21 december, 2023

Socialtjänsten i Värmdö kommun inför lediga fredagar

ARBETSMILJÖ Svårigheter att både behålla och rekrytera socialsekreterare har fått Värmdö att testa en ny grej – fyradagarsvecka.

Joel Christoffersson och Malin Skilberg på Värmdö kommun. Foto: Pressbild/montage

Stor personalomsättning med stress som följd har gjort att socialtjänsten i Värmdö har brottats med bemanningsproblem då många socialsekreterare slutat. Bristen på tid för återhämtning har identifierats av medarbetare, chefer och facket som det största hindret för att förbättra kompetensförsörjning och arbetsmiljö.

Nu satsar kommunen på fyra dagars arbetsvecka för socialsekreterare inom enheterna för barn och unga samt vuxen, i hopp om att kunna locka nya medarbetare. Den åttonde januari börjar arbetstidsförkortningen gälla som ett test under sex månader, berättar Malin Skilberg, insatshandläggare på enheten för barn och unga och fackligt förtroendevald.

– Vi väntar med spänning! Förhoppningen är att detta ska leda till att vi får den återhämtning vi behöver och att fler socialsekreterare söker sig till oss så att vi blir fullbemannade.

Kommer ni behöva gå ner i lön?

– Nej, vi får behålla samma lön. Det är också det som är attraktivt.

Just nu sitter Malin Skilberg och hennes kollegor och planerar schemaläggning för att effektivisera tiden så att fyradagarsveckan inte leder till motsatt effekt.

– Största farhågan är att detta ska leda till mer stress, när syftet i själva verket är det motsatta. Den risken är uppenbar när vi jobbar en dag mindre i veckan samtidigt som ärendemängden är densamma. Vi ser över vår interna tid och vad vi behöver justera för att arbetstidsförkortningen inte ska märkas i kontakten med våra familjer. Onödiga interna möten ryker till exempel.

Joel Christoffersson är ordförande och skyddsombud i Akademikerförbundet SSR:s lokalstyrelse i Värmdö. Han är med och stöttar Malin Skilberg och medlemmarna i arbetet med att införa fyra dagars arbetsvecka.

– Vi är väldigt glada att arbetsgivaren är med på tåget, att de vågar testa något som är nytt och ganska radikalt. För det är absolut inte självklart i dessa ekonomiska tider. Även om detta ligger inom budgetramen så är det ändå en satsning som man inte vet hur den kommer att falla ut.

– Vi hoppas och tror att det kommer att leda till en bättre arbetsmiljö där medarbetarna trivs och får den återhämtning de behöver. Och att det leder till att fler söker sig till Värmdö kommun, att det ska kännas värt att ta bussen ut till oss i stället för att jobba inne i stan.

Är detta lösningen på bemanningskrisen?

– Vi hoppas det! Fyradagarsveckan har inte ens dragit i gång, men vi har ändå sett en ökning på antalet jobbansökningar. Det bådar verkligen gott.

Therese Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Har du kollegor som strejkar? Så ska du agera

STREJK Som kollega och medlem i Akademikerförbund...
14 juni, 2024

Världens tio länder med sämst villkor för arbetare

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER 22 människor dödades för sitt fackliga eng...
13 juni, 2024

Expo: Facket kunde gjort mer i EU-valrörelsen

POLITIK Ytterhögern flyttar fram sina positioner i...
11 juni, 2024

Södertälje slutar med bakgrundskontrollerna – ”Invän...

ARBETSRÄTT De kritiserade bakgrundskontrollerna i Söd...
11 juni, 2024


Läs även

Allt från kongressen 2024

KONGRESS 2024 En ny styrelse valdes, kongressen enades o...
28 maj, 2024

Ministern om uppgifterna om SD:s trollfabrik: ”Upp t...

POLITIK Camilla Waltersson Grönvall (M) har jobbat...
27 maj, 2024

”Fackföreningsrörelsen är en stolthet för vårt land”

KONGRESS 2024 Trollfabriker, angiveri och välfärdskrimin...
26 maj, 2024

Ny styrelse vald – Heike Erkers omvald

KONGRESS 2024 Kongressens sista dag inleddes med val av ...
26 maj, 2024