27 juli, 2022

Stress på jobbet motas med ny handbok

ARBETSMILJÖ För att möta medlemmars behov av att hantera en stressig arbetsmiljö har Akademikerföreningen på Scania tagit fram en handbok i psykisk hälsa. "Vi ser ett växande problem."

Lovisa Appelberg, Akademikerföreningen på Scania.

– Precis som i samhället i stort ser vi att dessa frågor är ett växande problem, säger Lovisa Appelberg, som varit med och tagit fram boken.

Utifrån medlemsenkäter såg Akademikerföreningen på Scania ett ökat intresse bland sina medlemmar för hantering av stressrelaterade frågor och psykisk hälsa. Akademikerföreningens arbetsmiljögrupp började därför diskutera idén att ta fram en handbok i just psykisk hälsa. Och lagom till pandemirestriktionerna lättade släpptes boken – en handbok på över 50 sidor.

– Det var en tillfällighet att den kom ut då, men som visade sig tajma ganska bra eftersom många jobbat hemifrån under en lång period, säger Lovisa Appelberg, medlem i Sveriges ingenjörer, förtroendevald och ansvarig för Akademikerföreningens arbetsmiljögrupp som varit med och tagit fram handboken Starkare tillsammans.

– Boken tar ett större grepp och har ett samhällsperspektiv. Scania är ett stort företag och den psykiska hälsan här speglar även samhället skulle jag säga. Där ser vi att dessa frågor är ett växande problem, säger hon.

Boken vänder sig främst till medarbetare på Scania, men även till utomstående. Både föreningar och företag har efterfrågat boken, berättar Lovisa Appelberg.

– Den har en positiv ton och är tänkt att fungera som inspiration kring återhämtning, energi, stress i det moderna livet, psykisk ohälsa samt med hjälp och stöd.

Med finns även intervjuer med fyra medarbetare som gått igenom en utmattning och som berättar om sina upplevelser för att öka igenkänningen, som enligt Lovisa Appelberg är en viktig del av boken. Förhoppningen från författarnas sida är att våga prata om hur man mår, men att även kunna vara vaksam på kollegor, eller som chef på sina medarbetare. Arbetsmiljögruppen jobbar även vidare med att ta fram ett frågebatteri att kunna diskutera i arbetsgrupper i syfte att uppmuntra till att våga prata och vara just starkare tillsammans.

Att Scanias vd Christan Levin och hr-direktören Helle Bay skrev under gav boken extra tyngd och responsen har enligt Lovisa Appelberg varit stor. Många medarbetare har uppskattat den, så pass mycket att Akademikerföreningen nu har påbörjat arbetet med att ta fram en ny handbok med fokus på kompetensutveckling.

– Den nya handboken kommer inte vara lika omfattande. Men även i den vill vi inspirera till att kompetensutveckla sig i det bredare perspektivet, skriva om hur man kan tänka kring sig själv och öppna upp för sådana tankar som kan gynna individer även utanför Scania, säger hon.

Starkare tillsammans finns att ladda ner och finns på både svenska och engelska.

Annica Ögren

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Akademikern.

Senaste nytt

Välkommen satsning på socialtjänsten i utmanande tid...

BUDGET Satsningarna på välfärden i regeringens bu...
21 september, 2023

Tre miljarder sparas på arbetsmarknadsåtgärder

BUDGET Arbetslösheten väntas öka framöver. Trots ...
20 september, 2023

Regeringen vill spara miljarder på insatser för arbe...

BUDGET Stora neddragningar på arbetsmarknadsåtgär...
20 september, 2023

Miljardsatsning inför ny socialtjänstlag

BUDGET För att reformen ska vara möjlig vill rege...
15 september, 2023


Läs även

Framtidens välfärd i fokus på Frihamnsdagarna

FÖRBUNDET Akademikerförbundet SSR diskuterar framtid...
31 augusti, 2023

Chill chef

PORTRÄTT Släpp kontrollen lite. Det är en av Martin...
23 augusti, 2023

Tillbaka på jobbet – så kan HR stötta kollegornas co...

HR Känns det tungt att kicka i gång hösttermi...
15 augusti, 2023

Så funkar det: Obekväm arbetstid

KOLLEKTIVAVTAL Jobbar du sena kvällar och helger kan du h...
10 augusti, 2023