Det nya avtalet ger en genomsnittlig löneökning på 3,4 procent i år och 3 procent nästa år. Lönerna är fortfarande individuella, men på totalen ska arbetsgivaren ska ge löneökningar som uppgår till minst de procentsatserna.
Parterna är också överens om att korta löneprocessen, som i dag ofta är utdragen.
Lönesamtalen ska bli tydligare, säger det nya avtalet. Det slår fast att lönerevisionen ska vara tydlig, transparent och rättvis. Det ska finnas en fastställd tidplan och det ska vara tydligt vem som gör vad.
Ökad lönespridning är också en punkt som parterna är överens om. Erfarna medarbetare ska lyftas särskilt i löneutvecklingen.
System för arbetstidsförkortning ska utvecklas
En fråga som facken har drivit hårt är möjligheten till arbetstidsförkortning genom individuella tidskonton. I årets avtal har arbetsgivaren gått med på att utveckla ett system för detta, ett första steg mot kortare arbetstid, enligt Akademikerförbundet SSR som i nästa avtalsrörelse kommer att driva den frågan vidare för att medlemmar ska kunna välja mellan mer ledig tid, mer pengar eller mer pension.
Alla har rätt till kompetensutveckling och i dagens överenskommelse är parterna överens om att medarbetarna ska få individuella utvecklingsplaner som ska uppdateras löpande.
Möjlighet att trappa ner inför pension
Avtalet ger medarbetare som närmar sig pension möjlighet att gradvis trappa ner de sista åren. Från 64 års ålder få medarbetare möjlighet att minska sin arbetstid till 80 procent av heltid med fortsatt avsättning till tjänstepension på 100 procent av den pensionsgrundande lönen.
Många som arbetar i välfärden drabbas av ohälsa och sjukskrivningar. Det är också ett utbrett problem att medarbetare lämnar välfärden för andra arbeten på grund av hög arbetsbelastning. I det nya avtalet får arbetsgivaren ett tydligare ansvar för rehabilitering, stöd vid ohälsa och återgång till arbete.
Parterna är också överens om att satsa 750 miljoner kronor för kompetensutveckling. Detta ska leda till bättre möjligheter för medarbetarna att vidareutbilda sig, stöd till dem som vill byta spår och pengar till omställning och växling av karriär.
Avtalet har tecknats mellan Akademikerförbundet SSR och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona, de kommunala företagens arbetsgivarorganisation. På fackförbundssidan finns, utöver Akademikerförbundet SSR, även fackförbunden Vision, Ledarna samt Scen och Film.
Läs också
›› Markus Furuberg om framgångar och motgångar i avtalsförhandlingarna
Fakta / Kollektivavtalet med SKR och Sobona 2025
- Avtalet omfattar cirka 210 000 anställda i kommuner, regioner och kommunala bolag.
- Det gäller från den 1 april 2025 till den 31 mars 2027.
- Löneökningar på 3,4 procent 2025 och 3 procent 2026.
- Ett första steg mot arbetstidsförkortning: Ett system för arbetstidskonton ska utvecklas inför kommande avtalsrörelse.
- Ökad lönespridning.
- Snabbare löneprocesser.
- 750 miljoner avsätts för kompetenshöjande åtgärder.
- Individuella utvecklingsplaner.
- Tydligare regler för jour och beredskap där även förhandlingar med facket måste genomföras innan arbetsgivaren inför jour eller beredskap.
- Provanställning finns kvar, men inte som regel för alla nyanställningar. Det ska först göras en prövning av varför det behövs.
- Flexibel arbetstid finns kvar, men får inte användas för att arbetsgivaren ska slippa betala övertid.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.