• 7 april, 2025
    AVTAL

    Markus Furuberg: ”Det blev nattmanglingar som vanligt”

    De viktigaste framgångarna är möjligheterna till löne- och karriärutveckling på arbetsplatsen, säger Markus Furuberg, Akademikerförbundet SSR. Men förbundet hade önskat nå längre i frågan om arbetstidsförkortning.

    Markus Furuberg, förhandlingschef på Akademikerförbundet SSR.

    Foto: Viktor Gårdsäter

    Förhandlingarna pågick under hela helgen, långt in på kvällarna.

    – Ja, det blev nattmanglingar som vanligt, lite mör är man allt, säger Markus Furuberg, förhandlingschef på förbundet, när vi når honom på måndagsförmiddagen när det nya avtalet presenterades.

    Ett tvåårigt avtal mellan Akademikerförbundet SSR och arbetsgivarna SKR och Sobona blev klart på måndagsmorgonen. Mest nöjd är Markus Furuberg med överenskommelsen om satsningen på kompetens och ökad lönespridning.

    – Nu har vi fokus karriärmodeller som ska stötta processerna för att säkra kompetensen lokalt. Det tycker jag vi har fått till.

    Bättre möjligheter för lönekarriär

    I dag är personalomsättningen stor i många kommuner, men med ökad lönespridning ska det löna sig bättre att stanna kvar på samma arbetsplats.

    – Problemet vi har nu är att nyutexade kan komma in på högre löner än erfarna medarbetare med mycket kunskap. Inte för att de är mer kompetenta utan på grund av att arbetsgivaren har tvingats trycka upp lönerna för att locka nya akademiker.

    Det nya avtalet ska i stället göra det möjligt för skickliga och erfarna medarbetare att göra lönekarriär utan att behöva byta jobb. Det är viktigt att vinkla upp lönekurvan, konstaterar Markus Furuberg.

    – Du ska kunna få en lönekarriär under ett yrkesliv. Det särskiljer den här sektorn från andra sektorer för akademiker, säger han.

    Det ska också bli en enklare och tydligare koppling mellan arbetsinsats och löneutveckling.

    – I och med det nya avtalet har vi i gång ett arbete med att göra så att löneavtalet blir tydligare. Du ska kunna påverka din löneutveckling med ditt arbete, goda prestationer ska synas i lönekuvertet.

    Hade önskat nå längre med arbetstidsförkortningen

    I förhandlingarna drev förbundet frågan om arbetstidsförkortning hårt. Det var svårt att nå så långt som de önskade. Parterna enades om att under kommande två år utveckla ett system för tidskonton med målet att anställda ska kunna välja mellan tid, lön eller pension.

    – Vi hade velat gå hela vägen och komma överens om tidskonton. Nu har vi en överenskommelse om att vi ska utreda detta. Och förutsatt att vi kommer överens om en modell införa den. Där hade vi önskat att vi hade kommit längre. Vi ville mer än vad arbetsgivaren ville bjuda.

    En annan fråga där förbundet inte nådde så långt som önskat gäller frågan om mertid som fasas ut i nya avtalet. Tidigare har den som jobbar deltid och jobbar extra timmar fått ut detta i form av mertid, en mindre ersättning än övertidsersättningen. När mertiden fasas ut med nya avtalet får alla i stället ersättning för övertid, oavsett om man är anställd på heltid eller deltid. Bra, anser förbundet.

    Däremot hade förbundet önskat att den extra kostnaden som ändringen medför skulle ha tagits utanför de överenskomna löneökningarna på totalt 6,4 procent över två år.

    – Det satt hårt åt, vi sa att vi ville att det skulle finansieras utanför. Den största utmaningen är personalomsättningen. Det kan bli så att det lokalt blir diskussioner om det här. Hur ska man få de löneökningar som motsvarar behovet?

    Framöver väntar lokala löneförhandlingar. Akademikerförbundet SSR kommer att bjuda in lokalföreningar till utbildningar om vad nya avtalet innebär.

    – Vi hoppas på bättre förutsättningar att värdera erfarna akademiker snarare än att chefer måste arbeta med ständiga rekryteringar. Kompetens kostar och vi vet att alla sektorer skriker efter akademiker. Vill kommuner och regioner behålla och attrahera akademiker måste det här ordna sig.

    Läs mer ›› Det är innebär nya avtalet för anställda i kommuner, regioner och kommunala bolag

    Heike Erkers: Känns tryggt med tvåårigt avtal

    Reporter Annika Clemens annika@akademikern.se

    Senaste nytt

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

    Senaste nytt

    ARBETSRÄTT

    Bara äldre fick sparken – är det ål...

    Uppsagd med hänvisning till en avtalsturlista – kan ...

    17 april, 2025

    POLITIK

    Kritik mot regeringens bristande jobbfokus

    Fackförbunden och flera andra instanser saknar fokus...

    15 april, 2025

    ARBETSMARKNAD

    Stöd till Skellefteå efter Northvolt-krise...

    I ett nytt projekt ska Skellefteå få medel till omst...

    15 april, 2025

    STREJKVARSEL

    Flera förbund varslar om strejk – så bör d...

    Om andra fackförbund går ut i strejk ska medlemmar i...

    14 april, 2025

    Läs även

    SKOLSKJUTNINGEN

    Efter tragedin på Campus Risbergska – fack...

    Två månader har gått sedan masskjutningen på Campus ...

    4 april, 2025

    AVTAL

    Förhandlingar fortsätter på övertid

    Märket är satt. Ett nytt avtal i kommunal sektor vän...

    1 april, 2025

    AVTALSRÖRELSE

    Kräver flexiblare arbetstider och möjlighe...

    Akademikerförbundet SSR har lämnat över sina krav in...

    28 mars, 2025

    AVTAL

    Hårda förhandlingar kring arbetstidsförkor...

    Avtalsrörelsen är på upploppet och nu pågår intensiv...

    25 mars, 2025