya och vi ser att de förstärks nu under coronapandemin, inte minst inom vård, omsorg och skola. Vi är mitt inne i en pandemi, ingen vet när den är över och det spär på stressen och oron. Det här är allvarligt, eftersom vi vet att det ökar risken för ohälsa, säger Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör på Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.

    Samtidigt finns många som inte tror att de kommer att orka fortsätta jobba ända till 65 år, cirka 15 procent av kvinnorna och 11 procent av männen.

    Undersökningen visar också att var fjärde kvinna under 30 har utsatts för sexuella trakasserier under det senaste året. Det framkommer också att 20 procent av kvinnorna och 10 procent av männen har utsatts för våld på jobbet.

    − Det här är helt oacceptabelt. Ingen ska behöva bli utsatt för hot eller våld på sin arbetsplats. Här har arbetsgivarna ett stort ansvar att förebygga utsatta situationer och på andra sätt stötta medarbetarna, säger Erna Zelmin-Ekenhem.

    Vart annat år undersöker Arbetsmiljöverket hur landets sysselsatta upplever sin arbetsmiljö. Resultaten i rapporten bygger på uppgifter från 7 000 personer som samlades in från hösten 2019 till våren 2020.

    Annika Clemens

    Senaste nytt

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

    Senaste nytt

    REPORTAGE

    Olika verkligheter möts i skolan

    Skolkurator Ida Johansson möter ungdomar på väg in i...

    24 januari, 2025

    EXPERTEN SVARAR

    Hur ska vi hinna när vi blir färre på jobbet?

    Ett antal hälso- och sjukvårdskuratorer sägs upp när...

    22 januari, 2025

    SPANING

    Admin till döds

    Trots kritik fortsätter den administrativa bördan at...

    21 januari, 2025

    ARBETSRÄTT

    Förbundet stämmer Kriminalvården för traka...

    En anställd på Kriminalvården anmälde trakasserier k...

    20 januari, 2025

    Läs även

    PORTRÄTT

    Bakom stängda dörrar

    Den judiska kulturen hotas både utifrån och inifrån....

    17 januari, 2025

    ARBETSMILJÖ

    Behov av stöd vid påverkansbesök

    Många kommuner vill ha stöd i sitt arbete mot otillå...

    13 januari, 2025

    ÅRSKRÖNIKA

    Skärmtid, krav på kortare arbetstid och st...

    De mest lästa reportagen i Akademikern speglar ett t...

    23 december, 2024

    NYHET

    Socialtjänsten i Mellerud misstänks för ar...

    Arbetsmiljöverket åtalsanmäler socialtjänsten i Mell...

    10 december, 2024