12 januari, 2022

Tillbaka till hemmakontoret – detta gäller om du skadar dig

ARBETSMILJÖ Då var det dags igen. Smittan ökar och alla som kan, ska jobba hemifrån, enligt de senaste direktiven från Folkhälsomyndigheten. Men vad gäller om man skadar sig på hemmakontoret?

Smittan ökar och det är dags att återvända till hemmakontoret.

Foto: Jason Strull/Unsplash

Vem är ansvarig för att du har en god arbetsmiljö när du jobbar hemifrån för att minska risken för smittspridning? Akademikern har redogjort för detta i tidigare omgångar av hemarbetet under pandemin och här kommer en påminnelse när vi återigen uppmanas att hålla oss hemma.

Tydligt i lagen

Arbetsmiljölagen är tydlig Det formella ansvaret för arbetsmiljön vilar på arbetsgivaren. Det gäller även vid hemarbete. Men det är viktigt att kommunicera med din arbetsgivare. Om du inte talar om hur din arbetsmiljö ser ut blir det svårt för chefen att göra något åt den. Därför bör du informera din chef om de arbetsmiljöproblem du har när du arbetar hemifrån. Om du inte vill ta direkt kontakt med chefen går det bra att vända sig till ett skyddsombud.

Ergonomin ofta sämre

För de allra flesta är ergonomin sämre vid hemmajobb än på arbetsplatsen. Men kanske kan du låna hem en del av den utrustning som finns på kontoret? Till exempel en större dataskärm, ett ergonomiskt tangentbord eller till och med en särskild stol. Vilka anpassningar som arbetsgivaren bör göra står i proportion till hur länge du arbetar hemma.

Luddig gräns för arbetsskada

Om du skadar dig när du jobbar hemma gäller lite andra regler än när du skadar dig på kontoret. Det är inte helt lätt att avgöra vad som klassas som en arbetsskada. Grundregeln är att en arbetsskada ska ha ett samband med arbetet. Om du skadar dig när du går runt i hemmet samtidigt som du pratar i jobbtelefonen räknas skadan som arbetsrelaterad. Däremot räknas det inte som arbetsskada om du bränner dig när du kokar kaffe hemma, medan alla skador som inträffar på kontoret räknas som arbetsskada.

Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Debatt: 3 sätt att lösa kompetensbristen i EU

EU-VALET En europeisk talangpool är ett sätt att mö...
23 april, 2024

Alltid redo för uppdrag ute i världen

PORTRÄTT Efter många års arbete i världens konflikt...
19 april, 2024

Facket kräver handledning för alla kuratorer – ”Har ...

FACKLIGT I Region Västerbotten arbetar många av vår...
18 april, 2024

Så ska du agera om Kommunal går ut i strejk

STREJKVARSEL Kommunal har varslat om strejk. Medlemmar ...
16 april, 2024


Läs även

Så kan kollegor förebygga sexköp

ARBETSMILJÖ Sexköpare oroar sig ofta för de sociala ko...
11 mars, 2024

Förhandlar i eget namn – för medlemmarnas skull

FACKLIGT Lokalföreningen i Göteborgs stad har lämna...
29 februari, 2024

Stort tryck på lön i årets avtalsrörelse

KOLLEKTIVAVTAL Reallöneökningar och karriärvägar viktigas...
26 februari, 2024

Sis i limbo – ”Klart att det väcker frågor”

SIS Sis ska göras om från grunden – hur påverk...
19 februari, 2024