21 april, 2022

Socionom med uppdrag att lösa grannkonflikter

KARRIÄR Patrik Nordlund har ett ovanligt socionomjobb. Han arbetar för HSB Göteborg och hjälper till att lösa konflikter mellan grannar.

Patrik Nordlund, socionom HSB Göteborg. Foto: Paul Björkman.

Patrik Nordlund, socionom på HSB Göteborg.

Foto: Paul Björkman.

– Jag hade jobbat med försörjningsstöd, socialtjänst och som kurator inom kommunal verksamhet innan jag kom hit 2014. Den stora skillnaden här är att jag inte bara jobbar med en och samma målgrupp hela tiden. Det är större variation. Du kan inte falla in i en rutin, säger han.

Variationen och oförutsägbarheten ser han som både det bästa och svåraste med tjänsten på HSB.

– När det ringer i telefonen så har jag ingen aning om vem det är. Det kan vara alltifrån en jättetrevlig medlem till någon som är jättearg och tycker att det betalt en massa pengar för sin lägenhet och därför vill diktera hur grannarna ska leva.

På kommunen var Patrik Nordlund en socionom i mängden. Här märks det mer att han kan saker som inte alla kan. Han är samordnare för fyra socionomer i den boendesociala gruppen. De arbetar med ett 60-tal HSB-föreningar och hyresfastigheter i området. De hjälper till att utreda och bedöma klagomål och störningar samt ge stöd till boende som drabbats av till exempel demens eller psykisk ohälsa.

– När det är konflikter mellan arga människor, så är det bemötande som vi socionomer har en tillgång. Om det handlar om misstänkt sanitär olägenhet så kan många fastighetsbolag anlita en jurist direkt, men här kan vi hitta vägar där man inte behöver gå ut så hårt. Vi kan hitta en annan ingång som är mänskligare och kanske mer hållbar i längden, säger Patrik Nordlund.

Han minns ett fall för några år sedan, då HSB inför en ombyggnation hittade en lägenhet som var i ett miserabelt skick.

– Jag fick bra kontakt med personen som också ville ha hjälp. I det här fallet gällde det att få kontakt med ett vettigt saneringsföretag som kunde hjälpa till utan att kränka. De här personerna behöver inte skämmas mer än de redan gör. Det är anledningen till att de dragit sig undan och undvikit familj och vänner. Jag fick också hjälpa till i kontakten med syskon som personen stängt ute ur sitt liv. Det blev väldigt bra till slut, säger Patrik Nordlund.

Som socionom vet han vilken hjälp som finns att få och kan bidra med kunskaper om när socialtjänst, psykiatri och sjukvård behöver kopplas in.

HSB Göteborgs boendesociala grupp startades 2003. Patrik Nordlund tror att de flesta är nöjda med att de går in och hanterar de här frågorna på ett professionellt sätt, istället för att en bostadsrättsstyrelse gör det. Han vet att det finns liknande grupper på HSB i Stockholm och i Skåne och tror att det här är ett område där socionomer kommer att bli mer efterfrågade.

– Jag tror det här kommer att bli mer och mer vanligt. Vi pratar ju mycket om social hållbarhet. Jag tror att det kanske är något som kommer. Som våra tjänster ser ut så har jag svårt att se att det ska kunna tillsättas med annat än socionomer, säger han.

Stefan Karlsson

Senaste nytt

Forskaren: ”Fackförbunden avgörande för en rättvis k...

HÅLLBARHET För att mobilisera klimatarbetet bjuds led...
27 mars, 2023

Jobbstress leder till 700 dödsfall årligen

ARBETSMILJÖ Antalet personer som dör till följd av job...
23 mars, 2023

Inkomst och utbildning påverkar livslängden

FOLKHÄLSA Höginkomsttagare lever nästan sju år längr...
22 mars, 2023

Replik: Rutiner, policy och dokumentation mer rättss...

REPLIK Systematiskt arbete behövs för att skapa e...
22 mars, 2023


Läs även

Ökad produktivitet vid distansarbete

ARBETSMILJÖ Många får mer gjort vid distansarbete, vis...
20 mars, 2023

”Om skolan var anpassad efter barns behov hade Bup i...

REPLIK Det behövs mer resurser längre ned i pyram...
15 mars, 2023

Ny lag ska stärka skyddet för socialsekreterare

ARBETSMILJÖ Det straffrättsliga skyddet ska stärkas fö...
10 mars, 2023

Integrationsprojektet låste upp jobbet

ARBETSMARKNAD Eda Yadigar Şimşek, 27, från Turkiet är en...
9 mars, 2023