• 17 mars, 2025
    ARBETSMARKNAD

    Fortsatt brist på diakoner, präster och socionomer

    En tuff arbetsmarknad väntar för samhällsvetare och folkhälsovetare, visar Sacos femårsprognos. Desto lättare att hitta jobb blir det för diakoner, präster och socionomer.

    Stor brist på diakoner och präster och socionomer som ser ut att hålla i sig även om fem år, enligt Sacos rapport.

    Foto: Annika Clemens

    Det examineras något fler samhällsvetare än vad det finns behov av på arbetsmarknaden, skriver Saco i sin rapport Framtidsutsikter – Här finns jobben för akademiker 2030. Och om fem år bedöms det råda stor konkurrens om jobben för samhällsvetare.

    Rådet till dem som utbildar sig är att specialisera sig inom något aktuellt område. Som exempel nämns bland annat digital kommunikation, informationsteknologi, miljövetenskap, hållbarhet och juridik. Rådet är också att låta sina egna intressen styra i valet av specialisering.

    Svårt för folkhälsovetare

    Samma tuffa prognos gäller för folkhälsovetare, hälsovetare och idrottsvetare där det råder stor konkurrens både för nyutexaminerade och erfarna.

    För ekonomer, personalvetare samt studie- och yrkesvägledare råder det balans på arbetsmarknaden i dag. Enligt Sacos prognos kommer balansen att bestå om fem år.

    Det kommer att behövas fler studie- och yrkesvägledare framöver då både fler elever och vuxna kommer att behöva vägledning, bedömer Saco. Men samtidigt ökar antalet studenter och arbetsmarknaden bedöms vara i balans även 2030.

    Stor brist på diakoner och präster

    För diakoner, präster och socionomer finns det däremot gott om jobb att välja mellan redan i dag och bristen på dessa yrkesgrupper ser ut att vara stor även om fem år.

    Det råder stor brist på både diakoner och präster i dag, särskilt stor är bristen utanför storstäderna. Det utbildas för få för att fylla de platser som finns och konkurrensen om jobben för diakoner och präster beräknas vara fortsatt mycket liten om fem år.

    Även för socionomer beräknas det vara liten konkurrens om jobben framöver. Den relativt höga omsättningen av personal gör att det är möjligt att få ett kvalificerat jobb redan som nyutexaminerad.

    För beteendevetare har det varit svårt att fastställa en prognos, skriver Saco. De flesta beteendevetare uppger att de är nöjda med sin utbildning och skulle rekommendera den till andra. Särskilt bland de beteendevetare som arbetar i chefsbefattning eller med HR och rekrytering.

    De de beteendevetare som arbetar behandlande eller med terapeutiskt arbete uppger dock att de inte skulle rekommendera utbildningen, något som tyder på stor konkurrens om jobben. För beteendevetare med it-inriktning är prognosen däremot bra.

    Senaste nytt

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

    Senaste nytt

    ARBETSRÄTT

    Bara äldre fick sparken – är det ål...

    Uppsagd med hänvisning till en avtalsturlista – kan ...

    17 april, 2025

    POLITIK

    Kritik mot regeringens bristande jobbfokus

    Fackförbunden och flera andra instanser saknar fokus...

    15 april, 2025

    ARBETSMARKNAD

    Stöd till Skellefteå efter Northvolt-krise...

    I ett nytt projekt ska Skellefteå få medel till omst...

    15 april, 2025

    STREJKVARSEL

    Flera förbund varslar om strejk – så bör d...

    Om andra fackförbund går ut i strejk ska medlemmar i...

    14 april, 2025

    Läs även

    ARBETSMARKNAD

    Extra pengar till Arbetsförmedlingen

    Regeringen aviserar 60 miljoner kronor till stöd för...

    21 mars, 2025

    LÖN

    Nya löner på gång i kommuner och regioner

    Tempot ökar i avtalsrörelsen och förhandlingarna bli...

    18 mars, 2025

    UTBILDNING

    Utredare: Blivande socionomer behöver mer ...

    Slutbetänkandet av den statliga utredningen av socio...

    4 mars, 2025

    PORTRÄTT

    Den ständige aktivisten

    Att gripas av en kommunistregim har inte stoppat Pet...

    24 februari, 2025