15 augusti, 2023

Tillbaka på jobbet – så kan HR stötta kollegornas comeback

HR Semestern är för många ett minne blott och det kan kännas tungt att kicka i gång höstterminen. Anders Callermo, chefsförhandlare på Akademikerförbundet SSR och före detta HR-chef, tipsar om strategier för en bra start på jobbet.

Hur får man en bra start på jobbet efter semestern? Anders Callermo på Akademikerförbundet SSR tipsar. Foto: Getty

Anders Callermo

Får man ta det lite lugnare första veckan?

– Går det att få en lite försiktig start på jobbet och ta med sig sommarens lugn innan allt drar i gång är det så klart bra. Ta dig tid att få överblick över kort- och långsiktiga uppgifter så att du hinner återskapa lite struktur i vardagen efter en förhoppningsvis kravlös sommar. En lugn start ger sannolikt bra förutsättningar för att känna lust inför de utmaningar som kommer.

Hur kan man som HR stötta medarbetare efter semestern?

– Inget hokus pokus. Vanlig vänlig mänsklig närvaro och intresse för andras situation räcker långt. De flesta av oss trivs med jobbet och känner glädje i att få träffa kollegor och göra nytta igen, så en lagom blandning av att stå ut med att alla inte är på topp och att bidra med varför jobbet skapar mening och glädje i vardagen tror jag är en enkel och rimlig strategi från HR.

Är det något som är extra viktigt att tänka på?

– Att leva sitt budskap och i praktiken visa att det finns tid för samtal och att det är ok att inte nödvändigtvis kasta sig över jobbet från dag ett kan vara en bra strategi. Att återuppta kontakten med kollegor och ta del av deras glada eller besvärliga erfarenheter från ledigheten gör alla gott och bidrar till en god arbetsmiljö och en trivsam start. Chefer som ska dra i gång sin verksamhet kan behöva lite pepp och tips på hur de ska strukturera de första arbetsplatsträffarna – där kan HR vara inspiratörer med goda råd om hur man fångar upp gruppens energi inför höstens arbete.

Strategier för att ta sig över den värsta tröskeln?

– Acceptera att det är lite tungt att bryta den sköna kravlösa tillvaron och hitta tillbaka till, eller skapa, goda rutiner och strukturer för ditt arbete så du känner kontroll och tillförsikt inför framtiden. Inte alla trivs med ledigheten så det kan vara flera kollegor som är glada att äntligen vara tillbaka. Dra nytta av deras energi och arbetsglädje om du själv har lite svårt att komma på banan igen.

Vad ska man tänka på när det gäller arbetsmiljö?

– Som alltid sträva efter ett strukturerat systematiskt arbetsmiljöarbete och kanske med ett särskilt fokus på att lyfta fram det som är viktigt i att vi alla är varandras arbetsmiljö. Har man haft en tuff period före semestern kanske tankarna på att söka sig vidare har grott över sommaren. Då kan det vara särskilt viktigt för chefer att lyfta fram allt det goda i en väl fungerande arbetsplats, göra något kul tillsammans en eftermiddag och kanske även understryka värdet av allas insatser för verksamhetens bästa.

Hur kan man skapa motivation inför hösten?

– Jag tror att vi först och främst vill göra bra ifrån oss, så att som anställd möta chefers ambition och lyckas i jobbet tror jag är viktigare än till exempel kurser och utbildningar. Men ny kunskap och tillfälle att reflektera över sin praktik med kollegor uppskattas alltid, så här kan chefer fundera över hur man ger och kommunicerar utvecklande möjligheter för anställda som kommer tillbaka från semestern.

 

Therese Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Mer pengar till Kriminalvården och Sis i vårbudgeten

VÅRBUDGET Kriminalvården får ett tillskott på 1,4 mi...
15 april, 2024

Fackliga kollegorna i fängelse – ”Det är nog värst f...

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER Maryia Taradzetskaya befann sig i Berlin f...
15 april, 2024

Lönefrågor lockar nya medlemmar i Arvika

FACKLIGT Frågor om lön och friskvård lockar nya med...
12 april, 2024

Debatt: När vi hyllar arbetet trampar vi på de arbet...

DEBATT Jacob Oredsson, hälso- och sjukvårdskurato...
11 april, 2024


Läs även

Fyra nya namn föreslås till förbundsstyrelsen

AKADEMIKERFÖRBUNDET SSR Fyra nya namn finns med i förslaget till n...
2 april, 2024

Siffersatt avtal i hamn – 3,3 procent i löneökning

AVTAL Nytt kollektivavtal är klart och garantera...
28 mars, 2024

Avtalsrörelsen på upploppet – ”Intensiva förhandlingar”

KOLLEKTIVAVTAL En knäckfråga är om det ska bli en central...
26 mars, 2024

Maria lämnar socialtjänsten till följd av ohållbar s...

SOCIALT ARBETE Hög personalomsättning bland socialsekrete...
25 mars, 2024